Yurdun dört bir yanında ormanlar alev alev yanıyor

Yayın tarihi: 27 Temmuz 2023 Perşembe 9:51 am - Güncelleme: 27 Temmuz 2023 Perşembe 11:58 pm

Antalya Kemer’de pazartesi başlayan orman yangını sürerken, İzmir, Kütahya, Çanakkale, Manisa ve Balıkesir’de çıkan orman yangınları, ekiplerin havadan ve karadan müdahaleleriyle kontrol altına alındı. Yurdun farklı bölgelerinden de yangın haberleri geliyor.

Hava sıcaklıklarının aşırı yükselerek tarihi seviyelere ulaşmasıyla birlikte özellikle ormanlık bölgelerin bulunduğu kıyı şeritlerindeki illerden peş peşe orman yangını haberleri geliyor.

ANTALYA KEMER’DE DÖRT GÜNDÜR SÜRÜYOR

Antalya’nın Kemer ilçesinde pazartesi başlayan orman yangını söndürme çalışmaları dördüncü günde de devam ediyor. Alevlerin yükseldiği Beydağı Sahil Milli Parkı’nın sarp ve kayalık olması ve orman yolunun bulunmaması, çalışmaları zorlaştırıyor. Alevlerin büyümesine “spot atma” yani, yanan parçanın rüzgar etkisiyle farklı yere sıçraması da etkili oluyor.

Yangında şu ana kadar yaklaşık 200 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Hava karardıktan sonra gece görüşlü helikopterle yapılan müdahale, günün ilk ışıklarıyla birlikte diğer hava araçlarının da katılımıyla devam etti. Beydağı Sahil Milli Parkı’ndaki yangın nedeniyle ilçeyi çevreleyen tepelerde yoğun duman oluştu.

Kemer ilçesinde sabah saatlerinde hava sıcaklığı 27,8 derece, nem oranı yüzde 35 ölçüldü. Rüzgarın doğu yönünden saatte 1 kilometre hızla estiği ilçede rüzgar hızının azalması yangının yayılımını yavaşlattı ve söndürme çalışmalarına kolaylık sağladı.

Yangının önlenmesi ve yayılımının takibi ile söndürme çalışmalarına katılanların koordinasyonu için insansız hava aracı da kullanıldı. İnsansız hava aracından elde edilen görüntülerle karadan orman personelinin çalışmaları yönlendirilip, hava araçlarının su boşaltacağı alanlar belirleniyor.

Yangının ilk gününde alevlerin yükseldiği tepelerin sarp ve kayalık olması söndürme çalışmalarını zorlaştıran en büyük etken oldu. Topografya nedeniyle karadan müdahale gerçekleştirilmesinin zor olduğu alanlarda hava araçları yoğun mücadele gerçekleştirdi.

Sarp ve kayalık alanın milli park olması nedeniyle orman yollarının az olması karadan söndürme çalışması yapan personelin işini zorlaştırdı. Kara ekipleri alevlerin yayıldığı yöne doğru yangının önünün kesmek ve arazözlerin ulaşımı için öncelikle yol açma çalışması gerçekleştiriyor. Alevlerin önünü kesmek için açılan yolların birleşmesiyle karadan söndürme çalışmaları hızlanıyor.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, alevlerin kısa bir vadi arasında sıkıştırıldığını söyledi.

Dört gündür süren orman yangını ile mücadelede dün gece söndürme çalışmalarına katılan helikopterlerden birinin denize düşen bambisi (su sepeti), Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı ekipler tarafından sudan çıkarıldı. Bambi daha sonra Türk Hava Kurumu yetkililerine teslim edildi.

Bambinin değerinin 60 bin dolar olduğu öğrenildi.

ÇANAKKALE’DEKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Çanakkale’nin merkeze bağlı Sarıbeyli köyü yakınlarında çıkan orman yangını 2’nci gününde devam ediyor. Yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Yangın dün gece saat 22.30 sıralarında başladı. Henüz bilinmeyen nedenle çıkan yangında, alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü.

Yangına gece boyunca Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 27 arazöz, 5 dozer, 5 ilk müdahale aracı, 8 su ikmal aracı, 4 iş makinesi, 9 treyler, 300 personel ile jandarmaya ait TOMA ve itfaiye ekipleri müdahale etti.

