Yerel seçimlere günler kala dolardan tarihi rekor! 32 lirayı aştı

Yayın tarihi: 11 Mart 2024 Pazartesi 12:01 am - Güncelleme: 11 Mart 2024 Pazartesi 12:18 am

Türk lirasındaki erime tarihi boyutlara ulaşırken dolar her geçen gün zirve yenilemeye devam ediyor. Genel seçimler öncesi 19 lira bandında olan dolar yerel seçimlere 21 gün kala 32 lirayı bularak tarihi zirvesini yeniledi. 32 lira 0030 seviyesine yükselen dolar kuru 31 lira 90 kuruş seviyesine çekildi.

Tek adam rejimine geçildikten sonra Türk lirasındaki kan kaybı hızlandı. Türkiye’nin tek adam rejimine geçtiği kesin tarih olan 25 Haziran 2018’de 4 lira 63 kuruş olan dolar TL kuru aradan geçen 6 yılda tarihi rekorlar kırarak 32 liraya ulaştı.

Türkiye’nin en kritik seçimi olarak adlandırılan 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi öncesi 19 lira bandından bulunan dolar kuruna seçimin ardından değişen ekonomi yüzleri de çare bulamadı. AKP’li Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nas var nas’ çıkışı öncesi 7 lira bandında olan dolar kuru yüzde 19’luk faizin düşürülmesinin ardından adeta bir ralliye başladı ve 2023 genel seçimleri öncesi 19 liraya kadar yükselmişti. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, genel seçimler sonrası yeni kabinede özellikle ekonomi alanında değişimler yaparak dikkat çekmiş, hem Hazine ve Maliye Bakanı’nı değiştirmiş hem de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı’nı değiştirmişti.

Dolar 32’ye euro da 35’e dayandı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası görevine ise Hafize Gaye Erkan getirilmişti. İki ismin ekonomide dümeni eline almasının ardından Erdoğan’ın ‘nas’ inadı rafa kalkmış ve yüzde 8.5 olan faiz oranı 8 ayda yüzde 45 seviyesine yükseltilmişti. Ekonomistler faiz oranının enflasyon oranını yakalayamadığı için dolar kuruna ilaç olmadığını belirtirken tek vazgeçilen politika da ‘nas’ olmadı. Yeni ekonomi kaptanları ‘daha fazla artmasın’ diye 2023 genel seçimlerinden önce uygulanan Merkez Bankası’nın arka kapısından yapılan döviz satışını azaltmış ve üzerindeki satış baskısı kalkan dolar kuru bir anda atağa geçmişti.

Türkiye 2024 Yerel Seçimleri’ne giderken AKP’nin yeni ekonomi yönetiminden ilk istifa Merkez Bankası’nın en başından geldi. Hafize Gaye Erkan hakkındaki iddiaların ardından istifa etti ve yerine Fatih Karahan atandı. Karahan’ın çıktığı ilk faiz toplantısında ‘nas’ geri döndü ve yüzde 45 oranında faiz sabit bırakıldı.

DOLAR 32 LİRA

Merkez Bankası’nın faizi sabit tutmasının ardından daha 1 ay kadar bir süre bile geçmemesine rağmen AKP’nin ekonomide yarattığı çöküş bir kez daha ortaya çıktı. Dolar kurunda yıllardır gelen yükselen grafikte yeni bir rekor yaşandı. Her yeni gün rekor serisine devam eden dolar kuru 32 liraya ulaştı. 32.0030 seviyesinde işlem gören dolar kuru kısa süre sonra tarihi zirveden 31 lira 90 kuruşa geriledi.

Kaynak: TELE1