Yandaşa ihalesiz verilerek 58 milyona mal edilen pist bir yıl bile dayanamadı

Yayın tarihi: 23 Ağustos 2021 Pazartesi 10:35 am - Güncelleme: 23 Ağustos 2021 Pazartesi 1:32 pm

Pisti çöken Trabzon Havalimanı’nda uçuşlar yeniden başladı. CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, ihalesi yandaş şirkete verilen Trabzon Havalimanı’nın bakımın 1 yıl önce yapıldığını ve ona rağmen çökmenin yaşandığını söyledi.

Trabzon Havaliamı’nda pist onarım işi Makyol İnşaat Şirketi’ne ihalesiz verildi. 1 yıl önce bakımı yapılan çalışma için 58 milyon TL para harcandı. Bu harcamalara rağmen havalimanın pisti 1 yıl içinde çöktü. TELE1’e konuşan Ahmet Kaya, Trabzon Havalimanı’ndaki son duruma ilişkin şunları söyledi:

“Trabzon Havalimanı’nın ihalesi yandaş şirkete verilmiş o şirket de el altından başka bir şirkete vermiş. Bakımı daha bir yıl önce yapılan pistte çökme yaşandı, yaklaşık 25 metrekarelik bir alan çöktü. Onarım çalışmalarının ardından havalimanı uçuşa açıldı”

Kaya durumu dün akşam saatlerinde de sosyal medya hesabından duyurmuştu. Kaya, “Çöken sadece pist değil AKP’nin kayıran zihniyetidir, adaletsiz ihale sistemidir” demişti.

NE OLMUŞTU?

Trabzon Havalimanı’nda çatlak meydana gelen pistin bakımı için bir yıl önce 58 milyon TL harcandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na pist ihalesinin hangi firmaya, ne kadar bedelle verildiği sorulmuş, Bakan yanıtlamamıştı. Buna karşın ihaleyi Makyol İnşaat’ın aldığı açığa çıkmıştı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Trabzon Havalimanı’nda uçuş emniyetini tehdit eden eğimlerin ve deformasyonların kaldırılması amacıyla onarım çalışması başlatmıştı. Pistteki onarım inşaatı 5 Mayıs 2020’de başlamış, 1 Haziran 2020 tarihinde tamamlanmış ve havalimanı bu tarihte uçuşa açılmıştı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) pist onarım işi için pazarlık usulü (21/B) ile açtığı ihaleyi 29 Nisan 2020 tarihinde Makyol İnşaat’ın aldığı öğrenildi. DHMİ, bu kapsamda pist bakımı ve aydınlatması işleri için Makyol İnşaat’la 58 milyon 58 bin 661 TL’lik sözleşme imzaladı. Son 10 yılda 24 kez vergiden muaf tutulan Makyol, son beş yılda da Cengiz, Limak, Kolin ve Kalyon’la birlikte kamu ihalelerinin yüzde 24’ünü alan şirketlerden biri oldu.

Trabzon Havalimanı’nda pist çatladı, seferleri iptal edildi