Yaklaşık 16 saat süren yangın kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları başlatıldı.

MANİSA’DA ORMAN YANGINI

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

Çarıkbozdağ Mahallesi yakınlarında yerleşim birimlerine uzak konumda ve sarp arazideki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 3 uçak, 7 helikopter, 13 arazöz, 5 su ikmal aracı ve 1 dozer sevk edildi.

İnsansız Hava Aracı’nın yanı sıra Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ve Alaşehir Belediyesi ekipleri ile vatandaşların da destek verdiği çalışma sonucu yangın, yaklaşık 5 saatte kontrol altına alındı.

Soğutma çalışmasının sürdüğü yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

İZMİR’DEKİ YANGINLAR KONTROL ALTINDA

İzmir’deki orman yangınları ise kontrol altına alındı.

Kentte dün Ödemiş ilçesinde başlayan yangının ardından Kınık ve Torbalı ilçelerinde de ormanlık alanda yangın çıkmıştı.

Ekiplerin gece boyunca müdahale ettiği yangınlar, bu sabah saatlerinde kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

KÜTAHYA TAVŞANLI’DAKİ YANGIN KONTROL ALTINDA

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde de orman yangını vardı. Dün akşam Gevrekler köyü yakınlarındaki ormanlık alanda başlayan yangın kısa süre içinde büyüdü. 7 ayrı noktadan alev yükselmeye başladı. Söndürme çalışmaları sürerken bölgede önlemler de artırıldı.

Aydınlar, Erikli ve Kabaklı köyleri tahliye edildi. Tedbiren boşaltılan köylerin elektriği de kesildi. Yangına müdahale sırasında 1 orman işçisi dumandan etkilendi. 2 vatandaşın da kolunda yanıklar oluştu. 3 kişi, olay yerindeki müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı. Yangın ilerleyen saatlerde kontrol altına alındı. Ekipler mesaiye soğutma çalışmasıyla devam etti.

BALIKESİR’DEKİ ORMAN YANGINI KONTROL ALTINDA

Balıkesir’in İvrindi ilçesine bağlı kırsal Gümeli Mahallesi mevkisindeki ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri sevk edildi. 72 personel, 15 arazöz, 4 su ikmal aracı, 6 dozer, 4 ilk müdahale aracının yanı sıra 3 uçak ve 6 helikopterle müdahale edilen yangın, yaklaşık 4,5 saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alınarak soğutma çalışmasına başlandı. Ekipler, hasar gören alanın boyutunun ve yangının çıkış nedeninin tespiti için çalışmasını sürdürüyor.

İZMİR KINIK’TAKİ YANGIN DA KONTROL ALTINDA

İzmir’in Kınık ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, havadan ve karadan yapılan müdahalelerin ardından kontrol altına alındı. İbrahimağa Mahallesi’ndeki ormanlık alanda dün öğle saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle çıkan ve rüzgarın etkisiyle yayılan yangının söndürülmesinin ardından İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri soğutma çalışmalarına başladı. Yangından yaban hayatı da olumsuz etkilendi. İzmir Valiliğinden yapılan açıklamada yangın nedeniyle tedbir amaçlı olarak Balaban, Karatekeli, Çiftlikköy ve Sucahlı mahallelerinde yaşayan 588 kişinin ve köylerde bulunan canlı hayvanların tahliye edildiği aktarıldı.

ÇANAKKALE DE KONTROL ALTINDA

Çanakkale’de merkeze bağlı Sarıbeyli köyü yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki 35 arazöz, 5 dozer, 8 ilk müdahale aracı, 8 su ikmal aracı, 4 iş makinesi ve 300 personel ile çevre belediyelerin itfaiye ekiplerinin yanı sıra İl Jandarma Komutanlığına ait TOMA ve itfaiye ekibi sevk edildi.

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Orman Bölge Müdürü Enver Demirci ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman ile bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.

Saat 22.30’da çıkan yangına sabah saatlerinde hava desteği de başladı.

Ekipler, yaklaşık 16 saat süren yangını yoğun çabalar sonucu kontrol altına aldı.

Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.