Yapay zeka şirketlerinin .ai’si küçük Karayip ülkesini bakın nasıl zengin etti

Yayın tarihi: 25 Mart 2024 Pazartesi 10:34 am - Güncelleme: 25 Mart 2024 Pazartesi 11:00 am

Haber: Özlem Aktürk

Yapay zeka modellerinde patlama yaşanınca küçük bir Karayip adası olan Anguilla’ya servet kazandırdı.

Yapay zekanın günlük hayata entegrasyonu, birçokları için insanlığın ilerleyişi hakkında şüpheleri ve rahatsız edici soruları uyandırdı. Ancak Porto Riko’nun doğusundaki küçük bir Karayip adası olan Anguilla’da yapay zeka patlaması ülkeye bir servet kazandırdı.

Her ülkenin kendisine özgü olan alan adları ( Örnek: Türkiye – .tr Fransa – .fr Japonya – .jp gibi) yeni web sitesi açılırken kullanılması durumunda belli bir ücretle alınıyor. Yapay zeka modellerinin gelişmesiyle yapay zeka şirketleri web siteleri için .ai uzantısını kullanmasından dolayı küçük bir Karayip adası olan Anguilla’ya ödeme yapmak zorunda kaldı. Elon Musk’ın yapay zeka şirketi X.ai web sitesi gibi büyük firmalarında sürece dahil olmasıyla Anguilla adeta bir servet kazandı.

140 DOLARDAN BAŞLIYOR BİNLERCE DOLARA ÇIKIYOR

Hükümet verilerine göre, her alan adı kaydı için Anguilla hükümeti, açık artırmalarda satılan web sitesi adları 140 dolardan başlıyor binlerce dolara kadar çıkıyor. Geçen yıl Anguilla hükümeti bu ücretlerden yaklaşık 32 milyon dolar kazandı. Bu, yaklaşık 16.000 kişilik ve 35 mil karelik bir bölge için gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 10’undan fazlasına denk geliyor. Anguilla’nın başbakanı Ellis Webster, “Bazıları buna beklenmedik bir gelişme diyor” dedi. “Biz buna sadece Tanrı’nın bize gülümsemesi diyoruz.” dedi.

ÜLKENİN GELİŞİMİNDE VE HALK İÇİN KULLANILIYOR

Öte yandan Anguilla hükümeti alan adlarından kazanılan parayı ülkedeki okul hastane gibi kamu binalarının onarımı ülkedeki tek havalimanının restorasyonu gibi halkın yararına olan ihtiyaçları karşılamak için kullanıyor

Kaynak: HABER MERKEZİ