100 bin imza ile Cumhurbaşkanı adayı olmak isteyenlerin başvuruları bugün sonuçlanacak

Yayın tarihi: 21 Mart 2023 Salı 1:52 pm - Güncelleme: 21 Mart 2023 Salı 1:58 pm

Seçmenlerin imzası ile cumhurbaşkanı adayı olmak isteyen 18 kişi YSK’ye başvurdu. Kurul, 3 adayın müracaatını reddederken 9 kişinin de evraklarının tamamlamasını istedi. Başvuru sonuçları bugün saat 20.00’de açıklanacak.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne ilişkin takvimi kapsamında seçmenler tarafından cumhurbaşkanı adayı gösterilmek isteyenlerin, Kurula başvuruları dün sona erdi.

Seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyen ve başvuru yapanlar şöyle:

“Selami Karagöz, Hilmi Özden, Handan Yalçıntaş, Levent Akyollu, Murat Hakan Uzan, Cem Cengiz Uzan, Erkan Trükten, Halil Murat Ünver, Yakup Türkal, Hürrem Ayaz, Tevkif Ahmet Özal, Sinan Oğan, Muharrem İnce, Doğu Perinçek, Duran Güveninir, Muhammed Ali Fatih Erbakan, İrfan Uzun, Davut Turan.”

YSK’nin incelemeleri sonrasında, Murat Hakan Uzan, Cem Cengiz Uzan ve Hürrem Ayaz’ın başvuruları, “müracaatlarını bizzat Kurula yapmadıkları” gerekçesiyle reddedildi.

YSK cumhurbaşkanlığı adaylığı için Fatih Erbakan’dan diploma istedi

Müracaatta bulunanlardan İrfan Uzun, Davut Turan, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Muhammed Ali Fatih Erbakan, Türkiye İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Tevkif Ahmet Özal, Duran Güveninir, Erkan Trükten, Handan Yalçıntaş, Levent Akyollu ve Selami Karagöz’ün başvurularında eksik evrak tespit edildi.

YSK BUGÜN İLAN EDECEK

Evraklarında eksiklik olan adayların başvuruları, bugün saat 17.00’ye kadar eksiklikleri tamamlamamaları halinde reddedilecek.

Başvuruları kabul edilenler, saat 20.00’de YSK tarafından ilan edilecek.

Adaylığı kabul edilen kişiler, seçimde yarışabilmek için 100 bin seçmenin imzasına ihtiyaç duyacak.

İMZALAR YARIN TOPLANMAYA BAŞLAYACAK  5 GÜN SÜRECEK

Seçmenler tarafından bağlı oldukları ilçe seçim kurullarında 22 Mart 2023 Çarşamba günü teklifte bulunulmaya başlanacak.

Teklif süresi 27 Mart 2023 Pazartesi günü saat 20.00’de sona erecek. Bu tarihler arasında gerekli 100 bin imza toplanacak.

100 bin seçmen tarafından aday gösterilen kişiye, talebi halinde ödediği ücret iade edilecek. Adaylık için yeterli imzaya ulaşamayanların yatırdığı ücret ise Hazineye gelir kaydedilecek.

Seçmenler, YSK tarafından yapılan ilanda belirtilen adaylardan sadece biri için ve bir kez teklifte bulunabilecek.

GRUP KARARI İLE ADAY GÖSTERİLENLER

Anayasa’ya göre TBMM’de grubu olan partiler, YSK’ye başvuru yaparak cumhurbaşkanı adayı gösterebiliyor. Adaylığı tartışma konusu olan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için bugün saat 15.00’te AKP ve MHP’liler adaylık başvurusunda bulunacak. Millet İttifakı’nın adayı CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başvurusu da yarın (22 Mart) yapılacak.

KESİN ADAY LİSTESİ 31 MART’TA

Cumhurbaşkanı kesin aday listesi, 31 Mart’ta, Resmi Gazete’de yayımlanacak ve cumhurbaşkanı seçimi propaganda dönemi başlayacak.

Erdoğan’ın tartışmalı adaylığı! AKP ve MHP’den YSK’ye başvuru bugün