Yıkılan tarihi duvara merdiven döşediler

Yayın tarihi: 23 Ekim 2021 Cumartesi 12:38 am - Güncelleme: 23 Ekim 2021 Cumartesi 8:12 am

İstanbul Ayvansaray’da restore edilmesi gereken tarihi duvarların yerine merdivenler yerleştirildi. Bir kafeye çıkan merdivenlerden belediyenin de haberi yok.

İstanbul’un tarihi kalıntılarıyla bilinen Fatih ilçesinin Balat mahallesinde akıllara durgunluk veren bir olay yaşandı. Zamanla doğal şartlardan zarar görüp yıkılmış olan tarihi duvarların bir bölümüne merdiven yapıldığı görüldü. Tarihi duvarların üstüne yapılan merdivenlerin hemen yukarıda olan kafeye geçişi kolaylaştırmış olması ise dikkat çekti. Merdivenleri sorduğumuz bir kafe çalışanı konu hakkında bir bilgi sahibi olmadığını söyledi.

“AKP, CHP’nin çizgisine geldi”

“KİMİN TARAFINDAN YAPILDIĞI TAHMİN EDİLEBİLECEK BİR ŞEY”

TELE 1’e konuşan CHP Fatih İlçe Başkanı Soner Özimer, buradaki duvarların hemen onarılması gerektiği söyleyerek ” Kimin tarafından döşendiği belli değil ama kimin tarafından döşendiği tahmin edilebilecek bir şey. Tabi burası Fatih Belediyesi kendine ait olan kiraya vermiş olduğu bir yerde böyle bir uygulamanın yapılmış olması oldukça düşündürücü ” ifadelerini kullandı.

Tarihi surlara yapılan merdivenler hakkında da konuşan CHP Fatih İlçe Başkanı Soner Özimer şunları kaydetti:

“Burası Balat ve Ayvansaray bölgesinde olan bir yer. Hatta Fatih Sultan Mehmed’in köprüyü buralara kurdurttuğu, otağ çadırlarının burada olduğu da söylenir. Önemli bir yer burası 

Daha önce yukarıdaki yerde bir halı saha mevcuttu. Bu halı saha Fatih Belediyesi’ne aitti. Sonra burası Fatih Belediyesi’nin mülkiyetinde bir çay bahçesine çevrildi.

Çay bahçesine çevrildi ama bu çay bahçesine arka taraftan gidilmesi lazım. Dolayısıyla burası bir engel teşkil ediyor. Burada zaman içerisinde yıkılan surlar (tarihi duvarlar) üzerine resimde de görüldüğü gibi tahta bloklar döşendi. Kimin tarafından döşendiği belli değil ama kimin tarafından döşendiği tahmin edilebilecek bir şey. Yukarıdaki çay bahçesine aşağıdan gelenlerin rahatça çıkabilmesini sağlamak amacıyla böyle bir yol yapıldı.

Aslında burada böyle bir şeyin olması mümkün değil orada surların olması gerekiyor. Tabi burası Fatih Belediyesi kendine ait olan kiraya vermiş olduğu bir yerde böyle bir uygulamanın yapılmış olması oldukça düşündürücü ve şaşkınlık vericidir.

 Tabi bunlar tarihe zarar veren şeyler, bunların yapılması mümkün değil, yapılmasını bırakın düşünülmesi mümkün değil.

Bu merdivenlerin de döşenmesi Ergün Turan dönemine ait olan bir şey. yani AKP’li belediye başkanlarının kapı açma hevesleri var bunu neden heves ederler ya da bir şeyleri neden zorlarlar bu da düşündürücü.

Tarih bizim için çok önemli, buradaki olay çok hassastır. Umuyor diliyoruz ki bir an önce onarılıp eski haline getirilir.”