Celal Ülgen: Mahkeme Yanardağ’ı tutanakla tahliye edebilir

Yayın tarihi: 11 Temmuz 2023 Salı 9:29 pm - Güncelleme: 11 Temmuz 2023 Salı 9:29 pm

Avukat Celal Ülgen, “Merdan Yanardağ’ın tensip tutanağıyla beraber tahliye olabileceğini söyleyebilirim” dedi.

Evren Özalkuş’un sunduğu 4 Soru 4 Yanıt programına katılan Avukat Celal Ülgen, TELE1 Genel Yayın Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın AKP’nin Abdullah Öcalan ile görüşerek yeni bir açılım süreci başlatabileceğine dair sözleri troller tarafından kurgu video ile çarpıtılıp sosyal medyada dolaşıma sokulmasının ardından başlatılan soruşturmada tutuklanmasının üzerine hazırlanan iddianame hakkında konuştu.

TENSİP TUTANAĞI

Celal Ülgen, Merdan Yanardağ’ın iddianameyi kabul edecek mahkeme tarafından tensip tutanağının tutulmasının ardından tahliye edebileceğini söyledi.

Ülgen konuyla ilgili olarak, “Merdan Yanardağ tensiple beraber tahliye edilebilir mi? Evet. Tensip tutanağı dediğimiz şudur: Mahkeme kendisine gelen iddianameyi ilk okuduğu zaman hukukta adına tensip tutanağı dediğimiz tutanağı hazırlar ve ilk kararını alır. Bu kararların içerisinde mutlaka tutuklu sanığın özgürlüğe kavuşup kavuşmayacağına dair şartları da irdelenir. O nedenle buradan bakarsanız ben Merdan Yanardağ’ın tensip tutanağıyla beraber tahliye olabileceğini söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

“ÇALAKALEM BİR İDDİANAME”

Celal Ülgen ayrıca yazılan iddianameyi “çalakalem” olarak niteledi. İddianamede suç unsuru bulunamadığını vurgulayan Ülgen şunları söyledi:

“Çalakalem bir iddianame diyelim. Yani hızlı hazırlanmış bir iddianame yerine çalakalem hazırlanmış bir iddianameden bahsedebiliriz. Çünkü gördüğüm kadarıyla daha erken hazırlanmamasının sebebi Merdan Yanardağ’ın sözlerindeki suç unsurunu aramalarıdır bence. Epeyce aramışlar. Bulamamışlar. Onu açıkça söyleyeyim. Sadece terör örgütü mensubu Kalkan’ın ‘tecrite karşı daha iyi bir teşhir gerekir’ lafını baz almışlar. Yani onu bulabilmişler. Merdan Yanardağ’ın sözleriyle Kalkan’ın belirttiği sözler arasında bir nedensellik bağı kurulamaz.”

Barolar Birliği Başkanı Sağkan, Yanardağ iddianamesini değerlendirdi! “Yanlışı savcı ve hakim de biliyor”