Yunanistan işkenceyle geri itti iddiası! “O kadar dövdüler ki bayıldım”

Yayın tarihi: 19 Aralık 2022 Pazartesi 8:22 pm - Güncelleme: 19 Aralık 2022 Pazartesi 8:24 pm

Yunanistan tarafından geri itildikleri Meriç Nehri kıyısında Türk askerlerince kurtarılan Fas, Afganistan ve İran uyruklu göçmenler yaşadıklarını anlattı. Göçmenler, Yunan askerlerince dövüldüklerini ve değerli eşyalarının ellerinden alındığını öne sürdü.

Rusya’dan Yunanistan’a S-300 uyarısı!

Avrupa’ya gitme umuduyla Meriç Nehri’nden Yunanistan’a geçen göçmenler, Yunan güvenlik güçlerine yakalandı. AA’nın haberine göre, buradan yasa dışı yollarla Türkiye’ye gönderilen göçmenler, Türk hudut birliklerince kurtarıldı.

ATEŞ YAKILDI, KIYAFET VERİLDİ

Türk askerlerince ısınmaları için ateş yakılan ve kıyafet verilen göçmenler, Edirne’de sağlık kontrolünden geçirildi ve tedavileri yapıldı. Göçmenler daha sonra işlemleri için İl Göç İdaresine teslim edildi.

DAYAKTAN BAYILDILAR

İranlı 21 yaşındaki Amir Rashidi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yunanistan’a geçtikten sonra askerler tarafından yakalandıklarını söyledi. Kendilerine rehberlik eden kişinin kaçtığını belirten Rashidi, bunu üzerine askerlerin kendilerini dövdüğünü iddia etti. Rashidi, “Bize rehberin nereye gittiğini sordular. Bilmediğimizi söyledik bize daha sert vurdular. Yunanistan tarafında 4-5 kişi dövdü beni, o kadar dövdüler ki bayıldım. Yumrukla, tekmeyle, sopalarla, ellerine ne geçerse onunla vurdular. Tanınmaz haldeydim, gözlerim şişmişti.” dedi.

Rashidi, Yunanistan güvenlik güçlerinin kıyafetlerini ve değerli eşyalarını aldığını da öne sürdü. Araçlarla Meriç Nehri kıyısına getirilip, Türkiye’ye geri gönderildiklerini ifade eden Rashidi “Botlarla bir kısmımızı Türkiye’ye geri gönderdiler, bir kısmımızı da nehrin ortasında suya attılar. Ben de onların arasındaydım. Yüzerek Türkiye’ye geldik, Türk askerleri ateş yaktılar, ısınmamızı sağladılar, kıyafet verdiler, hastaneye götürdüler, şimdi ben çok daha iyiyim” diye konuştu.

Rashidi, yaşadıkları dolayısıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracağını belirtti.

YARI ÇIPLAK HALDE BIRAKTILAR

21 yaşındaki Faslı Abdülsamed Gamda da 4 kişiyle Yunanistan’a geçtikten sonra Yunanistan askerleri tarafından yakalandıklarını, kıyafetlerinin ve paralarının alındığını öne sürdü. Araçla kampa götürüldüklerini belirten Gamda, “Kampta sadece iç çamaşırıyla kaldık. Daha sonra geri gönderilmek üzere araçlara bindirildik. Araçlarda yaklaşık 40 kişi vardı. Türkiye sınırına yakın bir yerde tel örgülerin yakınına getirdiler. Bizi 10’ar kişi botlara bindirdiler. Botları kullanan 2’şer kişi vardı. Suyun ortasında bize silah göstererek nehrin içine indirdiler. Kendi imkanlarımıza Türkiye tarafına geçtik” ifadelerini kullandı.

Gamda, kendilerini gören Türk askerinin ateş yakıp ısınmalarına yardımcı olduğunu ve kıyafet verdiğini söyledi. 19 yaşındaki Afganistanlı Zehra Etayi ise Yunan güvenlik güçlerinin tüm değerli eşyalarını aldığını, çıplak ayakla Türkiye’ye geri gönderildiklerini iddia etti.