Yurtdışı konut satışına devlet desteği kararına eski TÜİK başkanından tepki

Yayın tarihi: 21 Nisan 2022 Perşembe 2:55 pm - Güncelleme: 21 Nisan 2022 Perşembe 2:55 pm

Yurttaşlar kendi ev kiralarını ödeyemeyecek duruma gelmişken Türkiye’de, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla ülkedeki gayrimenkulleri yurt dışında pazarlayan emlakçılara devlet desteği sağlanmasına karar verildi. Eski Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda karara tepki gösterdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan karar doğrultusunda gayrimenkul sektörü, ‘hizmet ihracatı’ kapsamına alındı. Buna göre, Ticaret Bakanlığı tarafından, bu faaliyette bulunan gayrimenkul şirketlerine 1.8 milyon liraya kadar reklam desteği sağlanacak. Ekonomik kriz nedeniyle vatandaşlar için ev sahibi olmak her geçen gün imkansız hale gelirken, söz konusu düzenlemeye eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir tepki gösterdi.

REKLAM HARCAMALARININ YÜZDE 50’Sİ DEVLETTEN

Karara göre, Türkiye’deki gayrimenkulleri yurt dışında pazarlayıp satan şirketlere tescil edilmiş markalarının yurtdışında tescili ve korunması için bu giderlerinin yüzde 50’si oranında, yıllık en fazla 600 bin TL tutarında destek verilecek. Pazara giriş belgeleri desteğinin üst limiti yıllık 1.8 milyon TL olacak. Birim açılması ve işletilmesiyle ilgili belgelendirme giderleri için 5 yıl boyunca yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 720 bin TL tutarında destek verilecek.

Yıllık 1.8 milyon TL’ye kadar reklam ve tanıtım giderleri desteği verilecek.

Fuarlara ve etkinliklere katılım için etkinlik başına 300 bin TL’ye kadar destek sağlanacak.

Film ve dizilerde ürün yerleştirme için yıllık en fazla 600 bin TL destek sağlanacak.

Sanal fuar organizasyon desteği faaliyet başına 600 bin TL olacak.

Yarışma ve etkinlik desteği etkinlik başına 1.2 milyon TL olacak.

“ŞOK İÇİNDEYİM”

“Dün gece çıkan [20 Nisan] cumhurbaşkanlığı kararı ile ülkemizdeki gayrimenkulleri yurt dışında pazarlayıp satsınlar diye Ticaret Bakanlığı emlakçılara inanılmaz devlet destekleri verecek. Diyelim bir emlakçısınız ve Fas’a gidip ülkemizde daire alacak Faslı arıyorsunuz. Bu amaçla Fas’a bir emlakçı dükkânı açtınız. Devletimizden bu dükkânın kirası için yılda 3,6 milyon TL alabileceksiniz. Fas TV’lerine, billboardlara reklam verdiniz, broşürler yaptınız. Devletimiz bu giderleriniz için yılda 1,8 milyon TL verip sizi rahatlatacak. Ya da Türkiye’den 5-6 emlakçı toplandınız Fas’a on günlüğüne ülkemizin gayrimenkullerini pazarlamaya gittiniz. Uçak biletiniz, oteliniz, Fas’taki transfer harcamalarınız… Hepsini devletimiz 1 milyon liraya kadar karşılıyor.”