Yanardağ’ın avukatı Durna: Derhal serbest bırakılması gerekiyor!

Yayın tarihi: 11 Temmuz 2023 Salı 10:16 pm - Güncelleme: 12 Temmuz 2023 Çarşamba 12:05 am

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ‘ın avukatı Bilgütay Durna isnat edilen suçlardan ceza alsa dahi yatarının infaz yasası gereği olmadığını, olsa bile çok az olacağını ve zaten cezaevinde tutularak bu süreyi de doldurduğunu ifade etti. Durna, Yanardağ için, “Derhal serbest bırakılması gerekiyor aslında” dedi.

Gökmen Karadağ’ın sunduğu Açıkça programına katılan TELE1 Genel Yayın Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın Avukatı Bilgüray Durna, Yanardağ’ın AKP’nin Abdullah Öcalan ile görüşerek yeni bir açılım süreci başlatabileceğine dair sözlerinin troller tarafından kurgu video ile çarpıtılıp sosyal medyada dolaşıma sokulmasının ardından başlatılan soruşturmada tutuklanmasının üzerine hazırlanan iddianame hakkında konuştu.

Durna, dosyanın hangi ağır ceza mahkemesine düştüğünü henüz UYAP’tan öğrenemediğini ancak basından 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dosyanın görüleceğini öğrendiğini ifade etti. Soruşturmanın iki suç iddiasıyla başladığını ve bunların iddianameye de yansıdığını belirten Durna, bunların; ‘Terör Örgütü Propagandası” ve “Suçu ve Suçluyu Övme” olduğunu hatırlattı.

“PARALELLİKTEN HAREKETLE CEZALANDIRILMA CİDDİ SIKINTI”

Savcının her iki suç içinde iddianamede tartışmalı değerlendirmelerde bulunduğunu düşündüğünü söyleyen Durna, şu ifadeleri kullandı:

“Duran Kalkan’ın Ocak 2023’te yaptığı bir konuşma ve örgüt güdümünde yayın yapan haber içerikleriyle, iddianamedeki sözlerle söyleyeyim, ‘paralellik gösterdiğinin anlaşılması’ diyor. Bu bahsedilen gerekçeyle bu ülkedeki ehrkes hakkında cezalandırma talep edilip cezalandırılabileceğini söyleyen Durna, “Bir konuya dair görüşlerin paralellik taşıdığından hareketle cezalandırılma talebi ciddi sıkıntı içeriyor.”

Celal Ülgen: Mahkeme Yanardağ’ı tutanakla tahliye edebilir

Durna söz konusu konuşmayla Merdan Yanardağ’ın sözleri arasında bağ kuracak hiçbir ifadenin de iddianamede bulunmadığını söyledi.

“SAVCI CEZA MADDESİNİ ALMIŞ İDDİANAMEYE KOYMUŞ AMA GEREKLİ İFADELERİ BULAMAMIŞ”

Durna ayrıca iddianamede terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ı, Yanardağ’ın yücelttiğinin öne sürüldüğünü söyledi. Durna sözlerini şöyle sürdürdü:

“Merdan Yanardağ’ın herhangi bir yüceltmesi söz konusu değil, bunu kabul etmiyoruz. Bu olsa bile, aslında o yüceltmenin kendisi ceza maddesindeki tanımlanan suçu ifade etmiyor. Yani aslında savcı, ceza maddesini almış, iddianameye koymuş. Ama Merdan Yanardağ’ın konuşmalarında hem 215 için hem terörle mücadele için gerekli ifadeleri bulamadığı için onları bir şekilde yapıştırmış olduğu kanaatindeyim ben.”

Durna ayrıca, Yanardağ’ın isnat edilen suçlardan ceza alsa dahi yatarının infaz yasası gereği olmadığını olsa bile çok az olacağını ve zaten cezaevinde tutularak bu süreyi de doldurduğunu ifade etti. Durna, Yanardağ için, “Derhal serbest bırakılması gerekiyor aslında” dedi.