Vigo motokuryeleri paket başı ücret sistemine isyan etti: İş cinayetlerinin temel sebebi

Yayın tarihi: 8 Nisan 2024 Pazartesi 7:10 pm - Güncelleme: 8 Nisan 2024 Pazartesi 7:16 pm

Haber: Özlem Aktürk

Getir’e bağlı Vigo şirketi motokuryelerin saatlik 85 lira ve paket başı 50 lira ücret tarifesinin kaldırarak yerine sadece paket başı 70 lira sisteminin getirdi. Bu yeni ücret sistemine isyan eden kuryeler, paket başı ücretin ölüme sürüklediğini söyledi.

Getir’e bağlı Vigo şirketi, çalışanlara sormadan saatlik garanti ücret uygulamasını kaldırarak paket başı ücret sistemine geçti. Önceden saatlik 85 lira ve paket başı 50 lira alan motokuryeler yeni sistem ile dağıttıkları her paket için 70  lira alacak. Paket başı ücret siteminin kuryeleri ölüme sürüklediğini söyleyen Vigo kuryeleri yaptıkları eylemlerle kararın kaldırılmasını ve saatlik garanti ücret modeline dönülmesini istiyor.

Ters yöne girince kaza kaçınılmaz oldu! Motokuryeler kafa kafaya çarpıştı

Vigo şirketinin motokuryelerinden yapılan açıklama şöyle:

“2 gündür motokuryeler olarak ana patron Getir’in, taşeronu olan Vigo’da direniyoruz.

Dün Vigo’nun Beşiktaş’taki merkezinin önünde toplandık. Saatlik 85₺ artı paket başı 50₺ kazanırken, bizlerden artık sadece paket başı 70₺’ye çalışmamazı istiyorlar. Bu şekilde çalışmak istemediğimizi ve önceki koşullarda çalışmak istediğimizi yöneticilere ilettik.

Neden saatlik ücretle çalışmak istediğimiz anlatalım. Çünkü 2022 yılında 58, 2023 yılında 68 kurye meslektaşımız kaza süsü verilmiş işçi cinayetlerinde yaşamını yitirdiler. Bu iş cinayetlerinin temel sebeplerinden biri paket başı çalışma sistemidir. Çünkü paket başı çalışmanın mantığı ne kadar çok paket atarsak o kadar çok kazanırsındır. Bu da kuryelere bir üretim baskısı oluşturuyor. Motokuryelerin hızlı sürmesi örtük olarak isteniyor. Çünkü yavaş ve kontrollü sürenler performans düşüklüğü sebebiyle işten çıkarılıyor ya da dış proje (Tavuk Dünyası, Köfteci Yusuf, Pizza Lazza, Maydonoz Döner) gibi daha düşük ücretlerle çalışmaya zorlanıyor. Paket başı çalışma sisteminde çalışanlara asgari bir ücret garantisi verilmiyor. Eğer sipariş gelmezse kurye paket atamaz ve hiç bir gelir alamaz. Bütün bu süreçteki masraflar da kuryenin kendi cebinden çıkar. Paket başı çalışma aslında yakından bildiğimiz işçinin hiç bir güvencesi ve asgari bir ücret garantisi olmayan parça başı çalışma modelidir. Bu da patronlar açısından en karlı çalışma biçimidir.

Dünden bugüne geçtiğimizde ise bir boykot çağrısı yaptık. Vigo’yla sözleşmesi olan Tavuk Dünyası, Köfteci Yusuf, Pizza Lazza, Maydonoz Döner önlerine gittik. Bağcılar, Bahçelievler, Şirinevler, Esenler ve Gaziosmanpaşa’da konvoylar yaptık.

Patronlar ve yöneticiler de boş durmadı. Geçtiğimiz yıl ve bu yıl işe başvuran, daha önce inaktif (yani işten çıkarılan) edilen kuryeleri iş görüşmesine davet etti. Saha yöneticileri; iş durduran, kontak kapatan ve iş yavaşlatan kurye kardeşlerimiz üzerinden baskı, işten çıkarma tehditleri ile mücadelemizi zayıflatmak istiyorlar.

Vigo’da çalışırken onuru, haysiyeti ve ekmeği için direnen motorlu kuryelerinin mücadelesini sahiplenmeye tüm emek dostlarını bekliyoruz.”

Kaynak: TELE1