Vladivostok’taki “Doğu Ekonomik Forumu”nun bu seneki bir başka yıldızı da Vietnam

Yayın tarihi: 4 Eylül 2022 Pazar 5:06 pm - Güncelleme: 4 Eylül 2022 Pazar 5:06 pm

Okay Deprem

:

“Doğu Ekonomik Forumu” (DEF) bu yıl Rusya Federasyonu’nda yaz sonunun en mühim etkinliği olarak öne çıkıyor. Dahası, dört gün sürecek olan forum aynı zamanda dünya gündeminin de ilk sıralarında yer alacak şüphesiz. 5 ila 8 Eylül tarihleri arasında Rusya’nın Uzak Doğusu bölgesinin metropolü Vladivostok kentinde düzenlenecek olan geleneksel foruma onlarca ülkeden delegasyonlar iştirak edecek.

Bunlar arasında parlayan ülkelerden birisi de “Sosyalist Vietnam Cumhuriyeti”. Son zamanlarda ekonomistler ne zamanki Vietnam’ı ele alsalar, sıklıkla bir iktisadi terim olmayan “mucize” kelimesine başvurma gereği duyuyorlar. Ülke 90’lı yıllarda ve 2000’lerin başlarında kendi içinde kayda değer bir gelişme kaydetti. Uzak Doğu’nun bu kilit ülkesi Komünist Parti’nin dikkatli kontrolü altında piyasa ekonomisinde ilerlemeye devam ediyor. Sadece on yıl kadar bir süre zarfında ülkenin gayri safi milli hâsılası dünya sıralamasında 56. Sıradan 32 sıraya kadar çıkabildi ve en önemlisi de Vietnam bu seviyede de duracak gibi gözükmüyor açıkçası. Ülkenin ekonomik gelişmesi, dünyada Çin Halk Cumhuriyeti’nden sonra ikinci sırada. Nüfusu neredeyse 100 milyonu bulan bu dev ülkenin reel ekonomisi her sene yüzde 6 ile 7 arasında büyüyor.

Vietnamlıların kahramanlık destanı Rusya’nın kolektif hafızasında halen yerini koruyor

Rusya’da ise eskiden veri Vietnamlılara karşı özel bir ilgi ve hassasiyet olagelmiştir. Bilhassa eski kuşak, bu halkın Amerikalı işgalcilere karşı yürüttüğü uzun ve kanlı savaşı çok iyi hatırlıyor. Sovyetler Birliği yurttaşları o savaşı bir nevi Vietnamlıların Anayurt Savaşı olarak kabul etmişlerdi, bundan dolayı da cepheden gelen hiçbir haber veya raporu kaçırmamaya özen gösterirlerdi. SSCB sakinleri, Amerikaların ülkeyi Napalm bombalarıyla yakıp yıkması, kimyasal silahlarla zehirlemesi ve de Vietkonglulara yardım yaptıkları gerekçesiyle köyleri yerle bir etmeleri karşısında derin bir üzüntü duyarlardı. Dünyanın en donanımlı ordusuna karşı (ABD) gösterilen başarılı direnişten dolayı kahraman Vietnamlılar elbette ki özel bir saygıyı fazlasıyla hak ediyorlardı. Modern silahlara, uygun ekipmanlara ve de düzenli tedarike sahip olmaksızın Vietnamlılar nihayetinde ABD Ordusu’nu, utanç verici biçimde müttefiklerini terk ermek suretiyle, panik halinde kaçmak zorunda bırakmışlardı. Tropikal Ormanlardaki o bağımsızlık savaşı her şeye karşın Vietnamlılara çok pahalıya mal olmuş, bazı kaynaklara göre bir milyona yakın insanın hayatına mal olmuştu.

Güney Doğu Asya ejderhası, SSCB’den dolayı Rusya’ya hala büyük bir minnet duyuyor

Minnettar bir halk olan Vietnamlılar, zaferlerinde büyük bir katkısı olan SSCB’yi unutmadılar. Ve Sovyetler Birliği’nin hukuki varisi olan Rusya’yı da hala “eski bir yoldaş” olarak görmeyi sürdürüyor ve zor zamanlarda kendilerini “satmayacağını” biliyorlar. Tam da bundan dolayı Vietnam, 2014 ve 2022 yıllarında ilan edilen kapsamlı anti – Rus Batı yaptırımlarına katılmadı. Sosyalist Vietnam Cumhuriyeti, hızlı gelişimine göndermede bulunmak maksadıyla Güney Doğu Asya’nın “ejderhalarından” birisi olarak nitelendirilir sık sık. Bu kıyaslama oldukça etkili ve hatta dışarıdan gözlemciler için de bir nebze gözdağı verici nitelikte. Fakat Doğu mitolojisinde ejderhanın, daha ziyade iyiliği, adaleti ve düzeni simgeleyen bir yaratık olduğunu da unutmamak lazım. Adalet temeline dayalı ve uzun yıllara yayılacak karşılıklı çıkarlar ve saygı çerçevesinde ilişkiler geliştirme doğrultusunda yeni partnerler bulmak amacıyla Vietnam “Ejderhası” Vladivostok’taki DEF’e uçuyor…