Yasağa ve baskıya rağmen kadınlar meydanlarda!

Yayın tarihi: 25 Kasım 2023 Cumartesi 5:47 pm - Güncelleme: 25 Kasım 2023 Cumartesi 6:29 pm

Türkiye’nin dört bir yanında binlerce kadın, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde şiddete, sömürüye ve eşitsizliğe karşı sokağa çıktı.

Türkiye’de neredeyse her gün bir kadın şiddet görüyor, öldürülüyor. Kadınların şiddetle mücadelesi baskıya ve yasaklara rağmen hız kesmeden devam ediyor. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında binlerce kadın Ülkenin dört bir yanında meydanlardan şiddeti, eşitsizliği durdurmak için haykırdı.

İSTANBUL

İstanbul Valiliği, Taksim Meydanı’nın öğle saatlerinden itibaren bariyerlerle kapatılmasına karar verirken, bazı metro hat ve istasyonlarının da kapatıldığı açıklandı. Metro İstanbul’dan yapılan duyuruda “İstanbul Valiliği’nin aldığı karar doğrultusunda saat 12.00 itibarıyla ikinci bir duyuruya kadar M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattımızın Taksim istasyonu, Şişhane istasyonu İstiklal Caddesi giriş-çıkışı ve F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattımız işletmeye kapalı olacaktır. Araçlarımız Taksim istasyonunda durmayarak seferine devam edecektir” denildi.

Kadına yönelik şiddetin araştırılmasına yönelik önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

‘TESADÜF DEĞİL, ERKEK ŞİDDETİ’

Valiliğin kapatma kararlarına rağmen çok sayıda kadın Mecidiyeköy’de bir araya geldi. Kadın cinayetleri sonucu yaşamını yitiren kadınların isimlerinin okunduğu buluşmada “Tesadüf değil, erkek şiddeti” sloganı atıldı.

Mecidiyeköy Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, Filistin halkına destek sloganları eşliğinde Cevahir AVM önüne doğru yürümeye başladı.

DEMİRÖREN AVM’YE PANKART

Taksim’e girişlerine izin verilmeyen kadınlar İstiklal Caddesi’nde bulunan Demirören AVM’ye pankart astı.

ANKARA

Ankara’da Kolej Meydanı’nda buluşma çağrısı yapan ancak polis engeliyle karşı karşıya kalan kadınlar, Sakarya Meydanı’nda bir araya geldi. Sakarya Meydanı’nda buluşan çok sayıda kadın, basın açıklaması düzenleyerek eylemlerini sonlandırdı.

ANKARA – HAVVA GÜMÜŞKAYA

ŞIRNAK

Şırnak’ta 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yapılmak istenen yürüyüşe ise polis müdahale etti.  21 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldükleri öğrenildi.

 

İZMİR

İzmir’de Dikili Kadın Platformu’nun çağrısıyla Bülent Ecevit Meydanı’na yürüyen kadınlar basın açıklaması yaptı. Dikili’deki eyleme 3 ayı aşkın süredir direnişte olan Agrobay işçileri de katıldı. Eylemde söz alan kadınlar, kendilerinin de kadın olduğunu ve değer görmek istediklerini ifade etti.

SİVAS

Sivas Halkevi, Hacı Bektaş Veli Vakfı ile birlikte kent meydanında açıklama yaptı. Eyleme Sivas Emek ve Demokrasi Güçleri de destek verdi.

TUNCELİ

Tunceli ‘de bir araya gelen kadınlar, 25 Kasım kapsamında Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü. Eylemde, “Kadınlar birlikte güçlü”, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Nefrete inat yaşasın hayat”, “Kadına şiddet suçtur” ve “Gülistan Doku nerede?” sloganları atıldı.

ARTVİN

Artvin’in Hopa ilçesinde bir araya gelen kadınlar, “Erkek şiddetine, gericiliğe, yoksulluğa, savaşa karşı sokaktayız” pankartı ile yürüyüş gerçekleştirdi.

Kadınlar ellerinde “AKP’den hesabı kadınlar soracak” ve “Şiddet, yoksulluk kaderimiz değil” yazılı dövizler taşıdı.

KOCAELİ

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde bir araya gelen Gebze Kadın Platformu üyeleri, “Karanlığa karşı dayanışma var” yazılı pankartla yürüdü.

GİRESUN

Giresun’da bir araya gelen kadınlar, “Filistinli kadınlar yalnız değildir” ve “Savaşa, şiddete yoksulluğa karşı barışı hayatlarımızı ve haklarımızı savunuyoruz” yazılı pankartlar taşıyarak yürüyüş gerçekleştirdi.

 

Kaynak: TELE1