İYİ Partili Aytun Çıray ile Af Örgütü arasında ‘mülteci’ polemiği

Yayın tarihi: 8 Eylül 2021 Çarşamba 7:21 pm - Güncelleme: 10 Nisan 2022 Pazar 9:51 am

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Uluslararası Af Örgütü’nün mültecilerle ilgili yayınladığı rapora ilişkin “Bunlar çok taktiksel işler” şeklinde tepki gösterdi. Çıray’a yanıt veren Af Örgütü Kampanyalar ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan ise “İşine gelmediği sürece, sadece kendi ülkesinde de değil diğer ülkelerde de hak ihlallerini kabul etmeyen politikacılara alışkınız” ifadelerini kullandı.

İYİ Partili Aytun Çıray ile Af Örgütü arasında ‘mülteci’ polemiği yaşandı. Af Örgütü, Suriye’ye gönderilen mültecilerin işkence gördüğü ve tecavüze uğradığı yönünde bir rapor yayınladı. Rapora tepki gösteren Aytun Çıray, “Türkiye’yi yönetenlere ve siyasilere gözdağı veriyorlar. ‘Siz Suriyelileri geri göndermek isterseniz orada işkenceyle karşılaşacaklar, bunun sorumlusu da siz olursunuz’ demeye çalışıyorlar. İkincisi de AKP’nin onları geri göndermemek için eline bir mazeret veriyorlar. Bunlar çok taktik işler” ifadelerini kullandı. Af Örgütü’den Tarık Beyhan ise, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Çıray’ın ifadelerine yanıt verdi. Beyhan, şunları söyledi:

“Aytun beyin insan hakları örgütlerine bakışını öğrenmiş olduk. Aynı bakış açısıyla insan hakları savunucuları yargılanmaya devam ediyor zaten. İşine gelmediği sürece, sadece kendi ülkesinde de değil diğer ülkelerde de hak ihlallerini kabul etmeyen politikacılara alışkınız. Sizin siyasetinizle uymuyor diye gerçekleri söylemekten çekinmeyeceğiz. Suriye’de güvenliği sağlamadan bir mülteciyi bile geri gönderemezsiniz. Bunu sadece Türkiye’ye değil, Danimarka’ya ve İsveç’e de söylüyoruz. Mülteci kabul etmeyen tüm batılı ülkelere söylüyoruz”

Angelina Jolie’den, Af Örgütü iş birliğiyle ‘çocuk hakları’ kitabı

Uluslararası Af Örgütü’nden “Altındağ” için yetkililere çağrı