Yargıtay Başsavcılığı’nın Can Atalay görüşüne tepki yağdı: Tarih bu iddianameleri kitap yapacak

Yayın tarihi: 8 Temmuz 2023 Cumartesi 12:14 am - Güncelleme: 8 Temmuz 2023 Cumartesi 9:53 am

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, TİP Milletvekili Can Atalay hakkında verilen cezanın onanması yönünde görüş bildirdi. Başsavcılığın görüşüne sosyal medyada tepki yağarken bir kullanıcının ” Tarih bu iddianameleri  kitap yapacak ” ifadeleri dikkat çekti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi davası hakkındaki tebliğnamesini, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne sundu. Tebliğnamede, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği ve İstinaf Mahkemesi tarafından onanan “Hükümeti yıkmaya teşebbüse yardım” cezasının onanması yönünde görüş bildirildi.

Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre Atalay’ın tahliye edilmesi konusunda da olumsuz görüş bildiren Başsavcılık, gerekçe olarak anayasanın 14. maddesini gösterdi ve davanın dokunulmazlık kapsamında olmadığı öne sürülerek yargılamanın durması talebine iştirak edilemediği ifade edildi.

11 GÜN SONRA YAPILAN TOPLANTI ÖLÜMÜNE SEBEP OLMUŞ

Başsavcılığın tebliğnamesinde, Berkin Elvan’ın hayatını kaybetmesinden de Gezi davasının sanıkları sorumlu tutuldu. Tebliğnamede, 27 Haziran 2016’da yapılan bir toplantıya davanın tutuklu sanıklarından Tayfun Kahraman ve Can Atalay’ın da katıldığı belirtildi ve “27.06.2013 günü Hanzade Germiyanoğlu ve Yiğit Aksakoğlu’nun organizesinde Garaj İstanbul’da yapılan toplantıya Taksim Dayanışması üyelerinden Tayfun Kahraman ve Şerafettin Can Atalay’ın da katıldığı, yaratılan şiddet ortamında Berkin Elvan’ın hayatını kaybettiği anlaşılmıştır” denildi.

Berkin Elvan, tebliğnamede sözü geçen 27 Haziran 2013’teki toplantıdan 11 gün önce, 16 Haziran 2013’te Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeğiyle vurulmuştu. Elvan, 269 günlük yaşam mücadelesinin ardından 11 Mart 2014’te hayatını kaybetmişti.

YAPICI HAKKINDA BOZMA TALEBİ

Davanın sanıklarından Osman Kavala “Hükümeti yıkmaya teşebbüs” diğer sanıklar ise “Hükümeti yıkmaya teşebbüse yardım” suçlamalarından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından cezalandırılmış, bu ceza istinaf mahkemesi tarafından da onanmıştı.

Başsavcılığın, 7 sanıkla birlikte 18 yıl hapis cezasına çarptırılarak 25 Nisan 2022’de tutuklanan Mücella Yapıcı hakkındaki bozma kararı talebinin gerekçesi ise “organizasyon şemasında yeri belirlenememesi” oldu.

TEPKİ YAĞDI

Sosyal medyada Başsavcılığın Can Atalay hakkında görüşüne tepki yağdı

ERKAN BAŞ: TAHLİYE BEKLİYORUZ

Sözcü TV yayınına katılan TİP Genel Başkanı Erkan Baş da tebliğname hakkında açıklamalarda bulundu.

Söz konusu belgenin bir karar olmadığını vurgulayan Erkan Baş, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun geçmişte verdiği kararları hatırlatarak yasa gereği üç gün içerisinde Can Atalay hakkında karar verilmesi gerektiğini ve Can Atalay’ın tahliyesine karar verilmesini beklediklerini ifade etti.

Baş şunları söyledi:

“Bu bir karar değil, savcının talebi. Bu konuda Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararlar var. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun verdiği kararlar var. Dolaysıyla ben Yargıtay Genel Kurulu’nun böyle bir karar vermesini beklemiyorum. Bu karar bugüne kadar verdikleri bütün kararların çiğnenmesi anlamına gelir. İyi tarafından bakalım. İyi tarafı şu: Üç gün içerisinde yargının bir karar vermesi gerekiyor Canla ilgili kısmına dair. Biz üç gün içerisinde olumlu bir karar çıkmasını, savcının bu talebinin reddedilmesini ve Can’ın tahliye edilmesini bekliyoruz.”

 

TİP’ten Meclis’te Can Atalay eylemi! “Genel Kurul sonrası Meclisi terk etmiyoruz”