Yunanistan’dan tehlikeli “S-300 savunma sistemi” adımı!

Yayın tarihi: 17 Eylül 2020 Perşembe 1:29 pm - Güncelleme: 17 Eylül 2020 Perşembe 1:30 pm

Yunanistan, Rusya‘nın yardımıyla S-300 hava savunma sistemlerini modernize ediyor.

 

Yunan kaynaklarının bildirdiğine göre, Yunanistan’ın sahip olduğu S-300 PMU-1 uzun menzilli hava savunma sisteminin, PMU-2 sürümüne yükseltilmesi için Yunanistan ve Rusya arasında süren görüşmeler devam ediyor. Yeni versiyon ile Yunan S-300 HSS’nin, Türkiye’nin envanterinde bulunan S-400 HSS performansına yaklaşacağı düşünülüyor.

İyi Partili Ağıralioğlu: Yunanistan’ın silah için hesapladığı parayı biz Telekom’da dolandırıldık

YUNANİSTAN’IN S-300 GEÇMİŞİ

Yunanistan, S-300 sistemlerini, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) bu sistemi almaya karar vermesi nedeniyle ortaya çıkan krizden sonra aldı. Rum yönetimi 1998’de Rusya’dan S-300 hava savunma sistemi satın almaya karar verdi. Rum kesimine yerleştirilmek için alınan S-300 PMU-1, Türkiye’nin şiddetli itirazı ve baskısından dolayı adaya yerleştirilemedi ve Yunanistan’a devredildi.

S-300’ler bugün bazıları NATO üyeleri de dahil olmak üzere, çok sayıda ülkede bulunuyor. Bunlar arasında NATO üyesi olan Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya dikkati çekiyor. Uluslararası basında 2014 başında çıkan haberlere göre, Yunanistan Hava Kuvvetleri, 2013’te Girit Adası’ndaki NATO’ya ait tesislerde “Beyaz Kartal” isimli askeri tatbikat sırasında S-300’leri test etti. NATO üyelerinden bu teste eleştiri gelmemişti.

ABD ENGELİNE TAKILIR MI?

S-300 HSS’lerin yenilenmesi ile ilgili Yunanistan’ın “ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası” (CAATSA) kapsamındaki politikalara takılacağı ifade edildi. Söz konusu beyanlara karşı Yunan yetkililer, bahse konu yükseltmenin, işlevsel kabiliyetin sürdürülmesine yönelik bir program olduğunu ve yeni bir askeri teçhizatın satın alınmasının söz konusu olmadığını vurgulandı. Yedek parçaların ve yükseltmelerin bu kapsamda yasak olmadığı belirtildi.

PMU-1’DEN PMU-2’YE

Yunanistan, S-300’dün PMU-2 versiyonuyla birlikte Türkiye’nin sahip olduğu S-400 HSS’lerine yakın bir etki gücüne ulaşmayı hedefliyor. PMU-2 versiyonunda 54K6E2 komuta kontrol terminalini, 30N6E2 Tomb Stone izleme radarını ve NIIP 64N6E2 Big Bird uzun menzilli arama radarının yeni bir versiyonunu içeriyor.

Harekat yarı çapının 150 km’den 200 km’ye kadar çıkması sonucu Girit’te konuşlu S-300 sistemleri Rodos’un karşısındaki Dalaman Havaalanı’nı, Oniki Adaları ve Girit’in doğusundaki deniz alanını kapsayabilecek.

NAVTEX ilanından sonra Yunanistan Başbakanı Miçotakis’ten Türkiye hamlesi!