Yurttaş incirin başkentinde incire hasret kaldı!

Yayın tarihi: 26 Eylül 2023 Salı 9:51 am - Güncelleme: 26 Eylül 2023 Salı 9:51 am

Sarılop incirin yetiştiği Aydın’da vatandaş incire hasret kaldı. Tarım kentinde yurttaşlar kilosu 50 liraya çıkan inciri satın alamadıklarını belirtti.

Ekonomik kriz vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. İncirin yetiştiği tarım kenti Aydın’da vatandaşlar için incir lüks oldu.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün verilerine göre, yaklaşık 40 bin hektarda üretilen 190 bin ton incirin bir kısmı taze olarak tüketilirken, kurutulan 68 bin ton meyvenin 40 bin tonu yaklaşık 80 ülkeye ihraç ediliyor. Fakat çiftçinin maruz kaldığı yüksek girdi maliyetleri ve enflasyon sebebiyle incirin başkentindeki vatandaşlar incirin tadını unuttu.

TAZESİ 50, KURUSU 250 LİRA

İnce kabuğu, kendine özgü aroması ile dünyada eşi benzeri bulunmayan sarılop türü incirin üretildiği Aydın’ın ismini incirden alan ilçesi İncirliova’da taze incirin kilosunun en düşük 50, kuru incirin ise 250 liradan satılması dar gelirli vatandaşı inciri pazar tezgahlarında görmek zorunda bıraktı.

“İNCİR ALMAYA PARAM YETMİYOR”

Sözcü’ye konuşan emekli bir yurttaş, 7 bin 500 lira maaş ile incir alma şansının olmadığını belirterek ”Geçen sene bir kilo incir alıp yemiştim. Bu yıl almak nasip olmadı. Bu yıl arkadaşlarımın getirdiği bir iki kilo yaş incir yiyebildik. Ama daha kuru incir siftahım yok. İncir almaya param yetmiyor. 7 bin 500 lira maaşımla incir yemem lüks” dedi.

“GEÇEN YIL BİR KİLO ALMIŞTIM”

Pazarda incir satan bir vatandaş ise “İncirliova’da vatandaş incir yiyebiliyor mu” sorusuna “Vatandaş evinin yolunu şaşırmış, inciri nereden yesin. Kıblemizi şaşırdık” yanıtını verirken, bir genç kız ise sadece incir toplama işine gittiğinde incir yiyebildiğini, pazardan alıp yiyemediğini söyledi. Bir kadın ise uzatılan mikrofona, “İncirliova’da yaşıyoruz ama bu yıl incir siftahımız yok. Çok pahalı alamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Germencik, incir festivalinde eğlenceye doydu