YSK’nin ‘oy pusulası’ ihalesi kafaları karıştırdı! Taneyle değil kiloyla

Yayın tarihi: 6 Ocak 2023 Cuma 12:29 pm - Güncelleme: 6 Ocak 2023 Cuma 12:29 pm

Genel seçimlere yönelik geri sayım sürerken, YSK‘nin oy pusulası ihalesi kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. Pusulaların adetle değil ton bazında ihale edildiği ortaya çıkarken, pusulaların DMO depolarında saklanacağı ortaya çıktı.

2023 genel seçimlerine yönelik geri sayım devam ederken, siyasette ‘erken seçim’ tartışmaları da yeniden alevlendi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Seçimleri birazcık öne alabiliriz” çıkışının ardından Altılı Masa’dan “6 Nisan sonrası yapılacak erken seçime karşıyız” açıklaması yapıldı.

Erken seçime yönelik tartışmaların sürdüğü bu günlerde Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ihalesi dikkat çekti. YSK, oy pusulalarını adetle değil ton bazında ihale etti.

Öte yandan YSK’nin, pusulaları kendi deposunda değil de DMO depolarında saklayacak olması kafalarda soru işaretleri oluşturdu.

CHP’li Özgür Karabat, tane olarak alınması gereken oy pusulaları için ton bazında alım ihalesi açıldığını, üstelik bunun da TL değil avro olarak gerçekleştirildiğini ifade etti.

YSK’dan seçim hazırlığı açıklaması!

Karabat, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

“-Alımı yapılan binlerce tonluk kağıttan kaç adet oy pusulası çıkar? Bunların sayımı ve denetimi nasıl yapılır?

-YSK’nın kendi depoları olmasına rağmen seçimde kullanılacak malzemeler neden DMO’nun depolarında saklanıyor?

-DMO’nun yasal bir görevi veya sorumluluğu yok. Oy pusulalarının başına bir iş gelirse hesabını DMO’nun depo bekçisine mi soracaksınız?

-YSK, İl ve ilçe seçim kurullarında AKP’ye bağlı kişilerin başkan olmasının önünü açacak kararı neden aldı?

-2022’de “3 yıl garantili” oy verme kabini ihalesi yapılıyor. Seçim ise 2023’te. Buna ne gerek var?

-Her seçim döneminde oluklu mukavva oy verme kabini ihalesine çıkan YSK bunları ne yapıyor?

-Kamu idarelerince hazırlanan faaliyet raporlarında, üst yöneticiler güvence beyanı vermek zorundadır. Ama YSK’de böyle bir beyan yok. YSK yöneticileri bile kendi raporlarına güvenmiyor mu?”

YSK’DA ÜYE VE BAŞKAN SEÇİLECEK

YSK Başkanı Muharrem Akkaya, Başkanvekili Erhan Çiftçi ile üyeler Cengiz Topaktaş, Kürşat Hamurcu ve Yunus Aykın’ın 24 Ocak 2023’te görev sürelerinin dolması nedeniyle yerlerine Yargıtay ve Danıştay tarafından bu ayın ikinci haftasında yeni üyeler seçilecek. Bunun ardından da yeni başkan seçimi yapılacak.

YSK Başkanı dahil 5 üye değişecek!