Emek ve Özgürlük İttifakı aday çıkarmayacak

Yayın tarihi: 22 Mart 2023 Çarşamba 11:43 am - Güncelleme: 22 Mart 2023 Çarşamba 12:10 pm

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimin aday çıkarmayacağını açıkladı.

Emek ve Özgürlük İttifakı 14 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkarmayacağını açıkladı.

Kararı, Dünya Ticaret Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan duyurdu.

Buldan, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkarmayacağımızı tüm kamuoyuna buradan deklere ediyor ve paylaşıyoruz” dedi.

Buldan’ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

“Uzun süredir bir tartışma yürütüyorduk. Cumhurbaşkanı adayı çıkaracağımız deklere etmiştik. Bir kez daha gözden geçirdik. Bu gözden geçirme sonucunda bir açıklamayla tutumuzu açıklamak istiyoruz.

Yaşadığımız çoklu sorunlar çözümsüzlük her her geçen gün derinleşmektedir. AKP ve MHP toplumun bugününü çalmıştır, yarınını da tehdit etmektedir.

Ülkeye bir kabus gibi çökmüş olan bu siyasi iktidar, her türlü tahakküm pratikleri uygulayarak, tek adam yönetimini ülkenin her bir karışına yaymış durumdadır.

Türkiye’nin en temel ihtiyacı halkın egemenliğine dayanan gerçek ve güçlü bir demokrasidir. Evrensel hak ve özgürlüklerin tanındığı, Anayasal güvence altına alındığı, demokratik hukuk ilkelerinin geçerli olduğu, sosyal ve ekonomik hakların yaşam bulduğu bir düzen istiyoruz. Güçlü bir yerel demokrasi olmadan bu hedefe ulaşmak mümkün değildir.”

Kılıçdaroğlu, HDP görüşmesi sona erdi: Çözümün adresi TBMM’dir

“15 MAYIS SABAHINA UMUTLA UYANACAĞIZ”

“15 Mayıs sabahına umutla uyanacağız. Demokratik değişimi gerçekleştirecek güçlerin parlamentoda çoğunluğu kazandığı, Kürt sorununda demokratik ve barışçı bir çözüm için Meclis’in asli bir irada olarak görüldüğü, tüm muhatapların şeffaf bir diyalogla özgür bir tartışma yürütebildiği, yurttaşların eşit, özgür ve barış içinde bir geleceği kuracağı günler, bütün vicdan sahibi insanlarımızın özlem ve talebidir.”

“CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE ADAY ÇIKARMAYACAĞIZ”

“Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkarmayacağımızı tüm kamuoyuna buradan deklere ediyoruz. Halkın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesinin, kamu yönetiminde adaletin sağlanmasının, toplumsal cinsiyet eşitliğinin, doğaya saygının, gençlere özgür yaşamın, barışçıl bir dış politikanın, tarafsız yargının, özgürleşen kimliklerin ve en önemlisi de bütün bunları içeren demokratik bir Anayasa’nın tesis edileceği bir siyasi iklimi inşa etmek acil hedefimiz ve mücadele sebebimizdir.

Türkiye’nin çatışmaya değil, aklı selim olanı uygulayarak barışmaya, toplumsal ve siyasal sorumlularımıza kalıcı, gerçekçi ve kapsayıcı çözümler üretmeye ihtiyaç var.

Toplumu kutuplaştıran, gerginlik çıkaran, iç ve dış düşmanlar yaratarak hukuksuzluğu büyüten, milyonlarca yurttaşın taleplerini görmezden gelen bir kişinin kazanma şansı olmayacaktır.

Hep birlikte aydınlık bir geleceğe yürümenin, siyasal demokrasiyi inşa etmenin yolu, birlikte mücadeleyi ve umudu büyütmekten, cesaretle yeni bir yaşam için adımlar atmaktan ve toplumun özlemlerini, ihtiyaçlarını karşılayacak politikaları savunmaktan ve uygulamaktan geçiyor. Bunun için bu kararımızın önemli olduğunu ifade ediyoruz, yolumuz açık olsun.”