Yargıtay, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesine yönelik başvuruyu reddetti. İtiraz yolu açık olan karara TİP'ten ilk tepki geldi.
Türkiye'de gerçekleştirilen 14 Mayıs genel seçiminde Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Hatay Milletvekili Adayı olan Gezi tutuklusu Can Atalay, 76 bin 106 seçmenin oyunu alarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) girmeye hak kazandı. Anayasa'nın ilgili maddeleri uyarınca tahliye edilmesi gereken Atalay, hukuksuz bir şekilde Marmara Cezaevi’nde tutulmaya devam ediyor.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi Atalay’ın avukatlarının tahliye talebini oybirliği ile reddetti. Ret kararı veren Yargıtay, Atalay'ın “bir plan dahilinde yürütülen kalkışma hareketinin başlaması ve tüm ülke sathına yayılarak derinleştirilmesi kapsamında faaliyetlerinin bulunduğunu” belirtti.
Ayrıca, “kalkışma sürecinde yaptığı paylaşımlar ve eylem çağrılarının, şiddet olaylarının tırmanmasına zemin hazırlayan Taksim Dayanışma’sının etkili üyelerinden olduğunu” savundu.
Kararda, “Suçların asli faili konumunda bulunan Osman Kavala’ya suçun işlenmesinden önce veya suçun işlenmesi sırasında yardımda bulunarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmeye yardım mahiyetinde kaldığı değerlendirilerek, 5237 Kanun’un 312. maddesinin 1. fıkrası ve 39. maddesi uyarınca mahkumiyetine ve hükümle birlikte tutuklanmasına gerek görülmüştür” denildi.
"DOKUNULMAZLIKTAN YARARLANAMAZ"
Ceza Dairesi oy birliği ile aldığı kararında, “Söz konusu suçun Anayasa’nın 14. maddesi kapsamında yer alması ve soruşturulmasına seçimden önce başlanmış olması dikkate alındığında Anayasa’nın 83. maddesi 2. fıkrasının 2.cümlesi uyarınca yasama dokunulmazlığından faydalanamayacağı kanaatine varılmıştır. Şartları oluşmadığından Can Atalay müdafinin yargılamanın durması ve sanığın tahliyesine ilişkin talebinin reddine karar verildi” dedi.
İTİRAZ YOLU AÇIK
Daire ayrıca, kararın Yargıtay 4.Ceza Dairesi’ne itiraz yolunun açık olduğunu da vurguladı.
TİP'TEN İLK TEPKİ: 'BOYUN EĞMEYECEĞİZ'
TİP karara "#Cançıkacak" etiketiyle şu tepkiyi gösterdi: "Saray’a ve onun talimatıyla çalışan yargıya boyun eğmeyeceğiz. #CanÇıkacak, mücadele sürecek!"
AVUKATI 'TAHLİYE EDİLMELİ' DEMİŞTİ
Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen, karar öncesi yaptığı açıklamada, müvekkilinin bugün tahliye edilmesi gerektiğini belirtmişti. Yargıtay’ın tahliye başvurusuna bugün yanıt vermesi gerektiğini söyleyen Av. Özen, “Yargıtay 3. Dairesi hakimleri, Türkiye’nin hala hukuk devleti olduğunu göstermek istiyorsa, derhal Can Atalay hakkında tahliye kararı verilmeli” diye konuşmuştu.
Yargıtay Başsavcılığı ise Atalay'ın tutukluluğunun devamını talep etmişti.
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ: SEÇME SEÇİLME HAKKI YOK SAYILMIŞTIR
Kararı değerlendiren Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, kararın seçme ve seçilme hakkının yok sayılması olduğunu söyledi.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Erinç Sağkan şu ifadeleri kullandı:
“Yargıtay’ın Can Atalay kararı, AYM’nin “Anayasa’nın 14. Maddesinin hak ve özgürlükler lehine olacak şekilde dar yorumlanması gerektiği” yönündeki emsal kararlarına açıkça aykırıdır. Bu karar bir milletvekilinin parlamentoda görev yapmak hakkını ihlal ettiği gibi yurttaşlarımızın seçme hakkını da yok saymıştır.”
https://twitter.com/erincsagkan/status/1679528804266434576
https://tele1.com.tr/kilicdaroglu-can-atalayi-ziyaret-etti-876824/