Yandaşlar ‘İmamoğlu’ndan Şevval Sam’a 760 bin TL’lik kıyak’ demişti… İşte o belge!

Yayın tarihi: 31 Ekim 2019 Perşembe 1:16 pm - Güncelleme: 31 Ekim 2019 Perşembe 1:29 pm

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı konserler ve hava fişek gösterileriyle kutlandı.

İBB tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında, Sultanahmet’te Şevval Sam ve Athena Gökhan konser verdi. Meydandakileri doyasıya eğlendiren Şevval Sam’ın, Ekrem İmamoğlu’nu görünce verdiği tepki ve Dilek İmamoğlu hakkında söyledikleri gündemden düşmedi.

29 Ekim konserine ilişkin yeni bir iddia gündeme bomba gibi düştü. Yandaşlar tarafından Şevval Sam’ın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden bu konser karşılığında 760 bin lira aldığı iddia edilmişti.

İBB’DEN PALAVRAYA BELGELİ YANIT

29 Ekim etkinlikleri kapsamında sahne alan Şevval Sam’ın konserden 760 bin lira aldığı iddia edilmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan İBB, sanatçıların aldığı ücreti gösteren bir tablo yayınladı. Bu tabloya göre sanatçı Şevval Sam’ın konserden 62 bin lira ücret  aldığı görülüyor.

 

Peki AKP’li belediyeler nelere, ne kadar para harcamışlardı?

Sayıştay 2017 yılı Kamu İdareleri Denetim Raporlarını açıkladı. Sayıştay, denetimlerinin sonucunda raporlara yansıyan sırtımızda resmen “kambur” haline gelmiş usulsüzlükleri İstanbul ve ilçelerini inceleyerek başlayalım;

AKP’Lİ ARNAVUTKÖY BELEDİYESİ;

Sayıştay raporunun 16.Sayfasında “Kurum tarafından ihale edilen bir kısım hizmet alımı işlerinin incelenmesi sonucunda; teknik şartnamede yazılı hususların hiç yapılmadığı veya eksik yapıldığı, buna rağmen söz konusu işlere ilişkin tutarların işin teknik şartnamesine uygun ve tam olarak yapılmış gibi eksiksiz olarak ödendiği tespit edilmiştir.” denilmektedir. Konser, Şenlik, Organizasyon gibi etkinliklerde yapılan “TALAN” raporda madde madde yazılmış.

2016/550125 İhale Kayıt Numaralı “2017 Yılı Organizasyon Hizmet Alım İşine” İlişkin Değerlendirme

ANNELER GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

Belediye Anneler günü etkinliği yapmak istiyor. Gerekli teknik şartnameyi hazırlıyor.Türkiye çapında herkes tarafından tanınan ünlü sanatçılardan veya bu sanatçıların dengi olarak kabul edilecek sanatçılardan birinin Belediye tarafından belirlenecek bir kapalı spor salonunda konser vermesi isteniyor. İhale ediliyor.

Sayıştay söz konusu etkinlik kapsamında konser veren sanatçının kimlik bilgileri, konserin verildiği yer ve tarih bilgisi ile konsere ilişkin fotoğraf, video kaydı gibi kanıtlayıcı dokümanlar resmi yazı ile Belediyeden istenmiş. Belediye resmi yazı ile cevap vermiş; iki ünlü sanatçı tarafından 14.05.2017 tarihinde Hadımköy TOKİ İlkokulu’nun spor salonunda konser verildiği belirtilmiş, ancak, yazı ekinde etkinliğe ilişkin herhangi bir video kaydı veya fotoğraf sunulmamış.

Bunun üzerine Sayıştay Arnavutköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden görev sınırları içerisinde bulunan okullarda 2017 yılı içerisinde Belediye tarafından herhangi bir konser organizasyonu yapılıp yapılmadığı bilgisini istemiş, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 09.03.2018 tarih ve 5093293 sayılı yazısı ile 2017 yılı içerisinde Müdürlüğe bağlı herhangi bir okulda, Belediye tarafından konser organizasyonu yapılmadığı belirtilmiş.

