Üniversiteler Zeren İçin ayakta: Ölmeye değil okumaya geldik

Yayın tarihi: 27 Ekim 2023 Cuma 2:48 pm - Güncelleme: 27 Ekim 2023 Cuma 3:58 pm

KYK yurdundaki asansör faciasında yaşamını yitiren Zeren Ertaş için Türkiye’de üniversiteliler ayağa kalktı. Zeren Ertaş için yürüyen üniversiteliler “ölmeye değil okumaya geldik” diye slogan attı.

Aydın’ın Efeler ilçesinde KYK’ya bağlı Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’ndaki asansör faciasında ölen Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 4’üncü Sınıf Öğrencisi Zeren Ertaş için üniversiteler ayağa kalktı. Zeren’in ölümünü bulundukları üniversitelerde protesto eden öğrenciler, “ölmeye değil okumaya geldik” dedi.

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yemekhane zammına karşı planlanan açıklamanın temel gündemi Aydın’daki asansör cinayeti oldu. Tınaztepe kampüsü otobüs durakları önünde gerçekleştirilen açıklamada, “Müşteri değil öğrenciyiz. Yemekhane zamları geri çekilsin” ve “Katil KYK” yazılı pankartları açılırken, “Yapılan zamlar geri alınsın”, “Parasız bilimsel demokratik eğitim” ve “Katillerden hesabı gençlik soracak” sloganları atıldı. İktidarın, KYK’nin ve yurt yönetimlerin kendilerine en ufak değer vermediğini belirten öğrenciler, sorunlarını sürekli gündeme getirdiklerini ancak en ufak taleplerinin dahi umursanmadığını belirtti.

Zeren Ertaş’ın annesi böyle veda etti: Mis gibi kokuyordu kızım

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ

Boğaziçi Üniversitesi’nde Öğrenci Temsilciliği Kurulunun çağrısıyla bir araya gelen öğrenciler Kuzey Kampüste 3. Kuzey Yurdunun önünden başladıkları yürüyüşle Kuzey Piramit önüne gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “KYK yurdunda öğrenciye hak görülen, niteliksiz yemekler ve bir yorganken, o yorgan arkadaşımıza kefen oldu. Öğrenciler defalarca asansörün tamir edilmesi ve bakımı için yurt yönetimine başvurmuştu. Ancak tüm bu şikayetler göz ardı edildi” denildi. Öğrenciler, yakıcı sorunları çözülene ve bu olayın sorumluları hesap verene kadar susmayacaklarını dile getirdi.

TUNCELİ’DE ÖĞRENCİLER SOKAKTA

Tunceli KYK Kız Yurdu, Ehlibeyt Kız Yurdu ve Yusuf Cengiz TOBB Kız Yurdu’nda protesto edildi. Üç yurtta yapılan ışık söndürüp yakma eyleminin ardından Tunceli KYK kız yurdu önünde açıklama yapıldı. Öğrenciler, kendilerine verilen değerin asansör cinayetiyle bir kez daha açığa çıktığını belirterek sorumluların hesap vermesini istedi.

EGE ÜNİVERSİTESİ

Ege Üniversitesi Kız Yurdu, Zübeyde Hanım bloğu ve Bayraklı KYK yurdundaki öğrenciler Zeren Ertaş için yürüyüş gerçekleştirdi. Öğrenciler olayın sorumlularını protesto etti, KYK yurtlarının şartlarının düzeltilmesini istedi.

İSTANBUL’DA ZEREN İÇİN YÜRÜYÜŞ

İstanbul Cevizlibağ Kız Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler, yurt bahçesindeki basın açıklamasının ardından yürüyüş düzenledi. Uzun zamandır oldukça yakıcı sorunlarla karşı karşıya olduklarını belirten öğrenciler, çözümün bu şekilde bir araya gelip mücadele etmekten geçtiğini gördüklerini anlattı.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ: KAZA DEĞİL CİNAYET

İstanbul Üniversitesi öğrencileri Beyazıt Yerleşkesi önünde toplandı.

İstanbul Üniversitesi öğrencileri adına konuşan Sıla Bozköy, “Zeren’i hayattan koparan bir kaza değil cinayettir. Yurt öğrencilerinin 15 gündür gerekli tüm mercilere defalarca kez ilettiği asansör arızasına tıkanan kulaklar ve nihayetinde ölümle sonuçlanan ihmaller zincirinin ‘elim bir olay’ denerek örtbas edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Öğrenciler olayla ilgili sorumluların cezalandırılmasını talep etti.

BURSA’DA ÖĞRENCİLER YURT BAHÇESİNDE TOPLANDI

Bursa Uludağ Kız Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler, Zeren Ertaş için yurt bahçesinde toplandı, “Ölmeye değil okumaya geldik” sloganları attı.

ANTALYA’DA OTURMA EYLEMİ

Antalya’da Bezm-i Alem, Akdeniz, Şehzade, Muratpaşa ve Elmalı KYK yurtlarında bulunan öğrenciler, gece saatlerinde yurt içlerinde bir araya gelerek yürüyüş ve oturma eylemleri gerçekleştirdi. Öğrenciler, sloganlar atarak, olayın bir kaza değil ihmal ve cinayet olduğuna dikkat çekti. Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü önünde bir araya gelen öğrenciler ise oturma eylemi gerçekleştirdi.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

Çukurova Üniversitesi Fevzi Çakmak KYK yurdunda da gece saatlerinde bir araya gelen öğrenciler, Ertaş’ın ölümünü “KYK uyuma kardeşine sahip çık” sloganları atarak protesto etti. Öğrenciler, Ertaş’ın ölümünde ihmali olanlardan hesap sorulmasını istedi.

İZMİR’DE ÖĞRENCİLER MEYDANLARA İNDİ

İzmir Buca KYK kız öğrenci yurdu öğrencileri yurt bahçesinde alkışlar, ıslıklar, ışıklar ve sloganlarla yürüdü. “Ölmeye değil, okumaya geldik” diyen öğrenciler, sorunlarının derhal çözülmesini istedi.