Yunanistan’da on binler İsrail’i protesto etti!

Yayın tarihi: 18 Ekim 2023 Çarşamba 10:59 pm - Güncelleme: 18 Ekim 2023 Çarşamba 10:59 pm

İsrail‘in Gazze’de hastane vurarak yüzlerce sivili öldürmesi, Yunanistan’da on binlerce kişinin katılımı ile protesto edildi.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da akşam saatlerinde, İsrail’in Gazze’deki kanlı saldırısı geniş çaplı katılımla protesto edildi. İşçi sendikaları konfederasyonu ve kamu emekçileri sendikaları konfederasyonuyla işçi merkezlerine bağlı yüz otuz bir sendika şubesinin, on işçi ve emekçi federasyonunun, gençlik ve kadın örgütlerinin ortak çağrısıyla gerçekleştirilen miting ve yürüyüşe on binlerce kişi katıldı.

Gösteri çağrısında “Uzun yıllardan beridir İsral’in barbar ve katliamcı politikalarına karşı mücadele eden Filistin halkıyla kararlı bir biçimde dayanışmamızı dile getiriyoruz” ifadeleri kullanılarak Yunanistan halkının Filistin’le dayanışma içinde olmaya devam edeceği vurgulandı.

Evrensel’in haberine göre, ortak açıklamada ayrıca şu talepler dile getirildi:

“Filistin halkının katledilmesine yönelik destekler durdurulmalıdır.
Yunan savaş gemisi hemen bölgeden ayrılmalıdır.
İsrail ve Amerika’ya sunulan kolaylıklara son verilmelidir.
Katil İsrail devleti ile ekonomik, politik, askeri tüm işbirliklerine son verilmelidir.
Bağımsız Filistin devleti hemen tanınmalıdır”

ON BİNLER SINTAGMA MEYDANI’NDA

Çok sayıda kitle örgütünün de destek verdiği eylem, Meclisin bulunduğu Sintagma Meydanı’nda başladı. On binlerce kişi, Başbakan Kiryakos Miçotakis hükümetinin İsrail’in ‘Güvenliğine yönelik saldırılara kaşı savunma hakkının olduğu’ yönündeki açıklamalarını protesto ederek hükümeti emperyalist saldırı ve katliamların ortağı olarak suçladı.

İsrail Başkonsolosluğu önünde protesto: FHKC ve Hamas sloganları

“EMPERYALİZME BOYUN EĞMEK YOK”

Sintagma Meydanı’nda yüzlerce pankart ve döviz eşliğinde sık sık “Bu katliamın altında NATO, Amerika, Avrupa ve İsrail’in imzası var”, “Halkların mücadelesiyle dayanışma, kahrolsun emperyalist planlar”, “Gazze’de abluka daralıyor, halk kahramanca baş kaldırıyor”, “Filistin halkı kazanacak, tarih doğru olanı yazacak”, “Halklar terörist değildir, emperyalizme boyun eğmek yok” sloganları atıldı. Mitingde ayrıca Filistin büyükelçisi Yusef Dorhom’da konuşma yaparak “Şu anda kanı akmakta olan direnişçi Filistin halkının selamlarını getirdim” dedi.

İSRAİL VE ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE EYLEM

Sintagma Meydanı’ndaki gösteriden sonra İsrail Büyükelçiliği’ne doğru yürüyüşe başlayan kortej, ABD Büyükelçiliği önünde durarak ABD emperyalizmi, emperyalist savaş ve planlara karşı sloganlar attı. Katliamın ABD onayıyla gerçekleştirildiği vurgulandı. Büyükelçilik önünde yoğun polis önlemlerinin alındığı gözlenirken tüm ara sokaklarda da çevik kuvvet ekiplerinin konuşlandırıldığı görüldü.

İsrail Büyükelçliği önünde devam eden gösteriye de çok sayıda Filistinli öğrenci ve göçmenlerin destek verdiği görülürken Yunanistan Komünist Partisi Genel Sekreteri ile çok sayıda milletvekili katıldı.