Belediye bir etkinlik yaratmış bunun için ihale açmış, etkinli yapılmamasına rağmen yapılmış gibi ihaleyi alan firmaya ödeme yapılmış.

ÖĞRETMENLER GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Belediye ,Öğretmenler Günü için etkinlik planlamış ve organizasyon için ihaleye çıkmıştır.İhale Şartnamesinde en az 4 yıldızlı otel veya dengi bir mekanda 1500 kişilik yemek ve Türkiye çapında ünlü sanatçının konser vermesi istenmiştir.

Sayıştay etkinlik ile ilgili konser veren sanatçıların kimlik bilgileri, konserin verildiği yer ve tarih bilgisi, etkinlik ve konsere ilişkin fotoğraf, video kaydı gibi kanıtlayıcı dokümanlar resmi yazı ile Belediyeden istemiştir. Belediye cevaben;

Etkinliklerin 24.11.2017 tarihinde Belediyenin yeni hizmet binasında yer alan kültür merkezinde gerçekleştirildiği, etkinlik kapsamında L. A. ile H. K. tarafından konser verildiğini belirtilmiş. Etkinliklere ilişkin fotoğraf ve video kaydını ise Sayıştay’a sunmamıştır.

Sayıştay’ın yaptığı incelemede; en az 4 yıldızlı otelde yapılması gereken etkinliğin Belediye’ye ait kültür merkezinde yapıldığı, etkinlik kapsamında konser vermesi istenen ve isimleri teknik şartnamede yazılı ünlü sanatçılar yerine ilçe sınırları içerisinde görev yapmakta olan iki öğretmen tarafından konser verildiği tespit edilmiştir.

Sayıştay raporunda; Etkinlik için ihaleyi alan firma 4 yıldızlı otel yerine Belediye mülkünde gerçekleştirilerek ve Türkiye çapında tanınan ünlü sanatçılar yerine ilçede görev yapan öğretmenlere konser verdirilerek ciddi bir maliyet avantajı sağlamıştır.

Sayıştay’ın denetlemesi sonrası tespit edilen durum sonrası Belediye ihaleyi alan firmadan hak edişinden 10.000 TL nefaset kesinti uygulamıştır. Sayıştay 10.000 TL kesintiyi neye göre yapıldığını da sormuş ancak cevap alamamıştır.

CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI ETKİNLİĞİ

Belediye Camiler ve din görevlileri haftası etkinlikleri için organizasyon yapmak istemiş ve bununla ilgili şartnameyi hazırlayıp ihaleye açmıştır. İhale şartnamesinde canlı yayın aracı, led ekran, 5000 adet köpüklü tabakta etli pilav, tatlı ve içecek dağıtımı istemiştir. Sayıştay yine etkinlik ile ilgili bilgileri ve görüntüleri istedi. Sayıştay’ın yaptığı inceleme raporu sonucu, 8 kişi oturma kapasiteli yaklaşık 20 adet masa kurulduğu, bu durumda katılımcı sayısının 160 kişi olabileceği tespit edilmiştir. Şartnamede istenilen şartlarının hiç biri yerine getirilmemiştir.

TOPLU NİKÂH ETKİNLİKLERİ

Belediye Sayıştay raporuna göre 30 çiftin nikahının toplu şekilde kıyılması için ihale düzenlemiştir. İhale şartnamesinde nikâhı kıyılacak çiftlere 1950–1970 yılları arası üretilmiş klasik modelde gelin aracı sağlanacağını ve yine olmaz ise olmaz Türkiye çapında ünlü iki sanatçı istedi. Sayıştay her zaman yaptığı gibi Belediye’den ilgili evrak, bilgi ve görüntüleri istedi. Belediye eksik şekilde bu isteğe cevap verdi. Sayıştay’ın Belediye’nin sunmuş olduğu bilgi, belge ve görüntüleri incelemesi neticesinde yayınladığı raporunda geçen ilgili kısım aynen şöyle;

