Zelenskiy, ABD’den savaş uçağı istedi: Üçüncü tur müzakere yarın! İşte dakika dakika gelişmeler…

Yayın tarihi: 6 Mart 2022 Pazar 9:32 am - Güncelleme: 6 Mart 2022 Pazar 11:53 pm

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı operasyon 11’inci gününde. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge çağrıları, NATO tarafından yanıt bulmadı. Ukraynalı sığınmacıların sayısının 1.2 milyonu aştı. Mariupol kentinde geçici ateşkes ilan edildi. Harkiv’de insani koridor için bir umut ışığı belirdi. Müzakere heyetindeki isimlerden David Arachamija, doğudaki Harkiv kentinden bir insani koridorun bugün açılabileceğinden umutlu olduğunu açıkladı. Üçüncü tur müzakere görüşmeleri ise yarın (Pazartesi) olacak. İşte dakika dakika Ukrayna savaşında yaşananlar…

İŞTE DAKİKA DAKİKA TÜM GELİŞMELER…

22.51 | HARKOV’DA TELEVİZYON KULESİ VURULDU

Rus birlikleri, Ukrayna’nın Harkov kentinde bulunan televizyon kulesini vurdu. Harkov bölge yönetimi, kentin televizyon yayınsız kaldığını ve televizyon kulesinin hasar aldığını açıkladı.

21.22 | ZAPORİJYA SANTRALİ RUS KUVVETLERİNİN ELİNDE

Uluslararası Atom Enerji Ajansı Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, Rus birliklerinin Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırısının ardından, “Zaporijya Santrali tesis yönetimi Rus Kuvvetlerinin elinde” dedi.

20.56 | BORİS JOHNSON İLE PUTİN TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Johnson’ın, Ukrayna’ya daha fazla savunma ekipmanı sağlamak için ortaklarla birlikte çalışmayı taahhüt ettiği bildirildi. Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Liderler, Rusya’nın barbar saldırılarının Ukraynalı sivillere yönelik artan tehdidini ele aldı ve Başbakan Johnson, İngiltere’nin Putin’in başarısız olmasını sağlama kararlılığının altını çizdi. Johnson, İngiltere’nin Ukrayna’yı desteklemek için attığı adımları özetledi ve iki lider, Johnson’ın 6 maddelik uluslararası eylem planını ele aldı. Liderler, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin acil ihtiyaçlarını gündeme getirdi ve Johnson, daha fazla savunma ekipmanı sağlamak için ortaklarla birlikte çalışmayı taahhüt etti.”

 

21.20 | 12 RUS DİPLOMAT SINIR DIŞI EDİLİYOR

ABD’nin sınır dışı etmeye karar verdiği Birleşmiş Milletler’in (BM) New York’taki daimi misyonundan 12 Rus diplomat, aileleriyle birlikte JFK Uluslararası Havalimanı’na doğru yola çıktı.

Yaklaşık 50 kişi, iki otobüsle polis korteji eşliğinde yola çıktı. Rusya Dışişleri Bakanlığı daha önce diplomatik çalışanların sınır dışı edilmesine karşılık vereceklerini açıklamıştı. (Sputnik)

20.40 | 8 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

İrpin Belediye Başkanı: Tahliyeler sırasında sivillerin üzerine açılan ateş sonucu 8 kişi hayatını kaybetti.

20.12 | HAVALİMANI VURULDU

Rusya, Vinnıtsya şehrinde Ukrayna askeri havaalanının vurulduğunu duyurdu.

Küçük çocuk elinde silahla Ukrayna için yardım istedi

17.01 | İNGİLİZ ÖZEL ASKERLERİ UKRAYNA’DA

Rusya-Ukrayna savaşının 11’inci gününde, İngiliz eski Kraliyet deniz piyadeleri Ukrayna’ya ulaştı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’ya yardım için 16 bin yabancı gönüllü savaşçının geleceğini, ilk kafilenin ülkeye ulaşmak üzere olduğunu bildirmişti. Bu çağrının ardından İngiliz eski Kraliyet deniz piyadeleri Rus kuvvetlerine karşı savaşmak için Ukrayna’ya doğru harekete geçti.

