Sinpaş'ın Muğla Marmaris'teki talan ısrarı devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ve şirketlerin de bulunduğu halkın katılım toplantısı yapılmak istendi. Vatandaşlar toplantının usulsüz bir şekilde yapıldığını belirtmesi üzerine bakanlık ve şirket yetkilileri apar topar salonu terk etti. Sinpaş'ın işçilerin imzalarını ile de toplantıyı 'yapılmış' gibi gösterdiği iddia edildi.

Muğla'nın Marmaris ilçesi İçmeler mevkiinde bulunan Kızılbük Koyu’nda Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından yapılmak istenen devremülk projesine karşı yurttaşların mücadelesi sürüyor. Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararını iptal etmesinin ardından şirket proje için yeniden başvurması sonrası halkın katılım toplantısı yapılmak istendi. Toplantı, bölgede yaşayan yurttaşların protestoları sonucu iptal edildi. Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin ise şirketin usulsüzlük yaptığını belirtti. Beytekin, şirketin otelin inşaatında çalışan işçilerin toplantıya getirilerek imza toplandığını ve toplantının yapılmış gibi gösterildiğini ifade etti. https://tele1.com.tr/sinpas-davayi-kaybetmisti-muhurlenen-alanda-talana-engel-olmak-isteyen-cevreciler-gozaltina-alindi-676418/

"BAKANLIK SÜRECİ BAŞLATARAK SUÇ İŞLEDİ"

Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; İçlemeler Halit Narin Turizm ve Otelcilik Okulu’nda gerçekleşen halkın katılımı toplantısı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcilerinin sunumuyla başladı. Polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı toplantıda Marmarisli yurttaşlar, toplantının yapılma usulüne dair itirazları olduğunu ve bu nedenle toplantının yapılamayacağı dile getirildi. Yurttaşlar, mahkeme kararına esas olan ve kararda uzun alıntılar yapılan bilirkişi raporunda çevresel yıkımın mevcut olduğunun belirtilmesine rağmen çevresel yıkımı sürdürecek ÇED sürecinin işletilmesinin Bakanlık açısından mümkün olmadığı ve Bakanlık yetkililerinin bu süreci başlatarak suç işledikleri söylendi.

APAR TOPAR SALONU TERK ETTİLER

Ayrıca ÇED başvuru dosyasının biçimsel açıdan da ÇED mevzuatına aykırı olmasına rağmen kabul edildiği ve bu nedenle de halkın katılım toplantısının suç olduğu öne sürüldü. Yurttaşların yoğun tepkileri sonrası Bakanlık ve şirket görevlileri toplantıyı terk etti.

"İŞÇİLERE İMZA ATTIRIP TOPLANTI OLMUŞ GİBİ GÖSTERDİLER"

Bunun üzerine, toplantı tutanağının kendilerine verilmesini talep eden Marmarisli yurttaşlar adına Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin ve Marmaris Kent Konseyi avukatı Arzu Alper Bakanlık görevlileri ile görüşmek istedi. Yapılan görüşme sonrası açıklama yapan Beytekin, şirketin talimatıyla katıldığı öne sürülen projede çalışan işçilerin imza attırıldığı söylendi. Beytekin, “Bu toplantı halk toplantısıydı. Fakat gördüğünüz üzere Sinpaş bindirilmiş kıtalar gibi bütün işçilerini getirdi. O garibim işçi sınıfı sömürüldüğü yetmiyormuş gibi bir de burada bu sunumun aleti yapıldı. Kural gereği, yasa gereği burada bu toplantıyı düzenleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bu toplantının yapılamadığına dair tutanağı bize vermesi gerekiyordu. Fakat apar topar buradan kalkıp arkaya gittiler. Burada imza topladılar toplantı yapılmış gibi. Bunları hepsi kayıt altında. Bu toplantı gerçekleştirilemedi. Bu şirket kendi gücünü veya siyasi gücünü kullanarak bir şey yapmaya çalışıyor. Bunu ister Kaymakamlığa ister Belediyeye dayanarak yapsın ister Valiliğe dayanarak yapsın. Biz Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi olarak bu işi sonuna kadar takip edeceğiz” diye konuştu.