İdare tarafından sunulan bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde yüklenici tarafından 1950–1970 yılları arası üretilmiş klasik modelde gelin arabası getirilmesi şartına uyulmadığı, bunun yerine Renault Symbol ve Hyundai Accent marka araçların getirildiği tespit edilmiştir. Fotoğraflar üzerinden yapılan incelemede bazı araçların ön camlarında Arnavutköy Belediyesi’ne ait görevli araç kartı bulunduğu da görülmüştür. Etkinlik kapsamında yapıldığı iddia edilen konser organizasyonuna ilişkin olarak tarafımıza herhangi bir video kaydı ibraz edilmemiş, fotoğraf sunulmamıştır. Ayrıca, 2017 yılı Ekim ayında yayımlanan 58 sayılı Arnavutköy Bülteni’nin 8’inci sayfasında söz konusu etkinliğe ilişkin yapılan faaliyetler yer almış, ancak toplu nikâh etkinliği kapsamında konser verildiğine ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmemiştir.

BOĞAZ GEZİLERİ

Belediye, Sayıştay raporuna göre Boğaz’da gezi düzenlemek istemiştir. Şartname hazırlanır ihale edilir. 2017 yılı içerisinde belirleyeceği tarihlerde 10 sefer yapılacağı, her sefere en az 500 kişinin katılacağı, katılımcılar için yiyecek ve içecek teminini ister. Her bir vapur gezisinin en az 4 saat süreceği, gezilerde kullanılacak vapurun Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait “Yüzer Tesis İşletme Belgesine” ve Ulaştırma Bakanlığı’na ait “Sefere Elverişlilik Belgesine” sahip olması gerektiği ve söz konusu vapurun en az 500 kişi kapasiteye sahip olması gerektiği belirtilmiştir.

Sayıştay denetleme raporunda bahse konu ile ilgili sonuç bölümü aynen şöyle;

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca verilen “Denize Elverişlilik Belgesi” ile İstanbul İl Kültür Müdürlüğünce verilen “Turizm İşletme Belgesinde” gezide kullanılan geminin maksimum yolcu kapasitesinin 127 olduğu tespit edilmiştir.

Boğaz gezileri etkinliği kapsamında söz konusu gezilerin hangi tarihlerde yapıldığı, her bir geziye kaç kişinin katıldığı gibi bilgiler resmi yazı ile Belediyeden istenilmiş, İdarenin resmi yazıya vermiş olduğu cevapta; 23.04.2017 tarihinde 1.500 kişinin, 24.04.2017 tarihinde 1.000 kişinin, 01.07.2017 tarihinde 1.000 kişinin, 02.07.2017 tarihinde 500 kişinin ve 08.07.2017 tarihinde 1.000 kişinin, toplamda ise 5.000 kişinin söz konusu gezilere katılım sağladığı belirtilmiştir.

Boğaz gezilerinin yapıldığı gemiye ilişkin resmi makamlarca verilmiş olan belgelerde söz konusu geminin yolcu taşıma kapasitesinin en fazla 127 kişi olduğu ve ayrıca her bir gezinin teknik şartnameye göre en az 4 saat sürmesi gerektiği açıktır. Buna göre günün 24 saatinin tamamında ara vermeksizin her 4 saatte bir gezi yapıldığı düşünülse bile gün boyunca en fazla 6 gezi yapılabileceği, mevcut geminin 127 kişilik kapasitesi hesaba katıldığında; günde 762 kişiden fazla yolcu taşınamayacağı, 5 gün boyunca ise en fazla 3810 kişinin geziye katılabileceği görülmektedir. Bu durumda bile idarenin belirtmiş olduğu kişi sayısına ulaşmak mümkün olmamaktadır. Kaldı ki 24 saatin tamamında gezi yapılmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu düşünüldüğünde bir gün içinde İdarece belirtilen sayıda kişinin etkinlik kapsamında boğaz turuna götürülmesi mümkün görülmemektedir.

Sayıştay’ın tespit ettiği bu usulsüzlükler sadece etkinlik, organizasyon kısmında mevcut olanlar.