Polonya sınırında Kiev’e gidecek treni beklerken soruları yanıtlayan eski İngiliz asker, “Bu, üçüncü dünya savaşının başlangıcı, öylece oturup izleyemezsiniz. Kendimi yardıma gelmeye mecbur hissettim” diye konuştu.

16.50 | SİVİLLER TAHLİYELERİ DURDU

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Ukrayna’nın Mariupol kentinde sivillerin tahliyelerinin durdurulduğunu bildirdi.

15.33 | RUSYA’DA BİNİ AŞKIN GÖZALTI

Rusya’nın 44 şehrinde savaş karşıtı protestolarda 1754’den fazla kişi gözaltına alındı.

15.30 | PUTİN İLE MACRON GÖRÜŞÜYOR

Rusya Devlet Başkanı Vlodamir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron görüşme yapıyor.

15.28 | HAVALİMANI TAMAMEN YOK OLDU

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus roketlerinin Vinnytsia Bölgesel Havalimanı’nı tamamen yok ettiğini söyledi.

14.25 | PATLAMALAR SÜRÜYOR

Ukrayna güçleri, başkent Kiev yakınlarındaki İrpin’de, Rus güçleri ile yaşanan çatışmaların altında bölgede yaşayan sivilleri tahliye etmek için yoğun çaba sarf ediyor.

İrpin’de çatışmalar nedeniyle bölgede şiddetli patlamalar yaşanıyor. Patlamalar nedeniyle dumanların yükseldiği bölgede siviller, tahliye edilmeye çalışılıyor.

13.50 | ZELENSKİ’DEN AÇIKLAMA

AFP’nin aktardığı habere göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus güçlerinin Odessa şehrine bombardıman hazırlığında olduğunu söyledi. Ukrayna televizyonunda yayınlanan açıklamasında Zelenski, “Odessa’ya roketler? Bu bir savaş suçu olacaktır” dedi.

11.12 | İKİNCİ ATEŞKES

Ukrayna’nın Rusya tarafından kuşatılan Mariupol şehrinde bugün bir kez daha ateşkes ile sivillerin tahliyesi için çalışılacak. Mariupol’de bir önceki tahliyenin Rus güçlerinin saldırıları nedeniyle durdurulduğu belirtilmişti.

10.06 RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı: Rus silahlı kuvvetleri 5 Mart’ta Ukrayna birliklerine ait 61 askeri altyapı vurdu.

10.54 | DSÖ’DEN AÇIKLAMA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Ukrayna’da bazı sağlık tesislerine yönelik saldırılar yapıldığını doğruladıklarını açıkladı.

Ghebreyesus, Twitter’dan yaptığı açıklamada şunları yazdı:

“DSÖ, Ukrayna’da sağlık hizmeti veren çeşitli tesislere saldırıları, ölümler ve yaralılar olduğunu doğruladı. Başka raporlar da inceleniyor. Sağlık tesislerine ya da sağlık çalışanlarına tıbbi tarafsızlığı ihlal eder ve uluslararası insani hukukun ihlalidir”

10.45 | 11 BİNDEN FAZLA RUS ASKERŞ ÖLDÜRÜLDÜ

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rusya’nı Ukrayna işgalinin başladığı 24 Şubat’tan bu yana 11 binden fazla Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

10.08 | YERLEŞİM BÖLGELERİ HEDEF ALINDI

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Kiev’in 140 kilometre kuzeybatısında bulunan Zhytomyr bölgesinde yerleşim bölgelerinin Rus füzeleriyle hedef alındığını açıkladı. Acil Durumlar Servisi, Rus güçlerinin hava saldırısında 15 evin yok edildiğini belirtti.

