Uçakta öksüren bir kişinin ağzından çıkan tükürük damlacıklarının tüm uçağa yayıldığına dair görsel canlandırma, uçak yolculuklarının Kovid 19’un yayılması için ne kadar riskli olduğunu gösterdi.
ABD’nin Purdue Üniversitesi tarafından 2014’te hazırlanan görsel canlandırma koronavirüs içeren damlacıkların beklenenden çok daha uzağa yayılabileceğini gösterdi. Buna göre uçakta öksüren kişinin ağzından çıkan damlacıklar tüm uçağa yayılıyor. Çevresindeki 10 kişi, yakınlıklarından dolayı en fazla risk altında.
Enfekte bir kişiden saçılan damlacıkların, klima yoluyla ofislerin, restoranların ve uçakların içerisinde yayıldığını gösteren bazı kanıtlar var. Purdue Üniversitesi’nin görsel canlandırması, tek bir öksürükten saçılan görünmez damlacıkların uçağın kabini boyunca nasıl yayılabileceğini gösterdi.
Bilim insanları, uçaklarda bulaşıcı hastalığın yayılmasını inceleyerek güvenli havalandırma sistemleri hakkında bilgi verebilmek için 2014'te bu görsel canlandırmayı hazırladı.
2003'TEKİ SARS VİRÜSÜ VARSAYIMINA DAYANIYOR
Görsel canlandırmanın, 2003’teki sars virüsünün hava yoluyla bulaşan bir hastalık olduğu varsayımına dayandığı, bir kişinin nefes alması, hapşırması ya da öksürmesi nedeniyle oluşan mikropların, damlacıkların çok küçük olması yüzünden havada kalabileceği ve seyahat edebileceği anlamına geldiği ifade edildi.
GÜVENLİ SOSYAL MESAFE İKİ METRE
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, yeni tip koronavirüs öncelikle insanlar arasında çok daha büyük olan solunum damlacıkları yoluyla yayılıyor. Daha büyük damlacıkların yere düşmeden önce sadece kısa mesafeler kat ettiği bu yüzden insanlar arasında önerilen 'güvenli sosyal mesafenin' iki metre olduğu belirtiliyor. Yeni tip koronavirüsün hava yoluyla bulaştığına dair bazı kanıtların olduğu ancak bunların çoğunun bağımsız değerlendirilmesinin yapılmadığı belirtiliyor.
Görsel canlandırmada spor yaparken güvenli takip mesafesinin nasıl olabileceği de detaylı olarak anlatılıyor.