Zamlı asgari ücret, yoksulluk sınırının üçte biri kadar!

Yayın tarihi: 30 Aralık 2020 Çarşamba 1:05 am - Güncelleme: 30 Aralık 2020 Çarşamba 1:05 am

TÜRK-İŞ’in araştırmalarına göre aralık ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 590 liraya yükselirken yoksulluk sınırı ise 8 bin 436 lira oldu.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) her ay düzenli olarak yaptığı ‘açlık ve yoksulluk sınırı’ araştırmasının Aralık 2020 sonuçları açıklandı.

2021 yılı için asgari ücret 2 bin 825 lira olarak belirlenirken, dört kişilik bir ailenen yoksulluk sınırı 8 bin 436 lira oldu; bekar bir çalışanın ‘yaşam maliyeti’ 3 bin 146 lira olarak belirlendi.

TÜRK-İŞ araştırmasına göre 2020 Aralık ayında;

  • Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 589 TL,
  • Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 8 bin 436 TL,
  • Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3 bin 146 TL oldu.

“ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRINI BİLE KARŞILAMAKTAN UZAK”

TÜRK-İŞ tarafından yapılan açıklamada, 2 bin 825 lira olarak belirlenen asgari ücret eleştirildi ve şu ifadeler kullanıldı:

“Yürürlükteki asgari ücret halen dört kişilik ailenin açlık sınırını bile karşılamaktan uzaktır. Kaldı ki “yetecek ücret” kavramı, ailenin sadece gıdasını karşılayan, karın tokluğuna çalışmanın karşılığı olarak değil, “insan onuruna yakışır” bir yaşantıyı sağlayacak gelir olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde çalışanların yaklaşık yarıya yakını asgari ücret veya civarında bir gelirle yaşamak durumunda kalmaktadır. Ele geçen asgari ücret işçilerin prime esas ortalama aylık kazançlarının yüzde 68’ini oluşturmaktadır. Özellikle küresel salgın Kovid-19’a bağlı olarak hanehalkı harcamaları değişmiş, borçluluk oranı da yükselmiştir. 2021 yılında geçerli olacak asgari ücret de aylık net 2.825,90 TL olarak belirlenmiştir. Çalışanların beklentisi yine karşılanmamış ve çalışanların yoksulluğu devam etmiştir.”