Yurttaşa halk ekmek, damada ıstakoz

Yayın tarihi: 27 Eylül 2023 Çarşamba 2:16 pm - Güncelleme: 5 Ekim 2023 Perşembe 1:10 pm

Eski başbakan Binali Yıldırım’ın 20 yıldır Tarım ve Orman Bakanlığı’nda çalışan damadı Özkan Köylübay’ın Tarım Bakanlığı midyeye verilen desteği arttırmasının ardından midye ve ıstakoz işine girdiği ortaya çıktı.

TELE1’den Bora Erdin’in haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı, 28 Kasım 2022’de bakanlık midye yetiştiriciliği için kilogram başına 10 kuruş olarak uygulanan desteği sürpriz bir şekilde 50 kuruşa yükseltti. Kapalı sistemde ve yeni türlerde 1,5 lira olarak uygulanan destek de artırıldı. Destek kapalı sistemde üretim için 2 liraya yeni türlerde üretim için 3 liraya çıktı.

Teşviklerin yüzde 400 seviyesinde artırılmasından bir hafta sonra ise Binali Yıldırım’ın 20 yıldır Tarım ve Orman Bakanlığı’nda çalışan damadı Özkan Köylübay 5 Aralık 2022’de Resif Su Ürünleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi kurdu. Şirketin iş kolu isemidye, istiridye, ıstakoz, karides, eklem bacaklılar, kabuklular ve deniz yosunları üretimi oldu.

İstanbul’da bir zincir markette canlı olarak satılan ıstakozun kilogram fiyatı 1650 lira civarında ve ortalama bir ıstakoz yaklaşık bir buçuk kilogram geliyor. Jumbo karidesin kilogramı ise 700 liranın üzerinde bir fiyatla satılıyor. Lüks restoranlarda ise bir adet ıstakozun fiyatı 20.000 lirayla 40.000 lira arasında değişiyor Bodrum çeşme gibi fahiş fiyatlı tesislerin bulunduğu lokasyonlarda ise adet fiyatı ikinci el otomobillerle yarışıyor.

Haberini TELE1 ekranlarında gündeme getiren Bora Erdin şunları söyledi:

“Binali Yıldırımı hatırlayan vardır. Türkiye’nin son başbakanı. Bir önceki yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belideyesi’nin Adalet ve Kalkınma Partisi adayı olarak önümüze çıktı. Kendisinin uzun yıllardır Tarım Bakanlığı’nda çalışan bir damadı var Özkan Köylübay. Özkan Köylübay, geçtiğimiz yıl aralık ayında yeni bir şirket kurdu. Hayırlı olsun diyoruz. Gözümüz yok, işlerini yapsınlar. Özkan Köylübay, küçük beyefendinin de bahsettiği gibi ‘Şu kadar pirzola, şu kadar tost 40 lira, 50 lira’ dediği yerde artık ıstakoz üretecek. Midye ve ıstakoz işine girdi. Kritik olan şu kasım ayında kendisinin de içinde çalıştığı Tarım Bakanlığı midyeye verilen desteği birden bire hızlı bir şekilde arttırdı. Midye desteğini 10 kuruştan 50 kuruşa yükseltiyor. Bundan tam 7 gün sonra da büyük tesadüf Özkan Köylübay, Resif Su Ürünleri adında bir şirket kuruyor ve burada midye ıstakoz üretecek.

En ucuz bulabildiğim ıstakozun kilogram fiyatı 1650 liraydı. 3 kiloluk bir ıstakozu marketten alırsanız ya da balık mezadında bir çiftlikten alırsanız yaklaşık 4500 beş bin lira.
Yurttaş halk ekmek kuyruğunda. Bir simit on lira. Arkadaşlar ıstakoz peşinde. Yurttaşa halk ekmek damada ıstakoz.

