TÜSİAD yönetiminde yer alan Orhan Turhan ve Ömer Aras kayyım, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararı ve Maarif Model’e ilişkin eleştiri yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek TÜSİAD’ın eleştirilerini görmezden geldi.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Toplantısı’nı bugün yapıldı.
Toplantıda açılış konuşmalarını TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kapanış konuşmasını yaptı.
Ömer Aras, konuşmasında Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve eğitim ile liyakat konularında eleştirilerde bulundu. Aras, Anayasa Mahkemesi ile ilgili tartışmaların gündeme gelmesini üzülerek gördüklerini belirtti. Aras, “Bütün kanunların üzerinde olan Anayasa'nın üstünlüğü ilkesinden asla taviz vermemeliyiz” diye konuştu.
‘ANAYASA’NIN ÜSTÜNLÜĞÜ İLKESİNDEN TAVİZ VERMEMELİYİZ’
Aras’ın konuşmasından ilgili kısımlar şöyle:
Hukukun üstünlüğü, yasama, yürütme ve yargı erklerinin sahip oldukları güçleri kötüye kullanmayı önleyen fren ve denge mekanizmasının dayanağıdır. Şayet bu mekanizma işlemiyorsa güçler arasında anayasada öngörülen kuvvetler ayrılığı ilkesi hayata geçmiyor demektir. Hukuk devleti ilkesi, anayasalara iktidarların keyfi davranışlarını önlemek için konmuştur.
Son zamanlarda Anayasa Mahkemesi ile ilgili tartışmaların gündeme geldiğini üzülerek görüyoruz. Bütün kanunların üzerinde olan Anayasa'nın üstünlüğü ilkesinden asla taviz vermemeliyiz.
MAARİF MODEL ELEŞTİRİSİ
Bu açıdan baktığımızda, Mayıs ayında açıklanan yeni Maarif modelini maalesef ülkemizi geleceğe hazırlama kapasitesinde görmüyoruz. Yeni Maarif modeli, hazırlık süreci, ilgili kurumlardan geri bildirim alma ve alınan geri bildirimleri dikkate alma konularında sınıfta kalmıştır.
Çok önemli bir nokta da liyakat esasının hayata geçirilmesi.
‘MÜLAKAT SİSTEMİNİN MEVCUT HALİ UYGULAMADAN KALDIRILMALI’
Gençlerimizi hem iyi eğitmeli hem de sonrasında hak ettikleri yerlere getirmeliyiz. Yapılan atamalarda liyakata uygun hareket edilmediği inancının yaygınlaşması toplumsal yapıyı zedeliyor, değerlere zarar veriyor, yozlaşmaya yol açıyor. Kamuoyunda çok tartışılan mülakat sisteminin mevcut hali uygulamadan kaldırılmalı ve yerine iyi tasarlanmış liyakat esaslı bir sistem hayata geçirilmelidir. Dünya ile ancak liyakat esası ile atanmış yetkin ve dürüst kadrolarla rekabet edebiliriz.
CAN ATALAY VE KAYYIM ATAMALARINA DİKKAT ÇEKTİ
Aras’ın ardından kürsüye çıkan Orhan Turan da seçilmiş milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğini düşürülmesini ve seçimle kazanan belediyelere kayyım atanmasına yönelik eleştirilerde bulundu.
Aras’ın konuşması şöyle:
“Yerel bilgi ve tecrübeyi harekete geçirmek Türkiye’yi bölmez. Aşırı merkezi ve hiyerarşik bir yönetim anlayışı, iyi ve yenilikçi fikirlerin ortaya çıkışını zorlaştırır. Milletin oyuyla seçilmesi gereken pozisyonlara atama yoluyla görevlendirme yapılması, ya da seçilmiş vekillerin Meclis’te yer almaması ile milli irade korunmaz.
İfade özgürlüğü siyaseti kaosa sürüklemez. Farklı fikirler ayrılık değil, zenginlik getirir. Türkiye demokratik rüştünü ispat etmiş bir ülkedir. Özellikle son iki seçimin sonuçlarını düşündüğümüzde, halkın siyasi ferasetinden şüphe etmek yersizdir. “”
ERDOĞAN’IN SÖZÜNÜ HATIRLATTI
Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi ‘Demokrasi asla ve asla sıfır toplamlı bir oyun değildir. Demokrasinin kazandığı yerde kaybeden olmaz. Sivil siyaseti güçlendiren her sonuç Türk siyaseti açısından eşsiz bir başarıdır’”
ŞİMŞEK ELEŞTİRİLERİ GÖRMEZDEN GELDİ
Toplantıda kapanış konuşması yapan Mehmet Şimşek, TÜSİAD yönetiminden gelen eleştirileri görmezden geldi. Şimşek, Ben tekrar bugünkü istişarelerin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Biz eleştiriye açığız. Eleştiri yapıcıysa aslında rehber niteliğindedir, ufuk açıcıdır. Ama ideolojik saplantılarla yapılan eleştirilere açık değiliz” dedi.
https://tele1.com.tr/kilicdaroglu-gece-yarisi-mehmet-simseke-yuklendi-senin-ekonomi-politikalarinla-daha-cok-ugrasacagim-1098031/