Rusya ile Ukrayna görüşmesi sona erdi, ‘insani koridor’da anlaşıldı! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Yayın tarihi: 3 Mart 2022 Perşembe 10:05 am - Güncelleme: 4 Mart 2022 Cuma 12:08 am

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı operasyon 8. gününde. İkinci müzakere masasına oturan taraflar, insani koridor oluşturma konusunda anlaşmaya vardı. Heyetler üçüncü bir görüşme için tekrar bir araya gelecekler.

Rusya’nın işgal ettiği Ukrayna’da savaşın sekizinci günü. Ukrayna’nın güneydeki kalelerinden Herson düştü. New York Times’ın aktardığına göre Herson artık tamamen Rus kontrolünde. Belediye başkanı ve ABD istihbaratı ise Rusların, kentin tamamını ele geçiremediğini iddia etti. Şehrin belediye başkanı, Rusların sabah saatleri itibariyle konsey binasına girmeye çalıştığını belirtti.

Dünkü görüşmelerin ertelenmesinin ardından Rus ve Ukrayna heyetlerinin bugün Belarus sınırında masaya oturdu ve insani koridor oluşturma konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Rusya Ukrayna savaşının güncel haritası.

İŞTE DAKİKA DAKİKA TÜM GELİŞMELER…

23:58 | ÜÇÜNCÜ GÖRÜŞME ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA OLACAK İDDİASI

Reuters haber ajansının Belarus devlet haber kanalı Belta’ya dayandırdığı haberine göre, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanlarından Mikhailo Podolyak görüşmelerin üçüncü turunu gelecek haftanın başında düzenlemeyi planladıkların söyledi.

22:50 | ÇAVUŞOĞLU: TAHLİYE ETTİĞİMİZ VATANDAŞLARIMIZIN SAYISI 9 BİN 653 OLDU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’dan Türkiye’ye getirilen vatandaşlarla ilgili olarak, “Bugün Ukrayna’dan 406 kardeşimiz daha yola çıktı. Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 9653 oldu” ifadelerini kullandı

21:55 | MOLDOVA’DAN AB’YE ÜYELİK BAŞVURUSU

Ukrayna’nın ardından Moldova da AB’ye üyelik başvurusunu imzaladı. Söz konusu başvuru belgesi Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Başbakan Natalia Gavrilia ve Moldova Parlamentosu Başkanı Igor Grosu tarafından imzalanırken, belgenin kısa sürede ilgili AB makamlarına teslim edilmesi bekleniyor.

22:10 | ABD’DEN RUSYA’YA YENİ YAPTIRIM

ABD 19 Rus oligark ve 47 aile üyesine vize yaptırımı getirdi. Kremlin sözcüsü Peskov da yaptırım listesine alındı.

21:58 | ZELENSKİ’NİN ÇAĞRISINA BEYAZ SARAY’DAN RET

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, uluslararası toplumu Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturmaya çağırmıştı. Beyaz Saray, Zelenski’nin uçuşa yasak bölge çağrısına ilişkin, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının Rusya ile savaşa yol açabileceği gerekçesiyle bu adımı atmayacaklarını bildirdi.

21:30 | ‘RUSYA NÜKLEER SANTRALİ YAKINLARINDA ATEŞ AÇTI’

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan,  Zaporizhzhya Nükleer Santrali yakınında Rus güçlerinin ateş açtığını açıkladı. Rus ordusunun Kiev merkezine 25 kilometre uzaklıkta olduğu da belirtildi.

20:37 | MÜZAKERE SONA ERDİ, İNSANİ KORİDOR AÇILACAK

Rusya ve Ukrayna arasında yapılan ikinci müzakere sona erdi. Heyetler 3. müzakerede tekrar bir araya gelecek. Ukrayna tarafından yapılan açıklamada, görüşmelerde, insani koridor açılması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Rusya tarafından yapılan açıklamada ise, “Siviller için insani koridor konusunda anlaştık. İyi bir ilerleme katettiğimizi düşünüyoruz. İnsani koridorlar çevresinde bir ateşkes olasılığında anlaştık.” ifadelerine yer verildi.

19:55 |  PUTİN AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Putin şunları söyledi: “Operasyonlarımız devam ediyor. Ukrayna’da askerlerimiz Rusya için savaşıyor. Ukrayna’nın silahını bırakması için bunu yapıyorlar. Bizim sınırlarımızda Rusya’ya bir tehdit olmasın diye savaşıyorlar. Biz her zaman hayatını kaybeden askerlerimizi hatırlıyor olacağız. Bu özel harekat devam ediyor. Bütün tespit ettiğimiz hedeflere ulaşıldı.”

“Ukrayna, sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor.Bizim askerlerimiz sivillere asla saldırmıyor. Ukrayna halkına yeşil koridorlar teklif ediyor, hatta kaçmaları için araç da veriyoruz ama milliyetçiler bunu yapmaya izin vermiyor.”

