Yunanistan’da da vizondan koronavirüs bulaştı; “Aşı çalışmalarını yok edebilir”

Yayın tarihi: 14 Kasım 2020 Cumartesi 3:47 pm - Güncelleme: 14 Kasım 2020 Cumartesi 3:48 pm

Danimarka’nın mutasyona uğrayan yeni tip koronavirüsün vizonlardan insanlara bulaşmasının ortaya çıkmasından sonra 17 milyon vizonun itlaf edilmesi kararından sonra Yunanistan’da da aynı tehlike ortaya çıktı. Kuzey Yunanistan’da yer alan iki çiftlikteki vizonlarda ve çalışanlarda Covid-19  görülürken, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), mutasyona uğrayan virüsün aşı çalışmalarını yok edeceğini açıkladı.

Dünyanın en büyük vizon kürkü üreticisi Danimarka’da, mutasyona uğrayan yeni tip koronavirüsün vizonlardan insanlara bulaşmasının ortaya çıkması üzerine, 4 Kasım’da, hükûmet tarafından kürkleri için çiftliklerde yetiştirilen yaklaşık 17 milyon vizonun itlaf edilmesi kararı alındığı açıklanmıştı. Hükûmet, vizonların itlafına gerekçe olarak, geliştirilmekte olan Covid-19 aşısının, mutasyona uğrayan virüse etki etmediğini vurgulamıştı.

YUNANİSTAN’DA VİZON TEHLİKESİ

NTV’nin aktardığına göre, Türkiye’nin  sınır komşusu Yunanistan’da iki ayrı çiftlikte koronavirüs taşıyan vizonlar tespit edildi. Kuzey Yunanistan’da yer alan Kozani ve Kesriye’de yer alan çiftliklerde çalışanların Covid-19 taşıdı belirtildi.

AB: AŞI ÇALIŞMALARINI YOK EDER

AB sağlık ajansı, özellikle Danimarka’da olmak üzere Avrupa’da vizon popülasyonları arasında COVID-19 virüsünün insanlara geçmeden önce hızla mutasyona uğramasıyla ilgili açıklama yaptı.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), koronavirüsün vizonlar ve insanlar arasında yayılmasını engellemek için yeni bir kılavuz yayınladı. ECDC, eğer önlem alınmazsa mutasyona uğrayan virüsün aşı çalışmalarını yok edeceğini açıkladı.