Zam yağmuruna poşet de eklendi! Bakanlıktan zam iddiaları hakkında açıklama

Yayın tarihi: 2 Ocak 2020 Perşembe 8:07 am - Güncelleme: 2 Ocak 2020 Perşembe 11:19 am

Geçen yılın başından beri parayla satılan marketlerdeki plastik alışveriş poşetine yüzde 22.58 oranında zam geldi. 25 kuruşluk poşetler 1 Ocak 2020 itibarıyla 30 kuruşa satılmaya başladı. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, poşet fiyatlarının 30 kuruşa yükseldiği iddiaları üzerine bir açıklama yaptı. Birpınar, “Poşet ücreti 2020’de de 25 kuruş olarak devam edecek” ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Yönetmelikle 2872 sayılı Çevre Kanunu’nda yer alan ve çevreyi kirleten atıklar için tahsil edilen geri kazanım katılım payı tutarlarına yeniden değerleme oranı kadar yani yüzde 22.58 oranında zam yapıldı.

SADECE POŞETTE NAKİT

Listede plastik poşetlerin yanı sıra motorlu araç lastikleri, aküler, piller, madeni ve bitkisel yağlar, elektrikli ve elektronik eşyalar, ilaç ve içeceklerin konulduğu plastik, cam, kağıt ve ahşap ambalajlar yer alıyor. Bu listede yer alan atıklardan sadece poşetler için tüketicilerden katkı payı alınıyor.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, Diğer ürünlerin katkı payı ise şirketlerden tahsil ediliyor. Poşete gelen zam doğrudan halkın cebini vurdu. Diğer atıklara yapılan zammın ise şirketler tarafından bu ürünlerin satış fiyatlarına yansıtılacağı, halkın dolaylı yoldan zamdan etkileneceği belirtildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliği Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin 5. Bölümü’ne göre, çevreyi kirleten atıklar için tahsil edilen geri kazanım katılım payı tutarlarına yeniden değerleme oranı kadar, yani yüzde 22.58 oranında zam yapılması öngörülüyor.

2020’DE 30 KURUŞ MU OLACAK?

Yönetmeliğe göre plastik poşetlerin 2020’de 30 kuruşa çıkması beklenirken; söz konusu iddialar sonrası açıklama geldi. Bakan Yardımcısı iddiaları yalanladı.

BAKAN YARDIMCISI’NDAN AÇIKLAMA

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, kendisine ait resmi osyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Poşet ücreti 2020’de de 25 kuruş olarak devam edecek” ifadelerini kullandı.