Zelenski ile Af Örgütü arasında rapor tartışması

Yayın tarihi: 5 Ağustos 2022 Cuma 3:30 pm - Güncelleme: 5 Ağustos 2022 Cuma 3:30 pm

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Uluslararası Af Örgütü’nün yayınladığı ‘savaş’ raporuna tepki gösterdi. Zelenski, Af Örgütü’nün ülkenin savaş zamanı taktiklerinin sivilleri tehlikeye attığını ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini ileri süren raporunu yalanladı.

İYİ Partili Aytun Çıray ile Af Örgütü arasında ‘mülteci’ polemiği

Uluslararası Af Örgütü, Ukrayna güçlerini aralarında okullar ve hastanelerin de bulunduğu yoğun sivil nüfus bulunan yerlerde askeri üsler ve silah sistemleri kurarak sivilleri tehlikeye atmakla suçladı. Af Örgütü, yayınladığı raporda Ukrayna güçlerinin beş noktada da hastaneleri askeri üs olarak kullandığını, iki şehirde onlarca askerin hastanelerde dinlendiklerini, etrafında dolaştıklarını ve yemeklerini yediklerini belirtti.

Bir başka şehirde de askerlerin bir hastanenin yakınından ateş açtıkları aktarıldı.

ZELENSKİ’DEN TEPKİ GELDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Af Örgütü’nün bu şekilde Rusya’nın elini güçlendirdiğini belirterek iddiaları yalanladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba da Londra merkezli örgütün raporuna “öfkelendiğini” ve değerlendirmelerin “haksız” olduğunu söyledi. Kuleba, “Uluslararası Af Örgütü’nün bu davranışı gerçeği ortaya çıkarmakla ilgili değil, suçlu ile kurban arasında yanlış bir denge kurmakla ilgili” dedi.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ise “Ordumuza kimsenin iftira atmasına izin vermeyeceğiz” ifadesiyle tepki gösterdi.

“SAVUNMA POZİSYONUNDA OLMAK, UKRAYNA ORDUSUNU ULUSLARARASI HUKUKA SAYGI GÖSTERMEKTEN MUAF TUTMAZ”

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, “Savunma pozisyonunda olmak, Ukrayna ordusunu uluslararası hukuka saygı göstermekten muaf tutmaz. Ukrayna güçlerinin sivilleri riske attığı ve nüfusu olan bölgelerde operasyonlarda savaş hukukunu ihlal ettiği bir model belgeledik” diyerek raporu savundu.

İYİ Partili Aytun Çıray ile Af Örgütü arasında ‘mülteci’ polemiği