Zamlar yetmedi yurttaşa bir de vergi darbesi

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2023 Perşembe 10:50 am - Güncelleme: 6 Temmuz 2023 Perşembe 10:50 am

Zamlar vatandaşın canını yakmaya devam ediyor. Bu hafta akaryakıttan, alkole; otomotiv sektöründen gıda fiyatlarına birçok alana zam geldi. Tüm zamlar yetmezmiş gibi vatandaş bir de Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) iki katına çıkarılmasıyla sarsıldı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından giderek artan hayat pahalılığı vatandaşı etkilemeye devam ediyor. Özellikle bu hafta hemen hemen her alana gelen zamlar zor durumu körüklüyor.
Bir yandan döviz fiyatlarındaki artış bir yandan bu zamlar cep yakmaya devam ediyor.

ALKOLE ZAM

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar Chivas marka viskiyi da bünyesi altında barındıran Perno gurubuna zam geldiğini duyurdu.

Alkol fiyatlarına zam!

BENZİN VE MOTORİNE ZAM

Benzin fiyatlarına 2 lira 11 kuruş, Motorin fiyatına ise 87 kuruş zam geldi.

Benzinden sonra motorine de zam

TÜP FİYATLARI DA ZAMLANDI

27 Haziran’da belirlenen fiyatlara göre, tüp fiyatlarında yüzde 4’lük bir artış yapıldı. Bazı markaların 12 kiloluk ev tüpleri 365 liradan 380 liraya, bazılarının fiyatı ise 375 liraya yükseldi. Yine aynı şekilde 2 kiloluk piknik tüpü 90, bazı markaların tüpleri ise 75 liraya çıktı.

Zam tufanı devam ediyor! Tüp fiyatlarına zam

YHT BİLETLERİ 323 TL’YE YÜKSELDİ

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, yüksek hızlı tren (YHT) bilet fiyat tarifesini güncelledi. Yayınlanan yeni tarifeye göre, fiyatlara yaklaşık yüzde 30 oranında zam geldi. Zamla birlikte 248 TL olan İstanbul Ankara bilet fiyatı 323 TL’ye yükseldi.

Yüksek Hızlı Tren biletlerine dev zam!

ZAM ŞAMPİYONU ÇAY

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilerine göre, çay ve diğer demlendiren içecek çeşitleri fiyatlarına haziran ayında yüzde 14.93 oranında zam geldi. Bu oranla çay, haziran ayının zam şampiyonu oldu.

Çaya gelen zammı, yüzde 12,37 ile oteller, pansiyonlar ve diğerleri, yüzde 12,29 ile sigaralar ve yüzde 11,74 ile taze meyvelerdeki artışlar takip etti.

Haziranda fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında, yüzde 11,73 ile hava yoluyla yolcu taşımacılığı, yüzde 11,32 ile kişisel ulaştırma araçlarının yakıt ve yağları (petrol), yüzde 10,49 ile otomobil (benzinli), yüzde 7,7 ile veri işlem ekipmanı, yüzde 6,83 ile mücevheratlar, saat ve kol saatleri, yüzde 6,49 ile telefon ve telefaks ekipmanları yer aldı.

Haziran ayının zam şampiyonu çay oldu!

MTV İKİ KATINA ÇIKARILDI

Zamlar yetmezmiş gibi bir de Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), sıfır araçlar ve trafiğe kayıtlı tüm araçlar için iki katına çıkarıldı. MTV, 2023 yılında bir kereye mahsus iki kez ödenecek. Araç sahipleri, Ocak-Temmuz aylarındaki MTV tutarlarının dışında toplam bir MTV tutarı daha ödeyecek. Temmuz ayında bu yılbaşında belirlenen MTV tutarının ikinci taksiti aynı tutarda ödenecek. Ek MTV, iki taksitte ödenecek.

Tüm otomobillerde MTV iki katına çıkarıldı

Renault’un ardından Egea’ya da dev zam!