Yunanistan’da havlu hareketi kazandı! Plajları işgal eden 17 işletmeci tutuklandı!

Yayın tarihi: 23 Ağustos 2023 Çarşamba 10:29 am - Güncelleme: 23 Ağustos 2023 Çarşamba 10:29 am

Yunanistan’da  plajların halkın olduğunu savunan havlu hareketi plaj işgalcilerine karşı kazanım elde etti. Plajları işgal eden 22 işletmeci gözaltına alındı, 17 işletmeci ise tutuklandı.

Yunanistan’da kolluk kuvvetlerinin Mikonos, Paros ve Rodos’ta düzenlediği baskınlarda, plajlarda kamusal alanların işgaline ilişkin düzenlemelerin ihlali nedeniyle 22 işletmeciyi gözaltına aldı. Mykonos’ta, izinsiz olarak plajda 380 metrekarelik metal platformun kurulumunda çalışırken yakalanan şirket temsilcisi 17 kişi de tutuklandı.

TUTUKLAMA SEBEBİ KIYI ŞERİDİNİN BEŞ METRE YAKININA 136 ŞEMSİYE VE 272 ŞEZLONG DİKİLMESİ

‘Havlu Hareketi ‘ olarak adlandırılan “ Özgür Plajlar için Paros Vatandaş Hareketi ” tarafından geçen ay Paros’tan başlayıp Taşoz , Korfu , Girit ve Halkidiki’ye yayılan eylemler üzerine Yunanistan Yüksek Mahkemesi, sahillerdeki halk plajlarını ücretli hale getirilip halkın kullanımına kapatması üzerine yapılan şikayetler üzerine başlattığı soruşturma sonuçlanmış, yasaya uymayanlar için ceza uygulanacağı açıklanmıştı. Kararın ardından Yunanistan’da yetkililerin uyarmasına rağmen plajları halkın kullanımını engelleyecek şekilde işgal etmeleri nedeniyle 22 işletmeci gözaltına aldı, 17 kişiyi de tutuklandı. Üstelik tutuklanmalarının nedeni halkın denize serbestçe erişmesini engelleyerek, kıyı şeridinin beş metre yakınına 136 şemsiye ve 272 şezlong dikmeleri.

Havlu Hareketi Foça’da! “Sahiller halka kapatılamaz”

HİÇBİR KİŞİ YA DA ŞİRKET BİR HALK PLAJINI İSTİSMAR EDEMEZ

Yunanistan anayasasına göre ülkenin kıyı şeridi kamu malı olarak kabul ediliyor ve Yunan vatandaşlarının istedikleri zaman plajlara erişme ve plajları kullanma hakkına sahip olduğu açıkça belirtiliyor. Hiçbir kişi ya da şirketin bir halk plajını istismar etme ya da herhangi bir Yunan vatandaşının erişimini engelleme hakkı yok.

ÖLÜDENİZ BELCEKIZ PLAJI HALA YAĞMA ALTINDA

Türkiye’de de benzer durumlar yaşanmaya devam ediyor. Ölüdeniz Belcekız Plajı’nın Rizeli iş insanı Kenan Kıran’a kiralandığı ortaya çıkmıştı. Dünyaca ünlü Ölüdeniz sahilinde kumların üzerinde restoranlar kurulmuş, sahil ise kiraya verilmişti. Ölüdeniz Belcekız Plajı’ndaki yağmanın ardında eski Ülkü Ocakları Başkanı Harun Öztürk’ün adı çıkmıştı.

PATRONLAR DÜNYASI TÜM TÜRKİYE’YE DUYURMUŞTU

Haberin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı açıklama yapmış, “Haberlerde ismi geçen Belcekız Plajı; 07.10.2020 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğümüz tarafından Muğla Çevre Vakfı’na kiralanmıştır. MUÇEV tarafından da 24.11.2020 tarihinde bir alt kiracıya verilmiştir. O tarihten bugüne kadar yapılmış yeni bir işlem bulunmamaktadır. Bununla beraber yine aynı haberde adı geçen Kenan Kıran isimli kişiye MUÇEV tarafından yapılan herhangi bir kiralama işlemi bulunmamaktadır.” demişti.