X’ten BBC ve İsrail hesabına müdahale! “Bu yazıda kullanılan dile dikkat edin”

Yayın tarihi: 10 Ekim 2023 Salı 3:12 pm - Güncelleme: 10 Ekim 2023 Salı 3:12 pm

İngiltere merkezli BBC’nin İsrail-Hamas haberlerini veriş biçimine ve İsrail devletinin resmi hesabına Twitter (X) okuyucularından makalelerle düzeltmeler yapıldı.

Dünyanın yaygın bilinen medya kuruluşlarından olan BBC, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İsrail-Filistin savaşında yaşanan ölümleri ayrımcı şekilde aktardı.

“BU YAZIDA KULLANILAN DİLE DİKKAT EDİN”

Solhaber’de yer alan habere göre, BBC’nin paylaşımında “İsrail’in ‘misilleme için’ başlattığı hava saldırılarında 500’den fazla kişinin ‘öldüğü” belirtilirken “Hamas’ın cumartesi başlattığı saldırılarda şu ana kadar 700’den fazla kişinin ‘öldürüldüğü” ifade edildi. Filistinlilerin “öldüğü”, İsraillilerin “öldürüldüğü” ifadelerine Twitter’ın (X) eklediği “Okuyucular, insanların bilmek isteyebileceğini düşündükleri içerikler ekledi” notta, “Bu yazıdaki dile dikkat edin” uyarısı yapıldı.

Özel timler Hamas’ın bu isimlerinin peşinde! İşte İsrail’in suikast listesi…

Twitter’ın eklediği okuyucu notunda şu ifadeler yer aldı:

“Bu yazıda kullanılan dile dikkat edin.

İsrailliler ‘öldürülür’, Filistinliler ‘ölür’.

Amaç, bazı ölümlerin doğal veya açıklanamaz olduğu, bazılarının ise somut şiddet eylemlerinin sonucu olduğu algısını yaratmaktır.”

Notun altına kaynak olarak da “New York Times: Filistin mücadelesini bozuyor’” başlığına ilişkin “Birinci ve ikinci Filistin intifadalarına ait Amerika haberlerinde Filistin karşıtı önyargılılık üzerine örnek bir çalışma” isimli MIT’den Holly M. Jackson’ın çalışması konuldu.

İSRAİL’İN HESABINA DA DÜZELTME

Bir diğer okuyucu düzeltmesiyse İsrail’in resmi hesabının paylaşımına geldi. Paylaşımda “Hamas=IŞİD. Bunu hatırlayın.” ifadeleri yer aldı. Yine okuyucuların eklediği “Okuyucular, insanların bilmek isteyebileceğini düşündükleri içerikler ekledi” notunda online gazete olan The Times of Israel’in 31 Ağustos 2019 tarihli bir haberi kaynak gösterilerek dikkat çekildi. Haber’in başlığıysa İsrail’in paylaşımını yalanlayan bir analizden oluşuyor.

Notta The Times of Israel’in kaynak gösterildiği haber metninden şu alıntılar yapıldı:

“Hamas ve IŞİD birbirlerinden nefret ediyor – Times of Israel

‘IŞİD, Hamas’ı ve destekçilerini mürted (İslam’dan çıkan) olarak görüyor.’

‘Hamas, IŞİD destekçilerini toplu olarak tutukladı’”

İsrail Başbakanı Netanyahu’dan insanlık dışı paylaşım