TİP’ten Meclis’te Can Atalay eylemi! “Genel Kurul sonrası Meclisi terk etmiyoruz”

Yayın tarihi: 5 Temmuz 2023 Çarşamba 11:21 pm - Güncelleme: 6 Temmuz 2023 Perşembe 1:42 am

TİP Genel Başkanı Erkan Baş TELE1’e yaptığı açıklamalarda Hatay Milletvekili Can Atalay’ın tutukluluğunu protesto etmek için genel kurul sonrası Meclisi terk etmeyeceklerini söyledi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, yarın Hatay halkının Can Atalay için oturma eylemi yapacağını söyleyerek, “Biz de Hatay halkının bu eylemine Genel Kurul nedeniyle katılamıyoruz. Ama onların yanında olduğumuzu göstermek için Genel Kurulu terk etmeyeceğiz. Can Atalay’ın özgürlüğüne kavuştuğu ana kadar Türkiye’nin her yerinde halkın ve Meclisin iradesinin gasp edilmesine karşı sesimizi yükselteceğiz” dedi.

Tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay, seçimin üzerinden 53 gün geçmesine rağmen halen tahliye edilmedi.

Kamuoyunda Atalay’ın hukuksuzca tutukluluğunun sürdürülmesine ilişkin tepkiler sürerken, TİP Genel Başkanı Erkan Baş bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda son sözü alarak, Atalay’ın tutukluluğuna ilişkin konuştu.

Erkan Baş’tan TBMM Başkanı Kurtulmuş’a Can Atalay ziyareti

DAYANIŞMA TEŞEKKÜRÜ

Baş, şunları söyledi:

53 gündür halkın ve Meclisin iradesi gasp edilmiş durumda. Milletvekilimiz Can Atalay hala Silivri’de esir tutuluyor. Konuyla ilgili pek çok milletvekili arkadaşımız dayanışma gösterdi. Dayanışma gösteren arkadaşlara ve siyasi parti gruplarına teşekkür ederim.

Biz de konuyu hem kamuoyunda hem Meclis Başkanlığı düzeyinde gündeme getirmeye çaba sarf ettik. Bugün Parti Sözcümüz Sera Kadıgil, Meclis gündemine taşıdı. Anayasaya açıkça aykırı bir biçimde hukuksuzluk devam ettiriliyor.

‘GENEL KURULU TERK ETMEYECEĞİZ’

Biz buna artık sessiz kalmamak gerektiğini düşünüyoruz. Zaten çok ağır bir biçimde deprem yaşamış Hatay halkının sabrı taşmış durumda. Yarın Hatay’ın tüm mahallelerinde milletvekillerini özgürlüğe kavuşturmak için oturma eylemi gerçekleştirecekler. Biz de Hatay halkının bu eylemine Genel Kurul nedeniyle katılamıyoruz. Ama onların yanında olduğumuzu göstermek için şu anda Genel Kurul kapatılacak. Genel Kurulu terk etmeyeceğiz. Can Atalay’ın özgürlüğüne kavuştuğu ana kadar Türkiye’nin her yerinde halkın ve Meclisin iradesinin gasp edilmesine karşı sesimizi yükselteceğiz.

“SEÇİLSEYDİ MECLİS BAŞKANI OLACAKTI”

Baş, TELE1’e yaptığı açıklamalarda, “Can Atalay’ın hukuksuz tutukluluğu… Biz buna ilişkin sesimizi bir kez daha daha etkili bir şekilde ifade etmek için genel kurul sonrası meclisi terk etmeme kararı alarak gerçekleştirdik… Can Atalay Milletvekili adayı olabilmiştir. Demek ki milletvekili olmasının önünde hukuki bir engel yoktur. Can Atalay Milletvekili seçilmiştir. Mazbatasını almıştır. Can Atalay’ın TBMM’ye kaydı yapılmıştır. Bu aşamada çoktan tutukluluğuna son verilmesi gerektiği açık. Çok açık bir Anayasa hükmü…  Milletvekilleri seçilmeden önce yada Milletvekilliği sırasındaki eylemleri nedeniyle yargılanamaz tutuklanamaz. Burada bir şerh var… Anayasanın 14’üncü maddesine aykırı durumlarda bu madde yürürlükte olmayabilir diyor.  Anayasa 14’ün kapsamına girdiği durumda ilgili makamın TBMM’ye derhal durumu bildirmesi ve eylemine öyle devam etmesi gerekiyor. Bu kapsamdaysa ilgili kişi… Bu gün 53 gün oldu.  Dolayısıyla  derhal kapsamını çoktan aşmış durumdayız. Demek ki anayasa 14 kapsamına girecek bir şey de yok burada. Biz bunu nasıl tescil ettik? Can Atalay Meclis Başkanlığına aday oldu. Seçilmiş olsa TBMM Başkanıydı… Bu da yeterli görülmedi. Daha sonra İnsan Hakları Komisyonu’na tüm milletvekillerinin oy birliği ile seçildi. Tamamen devlet gücünü elinde bulundurmanın bir imkanı olarak görüyorlar. Arkadaşımız şu anda esir tutuluyor. TBMM üyesinin bir Milletvekilinin görevini yapması engelleniyor. Burada suç işlendiğini iddia ediyorum. Hatay gibi depremi çok ağır yaşamış insanların yaşadığı büyük zorluklarla seçtiği bir milletvekilinden söz ediyoruz. Hatay’daki yurttaşlar milletvekillerine özgürlük için buluşmalar organize etmeye karar vermişler. Onlara destek olabilmek için Meclisi terk etmeme kararı aldık” dedi.

MUHALEFETTEN DESTEK

TİP milletvekilerine Yeşil Sol Parti ve Emek Partisi milletvekilleri ile CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala da destek verdi.

Emek Partisi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Hatay Milletvekili Can Atalay hala Silivri’de tutuluyor. Bugün Meclis Genel Kurulunu terk etmeyen TİP Milletvekilleri ile birlikte #CanAtalayaÖzgürlük sözümüzü büyütüyoruz.” ifadelerine yer verildi.