Rusya’da darbe gerginliği! Tanklar, gönüllüler sokakta

Yayın tarihi: 24 Haziran 2023 Cumartesi 2:31 am - Güncelleme: 24 Haziran 2023 Cumartesi 10:19 am

Özel Haber: Oğuzhan Poyrazoğlu

Rusya’ya darbe girişiminde bulunduğu iddia edilen Yevgeny Prigojin’in kurduğu Rus paralı asker grubu Wagner’in iç yüzü ortaya çıkmaya başladı. Ukrayna savaşı sırasında devlet desteğini arkasına alan Wagner’in ülkenin dört bir yanına şubeler açtığı ve 100 bin kadar gönüllünün Wagner’e katıldığı öğrenildi.

Rus paralı asker grubu Wagner Kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’a suçlamalarda bulunarak, “Binlerce Rus askerinin hayatını mahveden ve adamlarımızı yok edenler cezalandırılacak” dedi.  Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi iç istihbarat ve güvenlik örgütü Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) Wagner hakkında “silahlı ayaklanma çağrısı yapma” suçlaması üstünden ceza davası açtığını duyurdu. Wagner’in Rus ordusuna başkaldırdığı iddia edilirken, örgütün yaklaşık 100 bin askeri kontrol ettiği öğrenildi.

RUSYA’NIN DÖRT BİR YANINA ŞUBELER AÇIP GÖNÜLLÜ TOPLADI

TELE1’den Oğuzhan Poyrazoğlu’nun TELE1 Rusya Temsilcisi Okay Deprem’den aktardığı habere göre; Ukrayna operasyonunda farklı grupların ön plana çıkması sonrasında tamamen Ruslardan oluşan Wagner grubuna  devlet desteği arttı. Wagner grubunun geçtiğimiz sonbahardan itibaren Rusya’nın dört bir yanında şubeleri açıldı. Bu şubeler herhangi bir partinin şubeleri gibi açıldı ve savaşa girecek gönüllüleri bulmayı amaçladı. Şubelerin açılmasından sonra on binlerce kişi Wagner grubuna katıldı. Böylelikle Wagner grubu adeta bir orduya dönüştü. Şu anda Wagner grubunun 100 bine yakın bir askeri gücü elinde tuttuğu düşünülüyor.

Rusya’da Wagner grubuna silahlı ayaklanma soruşturması! Tanklar sokaklarda

Daha önce de Rusya Savunma Bakanlığı’na hakaretler yağdırdığı açıklamalar yaptığı öğrenilen Prigojin, eleştirilerinde ağır silahların kendilerine verilmediği, hava desteğinin sağlanamadığı ve askerin çatıştığı anlarda topçu birliklerinden destek alamadıklarını söylediği öğrenildi.

PRİGOJİN’İN SİYASİ HESAPLARI

Wagner’in kurucusu Yevgeny Prigojin’in Rusya üzerinde siyasi hesaplar yaptığı da öğrenildi. Kremlin’in Prigojin’in Rusya’nın yönetimine aday olmak, başbakan ya da savunma bakanı olmak gibi fikirlerini anladığı ve kendine rakip olarak görmeye başladığı bildirildi. Öte yandan, Rusya ‘da popüler hale gelmesi ve halk tarafından da sevilmeye başlamasının Prigojin’in siyasi hesaplar yapmasında en büyük etken olduğu kaydedildi.

Putin’den ilk açıklama! “Yanıtımız sert olacak hainler cezalandırılacak”

KREMLİN GERGİN

Kremlin’in Wagner’den desteğini çekmesi halinde sahada bu grup kadar savaş tecrübesi olan başka birlik olmadığı için, Ukrayna’da başarırız sonuçlar alınmasına neden olabilir. Öte yandan Wagner grubu Rusya’nın topyekûn seferberlik çağrısı yapma ihtiyacını da ortadan kaldırıyor. Profesyonel askerlerden oluşan Wagner’in denklemden çıkması halinde hiç askerlik yapmamış Rus vatandaşlarının orduya alınması ve savaş alanına gönderilmesi de çok büyük kayıpları beraberinde getirecek.