Zeki Demirkubuz Altın Portakal’dan ‘sessizce’ çekilmiş! “Canım bildiriye imza atmak istemedi”

Yayın tarihi: 27 Eylül 2023 Çarşamba 7:38 pm - Güncelleme: 27 Eylül 2023 Çarşamba 7:38 pm

‘Kanun Hükmü’ adlı belgeselin Altın Portakal seçkisinden çıkarılmasına tepki gösteren jüri ve yönetmenler bir bildiri ile yarışmadan çekildi. Ünlü yönetmen Zeki Demirkubuz’un imzasının bildiride yer almaması dikkat çekerken Demirkubuz sosyal medya hesabından ‘sessizce’ çekildiğini duyurdu.

Altın Portakal’da seçkiden çıkarılan ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin ardından sansür tartışmaları sürüyor. Kanun hükmünde kararnameyle (KHK) kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş’ın mücadelesini anlatan ‘Kanun Hükmü’ adlı belgesel, ‘filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği’ gerekçesiyle seçkiden çıkarıldı. Yönetmen Nejla Demirci filmi hakkında verilen kararı ‘sansür’ olarak niteledi.

‘Kanun Hükmü’ krizi! Onlarca yönetmen Altın Portakal’dan çekildi

27 FİLM FESTİVALDEN ÇEKİLDİ

İlk olarak aralarında başkan Demet Akbağ’ın da yer aldığı 20 jüri üyesi, ‘filmlerde suç unsuru arayan bu bakışın ve sansürün kabul edilemeyeceğini’ belirterek belgesel seçkiye geri alınmazsa görevden çekileceğini açıkladı.

Bugün de Ulusal Yarışma’da yarışan yönetmenler ve yapımcılar ortak açıklamayla festivalden filmlerini çektiğini duyurdu.

DEMİRKUBUZ SOSYAL MEDYADAN DUYURDU

Festivalden filmini çeken yönetmenler arasında ‘Hayat’ filmiyle yarışan Zeki Demirkubuz’un yer almaması eleştirilere neden oldu. Bunun üzerine Demirkubuz, kendisinin listede yer almamasını eleştiren bir Twitter kullanıcısını alıntılayarak, filmini 15:30’da yarışmadan çekip festival yönetimine bildirdiğini duyurdu. ‘Canının bildiriye imza atmak istemediğini’ söyleyen Demirkubuz’a bir eleştiri de burdan geldi.

Kullanıcı, Demirkubuz’a “Heyecandan ziyade bu kadar karanlık bir dönemde kıymet verdiğim bir yönetmenin bildiride ismini görmemekten duyduğum kaygıydı. Ama o minik egon gözünü kör ettiği için algılayamamışsın. Ayrıca ‘Bacım..kitlemek’ derken? İnsan gibi meramını anlatmak dururken bu ne üsluptur? Sen kendini ne sanıyorsun? Hadsiz kibir budalası” sözleriyle yanıt verdi.

Çok sayıda kişi Demirkubuz’un üslup ve tavrını eleştirdi.