Yeşil Sol Parti seçim bildirgesini açıkladı, slogan ve şarkı belli oldu

Yayın tarihi: 30 Mart 2023 Perşembe 12:29 pm - Güncelleme: 30 Mart 2023 Perşembe 1:32 pm

14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerine Yeşil Sol Parti‘den girme kararı alan HDP, seçim bildirgesini açıkladı. Partinin seçim sloganı ve şarkısı da belli oldu.

HDP ve seçime listelerinden gireceği Yeşil Sol Parti, seçim bildirgesini açıkladı. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın’ın açıkladığı beyannamede Kürt sorununun çözümünden yargıdaki düzenlemelere kadar pek çok başlıkta vaatler sıralandı.

Seçim sloganı “Buradayız, birlikte değiştireceğiz” ve “Dîsa em” olan Yeşil Sol Parti, etkinlik salonuna, Kürtçe ve Türkçe “Buradayız, gençlerle değiştireceğiz”, “Dîsa em, dîsa serkeftin”, “Buradayız, emekçilerle değiştireceğiz”sloganlarının yer aldığı pankartlar asıldı.

 

‘ÖZGÜRLÜKTE BULUŞMAK DİLEĞİYLE’

Salonda HDP’nin tutuklu bulunan önceki dönem eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile tutuklu siyasetçiler Selçuk Mızraklı, Sebahat Tuncel, İdris Baluken’in cezaevinden gönderdiği mesajların okundu.

Demirtaş ve Mızraklı’nın mesajı şöyle oldu: “Türkiye halklarının, ezilenlerin umudu HDP, 14 Mayıs seçimlerine Yeşil Sol Parti ile girerek parlamentoda çok daha güçlü bir temsiliyete, toplumun sorunlarının köklü şekilde çözümüne aday olduğunu bir kez daha ilan ediyor. Demokrasinin kurumsallaşması, toplumdan dışlanmak istenenlerin, emekçilerin ülke yönetimine katılarak kendi sorunlarını çözebilmesi ancak Yeşil Sol’un Meclis’te güçlü olmasıyla sağlanacaktır. Bugün ortaya konulan gerçekçi çözüm bildirgesi de ülkenin biricik umudunun Yeşil Sol olduğunu gösteriyor. Tüm halklarımız için hayırlı olmasını diliyor, hepinizi kutluyoruz. Gençleri, kadınları, işçileri, işsizleri, emekçileri, çiftçileri, esnafları, emeklileri, Kürtleri, Türkleri, Arapları, Ermenileri, Çerkesleri, Boşnakları, Sünnileri, Alevileriyle tüm Türkiye’yi Yeşil Sol’da buluşmaya, aynı ağacın güzelliğinde rengarenk şekilde buluşmaya, aynı ağacın meyvelerinden yemeye davet ediyoruz. Özgürlükte buluşmak dileğiyle hepinize selam, sevgilerimizi gönderiyor, başarılar diliyoruz. An serkeftin an serkeftin.”

Sancar ve Buldan’ın değerlendirmelerinin ardından Kılıçgün ve Uçar seçim bildirgesini okudu. Bildirgede şu ifadelere yer verildi:

“Geniş yetkilere sahip çoğulcu bir parlamentonun bulunduğu, kuvvetler ayrılığının işlediği, denge ve denetleme mekanizmalarının etkili olduğu bir demokratik sistem ile değiştireceğiz.”

“Cumhuriyet tarihinin en yüksek işsizlik, yoksulluk, borçlandırma ve mülksüzleştirme sürecine son verecek ekonomide adalet için buradayız. İktidarın sermayeyi önceleyen kapitalist ekonomi politikalarına, emek ve emekçi düşmanlığına, savaş, güvenlikçi ve silahlanma harcamalarına, kadın yoksulluğuna karşı emeğin ve halkların birlikte özgürleşeceği Demokratik Cumhuriyet’i birlikte inşa edeceğiz. Esnek ve güvencesiz çalışmaya, emeğin sömürüsüne ve iş cinayetlerine karşı örgütlü emek ile birlikte değiştireceğiz.”

Bildirgede, “ekoloji, kadın ve eşitlik” vurgusu yapıldı, nükleer santrallerin ve termik santrallerinin kapatılacağı, İstanbul’da Kuzey Ormanları’nın özel koruma altına alınacağı, “ekolojik ve kadın kentlerinin” inşa edileceği, kent yapılaşmasında ranttan uzaklaşılacağı belirtildi.

İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden getireceğini söyleyen parti bildirgesiyle ilgili, “Yasama ve yürütmenin yargı üzerindeki tahakkümünü kaldıracağı” belirtildi. .

“Türkiye’nin Suriye ve Irak’tan çekileceğini” söyleyen bildirgeyle ilgili, NATO’nun genişlemesine karşı “sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

“Özgürlükçü laiklik” vaat eden bildirgede, “Devletin, dini ve inançları tahakküm altına almasına ve inançlara yönelik tekçi, inkârcı ve asimilasyoncu politikalara karşı özgürlükçü laikliği savunuyoruz. İnanç ve vicdan özgürlüğünü, inançların çoğulluğunu ve eşit yurttaşlığı Demokratik Cumhuriyet ile anayasal güvenceye almak için birlikte değiştireceğiz. Halkları ayrıştıran, yaşam biçimlerini, inançları ve dini değerleri baskı altına alan ve siyasetin aracı haline getiren AKP-MHP dönemine son vermeye geliyoruz” ifadeleri yer alıyor.

HDP’li Sancar: Seçimlere Yeşil Sol Parti ile gireceğiz

Emek ve Özgürlük İttifakı seçim ittifakı protokolünü YSK’ye sundu

Emek ve Özgürlük İttifakı aday çıkarmayacak