Yılsonunda ‘temiz enflasyon’ için erken zam hamlesi

Yayın tarihi: 2 Eylül 2022 Cuma 11:06 am - Güncelleme: 2 Eylül 2022 Cuma 11:06 am

Elektrik ve doğalgaza gece yarısı gelen zamlar, yurttaşa göre şimdiden kışın daha da zor geçeceğinin sinyalini veriyor. Bu hamlenin; zamların etkisinin eylül, ekim ve kasım aylarında gösterilerek aralık ve ocakta ‘temiz enflasyon’ için yapıldığı tahmin ediliyor.

Yıl sonuna yaklaşırken, kış gelmeden doğalgaz fiyatlarına konutta yüzde 20, sanayide yüzde 50 zam geldi. Elektrikte ise mesken abonelerinin tarifesine yüzde 20, sanayi ve ticarethane abonelerinin tarifesine ise yüzde 50 zam yapıldı. Dünya’dan Alaattin Aktaş’ın yazısına göre; şimdiden uygulanan erken zamlarla aralık ve ocak aylarında daha düşük zam ve yıllık düşük enflasyon çıkarılması hedefleniyor.

Aktaş’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Aralık ve ocakta aylık artışlar düşük kalacak ve yıllık enflasyon gerileyecek ya, hesap bu ya, anlaşılan bu aylara zam kalmasın diye şimdiden uğraş veriliyor. Elektrik ve doğalgaz zamları etkisin eylül, ekim ve kasımda göstersin ve aralıkla ocakta temiz bir enflasyon sayfası açılsın isteniyor.”

ZAMLARIN TÜFE’YE ETKİSİ NE KADAR OLACAK?

Aktaş, son zamların TÜFE’ye etkisini şöyle değerlendirdi:

TÜFE’de elektriğin ağırlığı yüzde 2.3256, doğalgazın ağırlığı yüzde 1.5496 düzeyinde. Bu ağırlıklara göre konutlardaki yüzde 20’lik zammın eylül ayı TÜFE artışına etkisi elektrikte 0.46 puan, doğalgazda 0.31 puan.

Yani bu iki kalem eylül ayı TÜFE artışını 0.77 puan etkileyecek. Bir kez daha vurgulamam gerek, bu doğrudan etki. Konut dışındaki kullanımlara çok daha yüksek oranda zam yapılmış olmasından ötürü dolaylı etki, doğrudan etkiden çok daha fazla olabilir. Bu etkiyi elbette bire bir ölçmek pek mümkün değil, kaldı ki bu dolaylı etki daha çok eylül sonrasında görülebilir; ama sonuçta bir şekilde görülecek ve vatandaşa yansıyacak.

Gece yarısı elektrik ve doğalgaz zamlarına tepki yağdı! ‘Öldürdüler zamdan vatandaşı’