Zaporojye Nükleer Santrali’ni ziyaret eden Grossi Ukrayna’yı kınayacak mı?

Yayın tarihi: 19 Haziran 2023 Pazartesi 11:58 am - Güncelleme: 19 Haziran 2023 Pazartesi 8:07 pm

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Genel Müdürü Rafael Grossi geçtiğimiz günlerde Zaporojye Nükleer Santrali’ne bir kez daha bir ziyaret gerçekleştirdi.

En son olarak kış aylarında tesisi ziyaret eden Grossi bu sefer ise, Ukrayna birliklerinin Dinyeper Nehri’nin kuzey tarafından Zaporojye Nükleer Santrali’ne yönelik sürdürdükleri Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) saldırılarının sonuçları hakkında yerinde detaylı bilgiler aldı. Zaporojye Nükleer Elektrik Santrali Stratejik İletişim Bloğu Başkanı Aleksey Yasinskiy, Rafael Grossi’nin, tam da ziyaretten bir gün önce Ukrayna Ordusu’na ait bir SİHA’nin düzenlediği saldırı sonucu santrale verdiği hasarı yerinde inceledikten sonra, Kiev’in nükleer şantaj gerçeklerini kınayacağını umarak bir grup gazetecinin önünde yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Umarız Bay Grossi’nin şahsında IAEA, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri (VSU) saldırılarının sonuçlarını bizzat gördükten sonra, Ukrayna tarafından yapılan nükleer şantaj gerçeklerini kınar. Bizler, IAEA yönetimini bu türden benzer eylemler hakkında derhal bilgilendirmeye ve doğrudan kanıt sağlamaya her zaman hazırız.”

GROSSİ: ZAPOROJYE SANTRALİ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR VE HİÇBİR YERE AYRILMIYORUZ

IAEA Genel Müdürü Rafael Grossi, geçen yılın eylül ayından bu yana Zaporojye Nükleer Elektrik Santrali’ni tam üç kez ziyaret etmiş oldu. Grossi, bu en sonki ve üçüncü ziyaretinde özellikle, ajans ekibinin sahadaki durumu değerlendirmeye olanak sağlayacak pek çok bilgi topladığını söyledi. IAEA Genel Müdürü, ajansın müfettişlerinin Zaporojye Nükleer Elektrik Santrali’ne dönük çalışmalarına devam edeceklerini ve “hiçbir yere de gitmeyeceğini” sözlerine ekledi.