“Ukrayna’da yaşayanların bir kısmının korkutulmuş olması, birçoğunun milliyetçi propagandayla kandırılması ve birilerinin de bilinçli olarak Banderacıların, Büyük Vatan Savaşı sırasında Hitler’in yanında savaşan diğer Nazi uşaklarının yolundan gitmesine rağmen Rusya ve Ukraynalıların tek bir halk olduğuna dair inancımdan asla vazgeçmeyeceğim.”

Putin, Ukrayna’daki özel operasyonda hayatını kaybeden askeri personelin ailelerine 5 milyon rublelik ek destek sağlanması talimatı verdi.

17:50 | UKRAYNA: GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Bugün Belarus sınırında yapılacağı bildirilen ikinci görüşme hakkında Ukrayna Devlet Başkanı Zelenksi’nin danışmanlarından Podolyak sosyal medyadan açıklama yaptı.

Podolyak’ın açıklaması şöyle: “Rus temsilcileriyle konuşmaya başlıyoruz. Gündemdeki önemli konular:

1. Acil ateşkes
2. Silah bırakma
3. Yok edilen veya sürekli bombalanan köy ve şehirlerden sivillerin tahliyesi için insani koridorlar.”

17:10 | KULEBA: BARIŞ GÜCÜ SEÇENEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba, ülkeye uluslararası barış gücü konuşlandırılması seçeneğini düşündüklerini söyledi.

16.52 | UKRAYNA’DAKİ RUSYA VATANDAŞLARININ MALVARLIĞI DONDURULDU

Ukrayna parlamentosu, ülkede yaşayan Rusya vatandaşlarının ve Rusya devletinin malvarlığına el koyma kararı aldı.

16.48 | TASS: UKRAYNA HEYETİ BELARUS’A ULAŞTI

Tass ajansı, Ukrayna heyetinin görüşmeler için Belarus’a vardığını duyurdu.

16.30 |PUTİN’DEN MACRON’A: OPERASYON DEVAM EDECEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya’nın Donbass’ın korunmasına yönelik özel askeri harekat sırasında Ukrayna’daki aşırı milliyetçi oluşumların militanlarıyla tavizsiz mücadeleyi sürdürme niyetinde olduğunu söyledi.

15.28 | UKRAYNA MÜZAKERE İÇİN YOLA ÇIKTI

Ukrayna heyeti, müzakerenin yapılacağı noktaya varmak için helikopterle yola çıktı.

13.42 | PESKOV: UKRAYNA’DA ÖLEN ASKERLER TARİHE KAHRAMAN OLARAK GEÇECEK

Kremlin, Ukrayna’da ölen Rus askerlerin ‘kahramanlar’ olarak tarihe geçeceğini söyledi ve bu askerlerin ölümünü ‘trajedi’ diye nitelendirdi.

Rusya’da ölen 498 Rus askeri nedeniyle yas tuttuklarını ifade eden Peskov, ”Bu bizim için büyük bir trajedi. Ancak aynı zamanda ordumuzun cesaretine hayranlık duyuyoruz” dedi.

12.49 | MÜZAKERE İÇİN SAAT VERİLDİ

Ukrayna’yla müzakere görüşmesi için gönderilen heyetin başındaki Vladimir Medinski, Ukrayna heyetiyle görüşmelerin bugün yerel saatle 15.00’te başlayacağını söyledi.

12.28 | NÜKLEER SİLAH AÇIKLAMASI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gazetecilerin kendisine yönelttiği nükleer silah sorusuna ilişkin “Batılı siyasetçiler sürekli nükleer savaş söylemini gündeme getiriyor. Biz provokasyona karşıyız” diye konuştu.

12.26 | LAVROV: KRİZİN ÇÖZÜLECEĞİNDEN ŞÜPHEM YOK

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Krize çözüm bulunacağından şüphem yok” açıklamasında bulundu.

12.06 | FRANSA, VATANDAŞLARINDAN RUSYA’YI TERK ETMELERİNİ İSTEDİ

Fransa, vatandaşlarından eğer kalmaları hayati değilse Rusya’yı terk etmelerini istedi. İngiltere ve ABD de vatandaşlarına Rusya’ya seyahat etmemeleri konusunda uyarıda bulunmuştu.

11.47 | RUSYA: UKRAYNA İLE GÖRÜŞMELERİMİZ BİR YERE VARABİLİR

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Ukrayna tarafı ile gerçekleştirdikleri barış görüşmelerinin ‘gelecek vaat ettiğini’, müzakerelerin bir yere varabileceğine inandıklarını kaydetti. Söz konusu görüşmelerin ikinci turunun bugün yine Belarus topraklarında gerçekleşmesi bekleniyor. Ryabkov bunun yanında, Batı ülkelerini, Ukrayna’ya ‘akılsızca çok fazla silah yardımı yapmakla’ eleştirdi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, ilişkilerin Ukrayna’daki durum nedeniyle çok gerilmiş olmasına karşın ABD ile diyaloğu kesme niyetinde olmadıklarını belirtti.