08.15 | ABD HEYETİNDEN VENEZUELA ZİYARETİ

ABD’den üst düzey bir heyetin, Nicolas Maduro hükûmetinden isimlerle görüşmek için Rusya müttefiği Venezuela’ya gittiği belirtildi. The New York Times’ın aktardığına göre, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililer ve Beyaz Saray’dan isimler Venezuela başkenti Caracas’a yola çıktı. Görüşmenin kimlerle yapılacağı ve ne kadar süreceği ise henüz bilinmiyor. Venezuela, Nicaragua ve Küba, bu hafta Rusya’nın Ukrayna işgalini kınayan Birlemiş Milletler karar tasarısında çekimser oy kullanmış ya da katılmamıştı. Bu adım, Rusya müttefiği Latin Amerika ülkelerinin Rusya’yla Ukrayna işgali konusunda mesafeli olabileceğine işaret etmişti. NYT, heyetlerin yapacağı görüşmenin ABD ve Venezuela arasında uzun yıllar sonra yapılacak en üst düzey görüşme olacağını aktardı.

08.03 | SAVAŞ UÇAĞI ÇAĞRISI İÇİN ABD HAREKETE GEÇTİ İDDİASI

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre ABD yönetimi, Polonya ile Ukrayna’ya savaş uçakları temin etme konusunda görüşmeler yürütüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin dün ABD Kongre üyeleriyle yaptığı video konferans görüşmesinde “Acilen savaş uçağına ihtiyacımız var” yönündeki çağrısına karşılık vermek için ABD yönetimi harekete geçti.

Beyaz Saray yetkilileri, ABD’nin Polonya’ya belli sayıda F-16 verebileceği, buna karşılık da Varşova’nın Kiev’e Sovyet dönemine ait savaş uçaklarından temin edebileceğini belirtti.

07.34 | HARKİV’DE İNSANİ KORİDOR UMUDU

Ukrayna’nın Rusya ile müzakere heyetinde yer alan David Arachamija, doğudaki Harkiv kentinden bir insani koridorun Pazar günü açılabileceğinden umutlu olduğunu açıkladı.

07.29 | ELON MUSK İLE GÖRÜŞTÜ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Tesla CEO’su Elon Musk ile video konferans gerçekleştirdi. Zelenski, Musk’ı savaş sonrası Ukrayna’yı ziyaret etmeye çağırdı. Ukrayna, Musk’ın şirketi Starlink’ten gelecek haftalarda daha fazla internet uyduları alacaklarını duyurdu.

04.30 | BİDEN İLE ZELENSKİ GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaklaşık 30 dakika süren bir telefon konuşması gerçekleştirdi. Beyaz Saray’ın aktardığına göre, Biden ABD, müttefikler ve ortaklar ile özel sektörün Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlığına karşı yaptırımlarını artırma çalışmalarından bahsetti. Biden’ın Ukrayna’ya güvenlik, insani ve ekonomik desteğinin artacağını söylediği belirtildi.

03.30 | AKIL HASTANESİNDEKİ HASTALAR REHİN ALINDI

Ukrayna’nın Kiev Bölgesi Valisi Oleksiy Kuleba, Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov tarafından Ukrayna’ya gönderilen askerlerin, ülkenin Kiev bölgesinde yer alan Borodyanka kentindeki bir ruh ve sinir hastalıkları hastanesini ele geçirerek, içerdeki akıl hastalarını ve hastane personellerini rehin aldığını duyurdu.

02.03 | UKRAYNALI SIĞINMACILARIN SAYISI 1.2 MİLYONU AŞTI

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Ukraynalı sığınmacıların sayısının 1.2 milyonu aştığını açıkladı.

01.45 | RUSYA’YA BİR YAPTIRIM DAHA

Visa ve Mastercard, Rusya’daki faaliyetlerini askıya aldı.