Yargıdaki kriz mi etkiledi? Koç Holding’in dış ortaklı 32 milyar dolar yatırımı iptal oldu

Yayın tarihi: 11 Kasım 2023 Cumartesi 1:20 pm - Güncelleme: 11 Kasım 2023 Cumartesi 1:56 pm

Koç Holding, Ford ve LG Energy Solution tarafından Türkiye’yi elektrikli batarya konusunda Avrupa’nın önde gelenlerine sokacak Ankara’da yapılacak batarya hücre üretimi yatırımı için ‘zamanlamanın uygun olmadığını’ belirterek niyet mektubunun feshedildiğini açıkladı. Bu kararı yargı krizinin etkilediği iddia edildi.

Yabancı sermaye için kapı kapı gezilirken Koç Holding’in Ankara’da Amerikalı ortağı Ford Motor Company ve Güney Kore’nin ünlü yüksek teknoloji şirketi LG ile kuracağı batarya fabrikası zamanlamanın uygun olmadığı belirtilerek feshedildi.

NİYET MEKTUBUNUN FESHEDİLDİĞİ AÇIKLANDI

Koç Holding, Ford Motor Company ve LG Energy Solution tarafından Ankara’da gerçekleştirilmesi planlanan batarya hücre üretimi yatırımı için zamanlamanın uygun olmadığını belirterek niyet mektubunun feshedildiğini açıkladı. Koç Holding’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında şöyle denildi:

“Koç Topluluğu’nun katılımı ile Ford Motor Company ve LG Energy Solution tarafından Ankara’da gerçekleştirilmesi planlanan batarya hücre üretimi yatırımıyla ilgili olarak yapılan değerlendirmelerde, mevcut elektrikli araç penetrasyonundaki gelişme dikkate alınarak batarya yatırımı için zamanlamanın uygun olmadığı sonucuna ulaşılmış ve 21 Şubat 2023 tarihli açıklamamıza konu niyet mektubu (MoU) feshedilmiştir. Ford ve Koç Holding olarak Ford Otosan’ın Kocaeli fabrikalarında elektrikli araç üretimine yönelik çalışmalarına desteğimiz devam edecek olup, elektrikli araç piyasa dinamiklerindeki gelişmelere göre gelecekte batarya hücre yatırımı değerlendirilebilecektir.”

Erinç Sağkan ‘yargı krizi’nin çözülmesi için üç öneri sundu

YARGI KRİZİ ETKİLEDİ İDDİASI

32 milyar dolarlık bu yatırımın ‘zamanlamanın uygun olmadığı’ gerekçesiyle iptal edilmesiyle pek çok kaynağa göre, Türkiye’de son günlerde yaşanan yargı krizi ve hukuk devleti tartışmaları arasında doğrudan bir bağ var. Anayasa Mahkemesi’nin kararının uygulanmaması, Türkiye’ye girip girmemek konusunda ülkedeki hukuk düzeni nedeniyle zaten tereddüt yaşayan yabancı yatırımcıları ürküttü.

Konuya yakın kaynaklar, yatırım iptalinin yegane gerekçesinin yargıdaki kavga olmadığını, arkada fabrikanın fizibilitesi, hammadde temini sorunları ve diğer ekonomik sebepler de olduğunu söylüyor ama bardağı taşıran damlanın yargı krizi olduğunu vurguluyor.