10.59 | RUS DONANMASINA AİT SAVAŞ GEMİLERİ KIRIM AÇIKLARINDA

Rus donanmasına ait savaş ve çıkarma gemilerinin Kırım açıklarında bekleyişi sürüyor. Savaş ve çıkarma gemilerinin Odessa’ya çıkarma yapmak için hazır bir şekilde beklediği belirtildi. Odessa son iki gündü birçok kez siren sesleri çalmıştı. Sivil halk Rus çıkarmasını engellemek için sahile barikat kurmuş. Bazı bölgeler ise mayınlanmıştı.

 

08.56 | DÖVİZ ALIMINA SINIR

Reuters’a konuşan kaynaklar, Rusya Merkez Bankası’nın döviz alımlarına yüzde 30 komisyon koyduğunu belirtti.

07.55 | DÜNYA BANKASI RUSYA’DAKİ FAALİYETLERİNİ DURDURDU

Dünya Bankası, Rusya ve Belarus’taki tüm programlarını durdurduğunu açıkladı.

07.12 | BM’DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler, işgalin geçen hafta perşembe günü başlamasından bu yana Ukrayna’dan bir milyondan fazla insan ayrıldığı açıklandı.

06.27 | HERSON DÜŞTÜ

Herson kenti düştü. Şehrin belediye başkanı, Rusların sabah saatleri itibariyle konsey binasına girmeye çalıştığını belirtti. Belediye başkanı ve ABD istihbaratı ise Rusların, kentin tamamını ele geçiremediğini iddia etti.

02.00 | 39 ÜLKE UKRAYNA’DA İŞLENEN SUÇLAR İÇİN ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ’NE BAŞVURDU

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, aralarında İngiltere, Fransa ve Almanya’nın da aralarında bulunduğu taraf 39 ülkeden, Ukrayna’da işlenen suçların soruşturulması için başvuru aldıklarını duyurdu.

Han, ülkelerden gelen bu başvurularla Ukrayna’daki savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırım suçuna ilişkin delillerin toplanmaya başladığını kaydetti.

Başvuruların ardından doğrudan soruşturmaya başlayacak Başsavcı Han, soruşturmalarının etkili şekilde devam edebilmesi için devletleri UCM’yle iş birliğine davet etti.

01.50 | DÜNYA BANKASI, RUSYA VE BELARUS’TA TÜM PROGRAMLARINI DURDURDU

Dünya Bankası, Rusya ve Belarus’taki tüm programlarını durdurduğunu açıkladı.

Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamada, 2014’ten bu yana Rusya’ya yönelik yeni kredi veya yatırımların onaylanmadığı, 2020 ortasından bu yana Belarus için de onaylanan yeni bir kredi bulunmadığı aktarıldı.

Açıklamada “Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ve Ukrayna halkına yönelik düşmanlıkların ardından Dünya Bankası Grubu, Rusya ve Belarus’taki tüm programlarını derhal durdurmuştur” ifadesi yer aldı.

01.30 | ABD UKRAYNA ORDUSUNA YÜZLERCE STİNGER FÜZESİ VERDİ

Amerikan medyasına konuşan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı kongre kaynakları, ABD yönetiminin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine askeri yardım olarak yüzlerce Stinger hava savunma füzesi sağladığını ifade etti. Kaynaklar, sadece 200 adet Stinger füzesinin bu hafta içinde teslim edildiğini belirtti.

01.10 | BM: UKRAYNA’DA EN AZ 227 SİVİL ÖLDÜ, GERÇEK RAKAM ÇOK DAHA YÜKSEK

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın saldırı başlattığı Ukrayna’da 227 sivilin öldüğünü, 525 sivilin yaralandığını, gerçek rakamın ise oldukça yüksek olduğuna inanıldığını duyurdu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ukrayna’ya saldırının başladığı 24 Şubat saat 04.00’ten 1 Mart gece yarısı 12.00’ye kadar 31 erkek, 25 kadın, 6 erkek çocuk, 3 kız çocuk ve cinsiyeti henüz bilinmeyen 6 çocuk ile 156 yetişkin olmak üzere toplam 227 sivil hayatını kaybetti, 525 sivil de yaralandı.

Açıklamada, “Bu kayıpların çoğu, ağır topçu ve çok namlulu roketatar sistemlerinden gelen bombardımanlar ve hava saldırıları dahil olmak üzere geniş bir etki alanına sahip patlayıcı silahların kullanımından kaynaklandı. OHCHR, gerçek rakamların oldukça yüksek olduğuna inanıyor” ifadesi kullanıldı.

00.30 | ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ RUSYA’YI KINADI

ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna’ya düzenlediği askeri harekat nedeniyle Rusya’yı kınayan ve Ukrayna’yı destekleyen karar tasarını onayladı.

Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda oylanan tasarıya, 426 “evet” oyu kullanılırken 3 Cumhuriyetçi vekil de “hayır” oyu verdi. “Hayır” oyu kullanan vekillerin Arizona Temsilcisi Paul Gosar, Kentucky Temsilcisi Thomas Massie ve Montana Temsilcisi Matt Rosendale olduğu bildirildi.

Ayrıca tasarıda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de acil “ateşkese” çağırıldı. Herhangi bir bağlayıcılığı olmayan tasarı “tavsiye” niteliği taşıyor.