Yap işlet devret modeliyle yapılan Zafer Havalimanı satılığa çıkarıldı

Yayın tarihi: 26 Ağustos 2021 Perşembe 12:35 pm - Güncelleme: 26 Ağustos 2021 Perşembe 4:41 pm

Garanti edilen yolcu sayısının yüzde 1’ine bile ulaşamayan Zafer Havalimanı satılığa çıkarıldı. Zafer Havalimanı’nın müteahhidi ve işletmecisi İC İçtaş, satış için teklifleri beklediklerini açıkladı.

Kütahya, Afyon ve Uşak illerine hizmet vermek üzere 2012 yılında Yap-İşlet-devret modeliyle hizmete açılan Zafer Havalimanı’nda işler yolunda gitmiyor. Bloomberg’e konuşan işletmeci şirket İC İçtaş yetkilisi Abdullah Keleş, Zafer Havalimanı’nı satmak için teklifleri beklediklerini söyledi.

2044’E KADAR İŞLETECEK

İC İçtaş yetkilisi Abdullah Keleş, “Yatırım maliyetimizi ödeyen ve borcu üstlenen kim olursa ona havalimanını devretmeye hazırız” dedi. Şu ana kadar havalimanından bir kuruş kazanmadıklarını öne süren İC İçtaş yetkilisi Abdullah Keleş, devlet garantilerine rağmen her yıl havalimanına sermaye aktarmak zorunda kaldıklarını söyledi.

45 MİLYON GARANTİ ÖDEMESİ YAPILMIŞTI

50 milyon euroluk yatırım maliyeti olan şirkete devlet, 2012-2020 döneminde toplamda 45,9 milyon euroluk garanti ödemesi yapmıştı. Havalimanının hizmet verdiği Kütahya-Afyon ve Uşak’ın toplam nüfusu 1 milyon 678 bin kişi iken, havalimanına 2020 yılı için verilen yolcu garantisi 1 milyon 280 bindi. 2020’de havalimanını kullanan sayısı 7429’da kalmış ve hata payı yüzde 99 ile inanması güç bir seviyeye ulaşmıştı. Pandemi öncesinde de 2019 yılında havalimanının yolcu sayısı, garanti edilen yolcu sayısının sadece yüzde 6’sına ulaşabilmişti. İC İçtaş, 2044 yılına kadar havalimanını işletme hakkına sahip.

YAVUZYILMAZ GÜNDEME GETİRMİŞTİ

CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz havalimanının zarar ettiğini şu ifadelerle anlatmıştı: “2021’de havalimanında haftada 4 gün ve birer iç hat seferi var. Yılda 208 iç hat seferi yapılacak. Uçakların tümü dolu olsa bile yılda en çok 40 bin yolcu uçacak. Hazine’nin zarar etmemesi için her uçakta en az 6 bin 335 yolcu olması gerekiyor.”

“AKP’Lİ VEKİL KAR DEMİŞTİ”

AKP Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, havalimanının kar ettiğini ileri sürmüştü. Yurdunseven, “Bu konuyu muhalefet milletvekilleri ısıtıp ısıtıp meclise getiriyor. Zafer Havaalanı’na yılda şu kadar garanti ödemesi yapıyorsunuz deniliyor. Öncelikle şu bilinmeli; Burası 18 ayda faaliyete alınan bir yer. Devletin hantal yapısına bakarsak bu tip bir yatırım eskiden 3-4 yılda anca yapılırdı. Burası 32 ayda planlanmış ama 18 ayda faaliyete alınmış bir yer. 2044 yılına kadar burası ilgili firmaya verilmiş. Burada emsal bir havaalanına bakmak gerekiyor. Burada bu havaalanını devlet işletseydi ne kadar masraf edilecekti, buna bakmak gerekiyor. Emsal havaalanı olarak Adıyaman Havaalanı’na bakabiliriz. Adıyaman Havaalanı 4 Milyon 900 bin Euro yıllık masrafı var. İşletme masrafı, giderler masrafı, çalışanların masrafları var. Şimdi bu masrafı Zafer Havaalanı’nda firma karşılıyor, biz ona garanti ödemesini yapıyoruz. Bu şartlar altında 2044 yılına kadar devletin kasasından 4 milyon 900 bin Euro’yu sayarsak o yıla kadar devletin ödediği garanti ödemeyi de sayarsak açık ve net olarak devlet buradan 50 küsur milyon Euro kâr ediyor. Hem hizmeti erken açtı. Hem de burada kâr ediyor. Bunu burada söylememiz gerekiyor. Muhalefet bunu yanlış anlatıyor. Hesaplar ortada açık. Burası hizmete açık durumda. Burayı devlet işletseydi ne kadar masrafı olacaktı bunu görmemiz lazım” demişti.