Türkiye'de ucuz ürün bulamayan yurttaşlar soluğu Çin'de aldı. Alışverişin yurt dışı sitelerinden yapılmasının ardından AKP harekete geçerek yurt dışı alışveriş vergilerine yüzde 66 ila yüzde 100 zam yaptı. Yurt dışı alışveriş limiti ise 150 dolardan 30 dolara düştü.
Türkiye'de ürün fiyatlarının aşırı artması nedeniyle vatandaşlar Temu, Aliexpress gibi sitelerle yurt dışı alışverişlerine yöneldi. Türk lirasının ülkeden çıkmasını engellemek isteyen AKP iktidarı yurt dışı alışverişine sınırlama getirdi. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete yayınlanan kararla yurt dışı alışveriş vergilerine yüzde 66 ila yüzde 100 zam yapıldı. Yurt dışı alışveriş limiti ise 150 dolardan 30 dolara düştü. Karar 15 gün sonra yürürlüğe girecek.
https://tele1.com.tr/yurt-disi-siparislerindeki-kargo-vergi-oranina-dev-zam-1114926/
Karara göre, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 30 euro'yu geçmeyen eşya ile kıymeti bin 500 euro'yu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın üzerinden,
a) Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 30
b) Diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde 60
c) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave yüzde 20 oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilecek.
Daha önceki düzenlemede AB'den gelen ürünlerde vergi yüzde 18, diğer ülkelerden gelirse vergi yüzde 30'du. Böylece vergilerde yüzde 66 ile yüzde 100 arasında değişiklik yapılmış oldu.
ALIŞVERİŞ 30 EURO'YU AŞARSA TAKİP GEREKİYOR
Kanun maddesinde belirtilene göre, 30 euro'yu aşan bin 500 euro'yu aşmayan ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın gümrük beyanı dahil tüm gümrük işlemlerine ilişkin faaliyetlerinin takip edilip sonuçlandırılması gerekiyor. Posta idaresi ile Ticaret Bakanlığı'nda belirlenen koşulları taşıyan hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler dolaylı temsilci olarak yetkili kılınabiliyor. Yetkiyi kullanacak olan hızlı kargo şirketleri gümrük müşaviri çalıştırıyor. Ticaret Bakanlığı, ihracat rejimine konu eşya için miktar veya değer limitlerini ayrı ayrı on katına kadar artırmaya yetkili durumda.
Alınan ürünün 30 kilogramı geçmemesine dikkat edilmesi gerekiyor. Satın alınan ürünler, 30 kilogramı geçiyorsa gümrük ticari kanunlarına tabii oluyor. 30 kilogramı geçen ürünler hesaplanırken ek olarak yüzde 48 gümrük vergisi de uygulanıyor.
100 LİRALIK ÜRÜN 216 LİRAYA ÇIKIYOR
Çin'den ürün sipariş edildiği varsayılırsa, 100 liralık ürünün gümrük vergisi yüzde 60, Özel Tüketim Vergisi yüzde 20 (bazı ürünler muaf tutuluyor), gümrük sunum ücreti 22 lira, Damga Pulu Vergisi 2.2 lira olarak çıkıyor. Nihai olarak ürünün ücretsiz kargoyla elinize ulaşması 216.2 liraya yükseliyor.
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA
Yurt dışı alışverişini kısıtlayacak olan karar hakkında Ticaret Bakanlığı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Son aylarda yurtdışından posta veya hızlı kargo yoluyla ülkemize gelen, gerçekte ticari faaliyet amaçlı eşyalarda gerek kalite düşüklüğü nedeniyle tüketicilerden gerekse de bu ithalatın çok hızlı artması nedeniyle imalatçı - satıcı esnaf, tacir ve KOBİ’lerden esnaf odalarından ticaret ve sanayi odalarından satış, üretim ve istihdam kaybı şeklinde yoğun şikayetler gelmesi üzerine, bu konuda aksiyon alınması gereği doğmuştur"
Değişiklikler 21 Ağustos tarihinde yürürlüğe girecek.