Yeni Başkan Fatih Karahan’ın ilk sınavı! İşte ekonomistlerden faiz tahmini

Yayın tarihi: 22 Şubat 2024 Perşembe 9:39 am - Güncelleme: 22 Şubat 2024 Perşembe 9:39 am

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) şubat ayı faiz kararını bugün açıklayacak. Fatih Karahan başkanlığında düzenlenecek olan ilk toplantıda politika faizinin yüzde 45’te sabit bırakılması bekleniyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugün ilk kez Fatih Karahan başkanlığında Şubat ayı faiz kararı için  toplanacak ve saat 14.00’te kararını açıklayacak. PPK son olarak geçen ay politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çekmişti.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan istifa etti

8 TOPLANTIDA 3 BİN 650 BAZ PUAN!

PPK, 2023’te haziran toplantısında 650 baz puan, temmuzda 250 baz puan, ağustosta 750 baz puan, eylül, ekim ve kasım toplantılarında ise 500’er baz puanlık artırım kararları almıştı. Aralık ayında ise 250 baz puanlık artırıma gidilmişti. Geçen ayki kararla beraber son 8 toplantıda 3 bin 650 baz puanlık faiz artırımına gidilmiş oldu.

Bugün ise Merkez’in politika faizini sabit bırakması bekleniyor. Geçen ayki PPK karar metninde “Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir” ifadeleri yer almıştı.

“SIKILIĞA ULAŞILDI”

Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Fatih Karahan da 8 Şubat’ta gerçekleştirdiği Enflasyon Raporu sunumunda benzer bir şekilde gerekli parasal sıkılığa ulaştıklarını düşündüklerini ifade etti. Karahan enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma öngörülmesi halinde ise parasal sıkılık düzeyinin gözden geçirileceğini sözlerine ekledi.

Piyasa beklentisi de bu yönlendirmelere paralel bir şekilde bugünkü toplantıda ‘pas geçilmesi’ şeklinde oluştu.

ANKETLER NE DİYOR?

Bloomberg HT’nin bugünkü faiz kararına ilişkin anketine katılan 25 kurumun tamamı politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit tutulmasını beklediğini bildirdi. Bu anket döneminde 22 kurum 2024 yıl sonuna dair faiz tahminini paylaştı. Buna göre piyasanın Şubat’ta, 2024 yılının sonunda politika faizi için tahmini yüzde 40 seviyesi oldu.

AA Finans’ın anketine katılan 14 ekonomistin de tamamı politika faizinin yüzde 45’te sabit bırakılacağını öngördü. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 36.25 oldu.

Benzer şekilde Foreks Haber anketine katılan 21 ekonomistin tamamı faizin sabit bırakılacağını öngördü. Ankette, 2024 yıl sonuna ilişkin görüş veren 16 ekonomistin medyan faiz tahmini yüzde 38.75 oldu.

Kaynak: TELE1