Birkaç restoranı aradım. Bu akşam ıstakoz yemek isteyen dostlar olursa söyleyelim o kadar kolay değil. Bir asgari ücretin üzerinde. En ucuz bulduğum 12800 liraydı restoranda. Sürekli menüsünde tutan çok lüks restorancılar var. 60 bin ile 90 bin arasında değişen fiyatları var ıstakozun. Tekrar söyleyelim damada ıstakoz bize iki lira indirim ona sevinirim benzinde artık.”

TEKZİP (DÜZELTME VE CEVAP) METNİ

“İşbu aslı olmayan iddiaların tamamını red ediyoruz. Müvekkilim Özkan Köylübay, 2014 yılı sonundan itibaren bakanlıktaki görevinden istifa yoluyla aynılmıştır, ayında bahsi geçen RESIF SU ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ müvekkilime aittir. Ancak işbu şirket kurulduğundan bu güne hiçbir faaliyette bulunmamıştır. Müvekkilime ait şirketin istakoz, midye ve benzeri su ürünlerine verilen teşvik kapsamında bu ürünler ile bağlantılı hiç bir ticari faaliyeti olmamış ve haliyle bununla ilgili hiçbir teşvikten yararlanmamıştır. Müvekkilimin, Bakanlık’ta Yüksek Komiserler Üyeliği’ne atandığı ve bu üyelikle çift maaşlılar kervanına katıldığı hususu da gerçek dışıdır. Bu bilgi yalandır. Yine bahsi geçen haber içeriğinde ihalelerinin de kariyeri gibi hızla yükseldiği vurgusuna yer verilmiştir. İşbu olgusal temeli olmayan iddiayı da açıkça red ediyoruz. Müvekkilim, Bakanlık’tan herhangi bir ihale almamıştır. Yukarıda da izah edildiği üzere; müvekkilimize ait RESIF SU ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ’nin herhangi bir ticari faaliyeti yoktur.

Tüm bunların üzerine; müvekkilim her bir vatandaş gibi ticari faaliyette bulunabilecek, etkinliğe, yetkinliğe ve hakka da sahiptir. Haberin, çeşitli su ürünlerinin fiyatlarını da vererek, “Son Başbakan Binali Yıldırım”, “Damat” vurgu ve tonlamalarıyla “Yurttaşa halk ekmek, damada istakoz” başlığı ile verilmesi, “Bu haberi araştırırken, yazarken utandım” şeklinde söylemlerde bulunulması üzücüdür. İzleyici kitlenizin manipülatif bir şekilde istismar edilmesi her şeyden evvel gazeteciliğin temel ilkelerine aykırıdır.

Yapılan yalan ve iftira içerikli işbu haberin bir diğer potansiyel amacı ise damadı üzerinden Sn. Binali Yıldırım’ı yıpratmaktır. Sn. Binali Yıldırım ülkemizde uzun yıllar Bakanlık yapmış, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı görevlerini de bihakkın ifa etmiştir. 15 Temmuz hain darbe girişimine Aziz Türk Milleti ve Sn. Cumhurbaşkanımızla birlikte geçit vermemiştir. Ancak şu hususu belirtmek gerekir ki; bu ve buna benzer geçmişte de yapılmaya çalışılan itibar suikastliği amacı taşıyan yayınlar son Başbakan Sn. Binali Yıldırım’ın siyasal ve toplumsal itibarını zedelemeye muvaffak olmamış ve bundan sonra da olamayacaktır.

Söz konusu açıklamalar, tamamen asılsız ve gerçek dışı olup, müvekkilimi karalamaya yönelik, toplumun gözünde ön yargılı ve yanlış bir algı oluşturma gayreti taşıyan, eleştirel niteliği bulunmayan, ciddiyetten uzak nitelikte açıklamalardır. Cevap metnimiz, Tele-1 izleyici kitlesi nezdinde tüm kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Binali Yıldırım Kılıçdaroğlu’nun sesini duyunca irkildi