Yurt dışı siparişte yeni dönem! Sıkı takip geliyor…

Yayın tarihi: 9 Ağustos 2024 Cuma 9:16 pm - Güncelleme: 9 Ağustos 2024 Cuma 9:16 pm

Yurt dışından yapılan siparişlerde gümrük vergilerinin artırılması ve limitlerin düşürülmesinin ardından yeni bir karar alındı. Alışverişlerin takip edilmesi için şirketlere tebligatta bulunulduğu öğrenildi.

Yurt dışından verilen siparişlerle ilgili geçtiğimiz günlerde gümrük vergileri artırılmış ve limitlerde düşüş kararı alınmıştı.

Gümrükler Genel Müdürlüğü, bundan böyle Türkiye’ye gelen her paketin hangi alışveriş sitesinden geldiğinin dijital ortamda kendisine bildirilmesini istedi. Kargo ve lojistik şirketleri her paket için bu bildirimi yapacak.

CNBC-e’de yer alan habere göre, kimin yurt dışından hangi alışveriş sitesinden ürün aldığı takip edilebilecek. Coğrafi sınırlama yapılmaksızın tüm ülkelerden gelen paketler için bu uygulama yürürlüğe girecek.

Yeni sistemin 15 Ağustos’a yetiştirilmesi istenirken, uygulamanın basitleştirilmiş gümrük beyannamelerinde “pazaryeri” isimli bir alan oluşturularak yapılması talep edildi. Yanlış bilgi aktarılması durumunda operatör şirketlere ceza uygulanacak.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye hızlı kargo ya da posta yoluyla getirilen ürünler için gümrük vergileri büyük oranda artırılmış, gümrük müşaviri olmaksızın çekilebilecek ürünler için toplam değer sınırı 150 eurodan 30 euroya düşürülmüştü.

2009’da 1500 euro olan sınırın zaman içinde önce 150 euroya, şimdi de 30 euroya düşmesiyle birlikte yurt dışından alışverişlerin, gümrük müşaviri bedeli, gümrük vergisi ve ek gümrük vergisi yükü sebebiyle büyük oranda düşeceği hesap ediliyor.

Yurt dışı siparişlerindeki kargo vergi oranına dev zam!

Yurt dışından yapılan siparişlerde gümrük vergilerinin artırılması ve limitlerin düşürülmesinin ardından yeni bir karar alındı. Alışverişlerin takip edilmesi için şirketlere tebligatta bulunulduğu ortaya çıktı.

Kaynak: CNBC-e