“Satı Kadın” lakabıyla bilinen Türkiye'nin ilk kadın Milletvekillerinden Hatı Çırpan, kadınların oy kullanma hakkının 89’uncu yıl dönümünde anıldı.
Türkiye’nin ilk kadın milletvekillerinden “Satı Kadın” lakaplı Hatı Çırpan, 5 Aralık 1934 tarihinde kadınların genel seçimlerde oy kullanabilmesine yönelik düzenleme yapılmasının 89’uncu yıl dönümünde anıldı.
Ankara Kahramankazan’daki mezarı başında yapılan anmanın ardından katılımcılar Hatı Çırpan’ın müzeye çevrilen evini de ziyaret etti.
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN DEĞERLERLERİNE SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUM”
Çırpan'ın torunu Zekai Çırpanoğlu, burada yaptığı konuşmada, babaannesinin 5. dönem milletvekili olarak Türk kadınını temsilen görev yaptığını belirtti.
Cumhuriyet'in ilanının ardından Türk kadının yaşamında birçok önemli değişikliğin olduğunu hatırlatan Çırpanoğlu, "Türk kadınının kendisine verilen hakları en iyi şekilde kullanarak hayatın birçok alanda ulusal ve uluslararası başarılara imza attığını görmek bizleri gururlandırıyor. Herkesi, Atatürk'ün izinde Türkiye Cumhuriyeti'nin değerlerine sahip çıkmaya davet ediyorum." dedi.
ÖNCE MUHTAR SONRA MİLLETVEKİLİ
Eski adı Kazan olan Kahramankazan'da 1890'da doğan Çırpanoğlu, muhtar olarak bir dönem görev yaptı. Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkının tanınmasının ardından Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önerisiyle 1935 seçimlerinde aday olan Çırpan ilk kadın milletvekilleri arasında yer aldı.
Atatürk'ün "Cesur Türk kadını" anlamında "Hatı" ismini verdiği Çırpan, 19 Mart 1956'da hayatını kaybetti. Aile 70'li yıllarda soy ismini "Çırpanoğlu" olarak değiştirdi.
(AA)
https://tele1.com.tr/cumhuriyet-devriminin-en-buyuk-kazanimlarindan-biri-kadinlara-secme-ve-secilme-hakki-964870/