Yeni ekonomi modeline çarpıcı yorum! ‘Erdoğan seçim tarihini açıkladı’

Yayın tarihi: 21 Aralık 2021 Salı 1:40 pm - Güncelleme: 21 Aralık 2021 Salı 6:23 pm

Ekonomist İbrahim Kahveci, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni ekonomik düzenlemeye ilişkin değerlendirmesinde, “Dün akşam seçim tarihi açıklandı” yorumunda bulundu.

Modelin belli bir plan çerçevesinde yapılıp yapılmadığı tartışmalarına da değinen Kahveci, “Hükümetin ne yapacağını kestiremiyoruz ama bu programın umarım en fazla 1 yıl bir geçiş dönemi olarak kullanılmasını umuyorum. Çünkü bu sürdürülemez bir şey. Onun için diyorum dün akşam aslında seçim tarihi açıklandı.

Bu sürdürülebilir bir şey değil kısa vadelidir. Kısa vadede nefes aldırıcı bir Amerikan doları garantisi veren bir şey. Sürdürülemez bir şey onun için seçime kadar ya da seçimi geçene kadar yapılan bir şey olarak düşünüyorum. Aksi halde ülke ekonomisini, hazineyi tamamen batıracak bir şey.” diye konuştu.

Adına faiz artışı denmeyerek epik faiz artışı yapıldı

BASKIN SEÇİMİN ŞİFRELERİ ELEKTRİK FATURALARINDA

Öte yandan dünkü programda da ‘baskın seçime’ ilişkin değerlendirme yapan Kahveci, “Seçimin olup olmayacağının kesin verisi elektrik fiyatları… Elektrik fiyatları 1 lirayı geçti. Elektrik fiyatları toptancıda – üzerinde kayıp/kaçak yok, iletim parası yok, dağıtım parası yok – ham fiyatı toptancıda elektrik fiyatı 1 liraya geçti.

Şu anda konuta 92 kuruştan satıyoruz. Toptancıda 1 liraya olan elektrik tüketiciye 2 liradan satılır. Elektriğe yüzde 150 zam zaruri şu anda. Ocak ayı başında EPDK elektriğe zammı yüzde 10/ 15’de tutar ya da zam yaptırmazsa yüzde 99,99 baskın seçim. Doğalgaz da öyle…” diye konuştu.