Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, seçim sonrası ekonomide yaşanabilecek senaryolara ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Demiralp, kemer sıkma politikaları kapsamında mali disiplinin dolaylı vergilerle sağlanacağını belirterek seçim sonrasını işaret etti.
Prof. Dr. Selva Demiralp, Türkiye'deki yüksek enflasyon ve ekonomi beklentileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Oksijen TV'den Güzem Yılmaz Ertem'e konuşan Demiralp, yerel seçim sonrası yaşanabilecek senaryolara ilişkin dikkat çeken tahminler yaptı.
Demiralp, Merkez Bankası'na ekonomi politikalarını uygulamak için siyasi iradenin ne kadar alan tanındığının tartışma konusu olduğuna dikkat çekerek, ilave sıkılaştırmanın seçim sonrasına bırakılacağını düşündüğünü belirtti.
“ENFLASYON YIL SONU İÇİN YÜZDE 50'LERE DOĞRU GİDİYOR”
Demiralp, röportajda şunları söyledi:
"Bizim kendi yaptığımız hesaplar yıl sonuna doğru yüzde 50'ye doğru gidiyor. Ama Merkez Bankası, 'Henüz ben yüzde 45 faizden randımanı alamadım. Çünkü parasal aktarım mekanizmasında bir takım tıkanmalar var. Biz yolun bundan sonrasında faizleri hemen artırmadan o tıkanıklıkları çözmeye çalışacağız. Bunu yapabilirsek yüzde 36'ya gelebileceğimize inanıyoruz' diyor. Merkez Bankası bizden çok daha fazla veriye sahip olduğu için onlara bir şans vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Bana zor geliyor ama dediğim gibi bakacağız 1-2 ay göreceğiz. Eğer Merkez Bankası o tıkanıkları çözemiyorsa ve aylık enflasyon da aylık yüzde 3'lere düşmüyorsa, anlayacağız ki enflasyon yıl sonunda yüzde 36'lara inmeyecek."
https://tele1.com.tr/yurttasin-sirtina-bir-yuk-daha-bakan-simsekten-yeni-vergi-sinyali-1000808/
“SIKILAŞTIRMA TOPU SEÇİM SONRASINA ATILIYOR”
"Tamamen bağımsız bir Merkez Bankası söz konusuysa bu dediklerini yapabilirler. Ama Türkiye'nin gerçeklerini biliyoruz. Mevcut iktidarın faize karşı hassasiyetini biliyoruz. 6 senede 6 Merkez Bankası başkanının değiştiğini biliyoruz. Bunun için Merkez Bankası'na ne kadar alan sağlandığının ve Merkez Bankası'nın ne kadar bağımsız olduğundan emin değilim. İlave sıkılaştırma olacaksa sanki seçim sonrasına top atılıyor, mesela kredi kartlarıyla ilgili bir sıkalaştırma olacaksa seçim sonrasına bırakılacak. Zaten bir şey kalmadı.
Bağımsız bir Merkez Bankası'nın seçim takviminden etkilenmesi de bir oksimoron (tezat) aslında. Siz bağımsızsanız iktidarın siyasi takviminden etkilenmemeniz lazım. Bugün gerekiyorsa, bugün o adımı atmanız lazım.
Siyasi demeçlerin Merkez Bankaları'nın fonksiyonları üzerindeki etkisini ölçtük. ABD'de için de Brezilya için de Türkiye için de ölçtük. Sadece Türkiye'de Merkez Bankası üzerinde anlamlı bir etkisi çıkıyor."
“DOLAYLI VERGİLERLE SIKILAŞTIRMA İHTİMALİ BÜYÜK”
"Türkiye'de enflasyon hiçbir zaman sadece para politikasının sorunu olmadı. Bunun altında yapısal reformlar var, siyasi baskı var, gevşek maliye politikası var. Geçen senenin son dönemine kadar aslında maliye politikasında sıkılaşma gördük. Ben Mehmet Şimşek'in mali disipline inandığını görüyorum. Seçim sonrasında da maliye politikasında kemer sıkma uygulanabilir diye düşünüyorum. Ben mali disiplinin dolaylı vergilerle geleceği ihtimalini yüksek görüyorum. Çünkü siyasi olarak bir vergi reformu yapabilme olasılığı görmüyorum. Böyle olunca da enflasyon üzerindeki baskılar yeniden artacak doğal olarak."